Sisä- vai ulkoilma, kumpi on parempaa?
Mainos: Iloxair
Sisä- vai ulkoilma, kumpi on parempaa?
Kaupallinen yhteistyö: Iloxair. Vanhoissa Suomi-filmeissä neito seisoo heinäpellon laidalla, katsoo taivaalle ja hengittää syvään raikasta ilmaa. Tänä päivänä kuljemme urbaaneja polkuja ja katselemme kaupunkimaisemaa parvekkeelta. Sitä tärkeämpää onkin huolehtia, että kotisi ilma on puhdasta.
Julkaistu 19.7.2016
Meillä kotona

Elinympäristömme muuttuu, mutta vanhat mielikuvat elävät. Ajattelemme, että ulkona ilma on raikasta ja puhdasta, mutta se ei välttämättä enää pidä paikkansa. Pölyävät tiet ja kadut, siitepöly, katkut ja muut ilmansaasteet ovat kasvava riesa nyky-yhteiskunnassamme.

Professori Risto Kosonen Aalto-yliopistosta huomauttaa, että ulkoilma ja sisäilma ovat keskenään tekemisissä. Sama likainen ilma tulee sisälle kotiin, jos sitä ei suodateta. Jos rakennuksessa ei ole hyvin toimivaa koneellista ilmanvaihtoa, haitat hengitettävässä ilmassa ovat läsnä kaikkialla kodissa, koko ajan!

Huono sisäilma ja ilmansaasteet lisäävät tautitaakkaa, altistavat astmalle ja allergioille sekä sydän ja verenkiertoelimistön sairauksille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hankeraportin mukaan ilmansaasteet aiheuttavat Suomessa joka vuosi noin 1 600 ennenaikaista kuolemaa.

”Sisäilma voi olla todella likaista. Ulkoa tulevan pölyn ja saasteen lisäksi kodeissa on myös muita sisäilman laatua kuormittavia lähteitä. Esimerkiksi rakennus- ja sisustusmateriaaleista erittyvät kemikaalit ja hiukkaset, kodeissa käytettävät erilaiset kemikaalit sekä elämisen aiheuttamat kosteus- ja hajupäästöt kuormittavat sisäilmaa melkoisesti”, Kosonen toteaa.

Hyvässä sisäilmassa on kyse myös rahasta

Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että meillä  on oikeus hyvään sisäilmaan. Esimerkiksi autolla ajaessa raitisilmasuodattimet huolehtivat auton sisäilman laadusta. Myös kotona tarvitaan kunnollinen ilmanvaihto suodattimineen, sillä pelkkä painovoimainen ilmanvaihto ei riitä. Vain koneellisen ilmanvaihdon avulla on mahdollista nauttia samanlaisesta tasaisen puhtaasta ja raikkaasta ilmasta koko ajan.

Ilmanvaihtolaitteiden kehittämiseen ja valmistamiseen erikoistuneen Iloxair Oy:n toimitusjohtaja Mikko Lietzen huomauttaa, että kodin ilmanvaihtoon on nykyisin kiinnitettävä paljon enemmän huomiota kuin ennen vanhaan. Hyvässä sisäilmassa on ilman puhtauden ja raikkaiden lisäksi nimittäin kyse myös rahasta. Hyvä ilmanvaihtojärjestelmä ottaa lämmön talteen, jolloin asunnon lämmitysenergian tarve vähnee ja säästät energiakustannuksissa. Kuumina kesäpäivinä automaattisesti säätyvä Iloxair taas pitää kodin mukavan viileänä.

Tiiviissä taloissa koneellisen ilmanvaihdon merkitys korostuu. Iloxair-ilmanvaihtolaitteet auttavat pitämään kastepisteen kodin rakenteissa suunnitellussa paikassa ja painesuhteen oikeana. Laitteet voidaan helposti asentaa jo valmiiseen kotiin, mutta ilmanvaihtokysymykset on hyvä ottaa huomioon myös rakentamisvaiheessa.

Iloxair yhdistää ilmanvaihdon ja energiatehokkuuden

”Modernit ilmanvaihtokoneet ovat hyviä kodin energiavahteja. Esimerkiksi kerros- ja rivitaloihin tarkoitetussa Ilox 89-ilmanvaihtokoneessamme lämmön talteenotto toimii todella tehokkaasti. Hyötysuhde on lähes 80 %.”

Esimerkiksi Ilox 89-ilmanvaihtokone hallitsee painesuhteet hyvin tiivisrakenteissa kerrostaloissa, joissa ylimääräisiä ilmavirtauksia on vähän. Kun painesuhde on oikea, kosteutta ei pääse muodostumaan vääriin paikkoihin.

Ilmastoinnin säätyminen tarpeen mukaan on myös suuri etu. Tehokkaampaa ilmanvaihtoa vaativat niin kokkaus kuin ahkera pesutilojen ja saunan käyttö. Ilmastointilaitteen automatiikka huolehtii siitä, että sisäilma normalisoituu nopeasti.

Sijoitus moderniin Iloxair-ilmanvaihtojärjestelmään on hyödyllinen päätös. Iloxairin suomalaisilla insinööreillä on ollut ilo ja taito jo yli kymmenen vuoden ajan yhdistä älykkyys ja energiatehokkuus samaan laitteeseen.

Informatiivinen Rosala-liesikupu

Informatiivisella näytöllä varustettu Rosala-kupu tuo nykyaikaista designia keittiöön. Elektroninen kupu on varustettu kapasitiivisella näppäimistöllä. Hiljainen toiminta ja LED-valot ovat osa laadukasta keittiötä.

Kupu on suunniteltu modernin keittiön ehdoilla, minkä lisäksi ominaisuuksiin kuuluu selkeä muotoilu ja laadukas viimeistely. 

Elektroninen Satava-liukukupu

Satava tuo uutta tyylikästä designia suomalaisiin keittiöihin. Tehokas kärynpoistaja, joka soveltuu myös huoneistokohtaiseen ilmanvaihdon säätöön.

Etupaneeliksi voi valita alumiininharmaan, ruostumattoman teräksen, valkoisen tai kaappitoimittajan oman paneelin. Paneelin vaihto on mahdollista myös asennuksen jälkeen. Kupu toimii automaattisesti liukuosaa liikuttamalla.

Iloxair-kuvut Safera-liesivahdilla

Iloxairin laadukkaat ja hiljaiset liesikuvut poistavat tehokkaasti käryjä keittiöstä.

Kun Iloxairin Rosala- tai Basic-liesikupuun liitetään tehdasasennuksena Safera-liesivahti, tekee se keittiöstä turvallisemman paikan.

Huomaamaton ja tyylikäs liesivahti sijaitsee lieden yläpuolella, eikä tarvitse erillistä huoltoa tai paristojen vaihtoa. 

Lue lisää:

Kommentoi »