
Yksi näyttävimmistä huonesipulikukista on lukinlilja, Hymenocallis. Kokemukset lukinliljan kasvatuksesta vaihtelevat. Siinä missä jonkun kasvi kasvattaa pelkkiä vihreitä, venyneitä lehtiä, toisen yksilö pukkaa komean kukkavarren heti ensimmäisenä kesänä.
Jotkut viherpeukalot ovat istuttaneet sipulit ennakkoluulottomasti ulos kukkapenkkiin ja saaneet ihailla lukinliljan komeaa kukintoa perennojen joukossa. Kasvi ei kuitenkaan talvehdi ulkona, joten sipulit on kaivettava maasta ja istutettava ruukkuun sisätiloihin ennen pakkasia.
Ennen myyntiä sipuleita on saatettu varastoida pitkään lämpimässä, minkä vuoksi nahistunut, huonokuntoinen sipuli ei jaksa kukkia. Keväällä aurinko lämmittää talviviileän kuistin, jonne lämpö varastoituu iltaan asti. Kasvi jatkaa kasvuaan vielä auringonlaskun jälkeen, mikä aiheuttaa venynyttä lehtikasvua.
Lukinliljan talvetus on kotioloissa haasteellista. Kukinta onnistuu, kun kasvi on saanut riittävän talvilevon viileässä ja kuivassa. Liika kastelu mädättää kasvin talvikuukausina.
Vinkkejä lukinliljan kasvatukseen
- Istuta sipulit mahdollisimman pian. Sijoita kasvi valoisaan paikkaan suojaan paahteelta ja kastele alussa niukasti.
- Kastele lannoiteliuoksella kerran viikossa keväästä loppukesään.
- Kastele kasvualusta märäksi, mutta anna mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.Voit siirtää kasvin kesäksi ulos puolivarjoon, mutta muista huolehtia kastelusta.
- Talveta lukinlilja lähes kuivana viileässä. Tähtilukinlilja (Hymenocallis speciosa) pärjää talven myös huoneenlämmössä.
- Istuta kasvi uudelleen helmikuussa ja lisää kastelua. Ruukunvaihto ei ole tarpeen joka vuosi.