Siperiankärhö kruunaa pihan – näin saat valkokukkaisen kaunottaren viihtymään
Piha ja puutarha
Siperiankärhö kruunaa pihan – näin saat valkokukkaisen kaunottaren viihtymään
Siperiankärhö on pihan monikäyttöinen komistus, joka kuuluu luonnonkasveihimme. Kukkiessaan köynnös näyttää siltä, kuin sen varsissa tanssisi valkomekkoisia keijuja.
30.7.2018
 |
Meidän Mökki

1. Otolliset olot siperiankärhölle

Siperiankärhö (Clematis sibirica) kuuluu luonnonkasveihimme ja menestyy koko maassa. Luonnonvaraisena sitä löytyy vain muutamasta kasvupaikasta, ja kasvi onkin rauhoitettu. Alkukesästä kukkiva kärhö suosii rehevää kangasmetsää tai lehtoa ja ravinteikasta sekä kalkkipitoista maata. Istuta siperiankärhö puutarhassa puolivarjoiselle tai aurinkoiselle paikalle.

Käytä siperiankärhöä kuin pöytäliinana, jolla verhoilet kivikon. Tai kiedo kärhö koristekäädyn tapaan kasvamaan kuusen oksille.

2. Siperiankärhön onnistunut istutus

Kaiva syvä istutuskuoppa ja paranna maata puutarhamullalla. Jos taimen juuret ovat täyttäneet juuripaakun ja kasvavat vyyhtinä, avaa juuria varovasti, jotta ne alkavat kasvaa ulospäin. Istuta taimi siten, että juurenniska jää 10–15 senttiä maanpinnan alle. Kastele siperiankärhö istutuksen jälkeen, jotta juuret saavat kunnolla kosketuksen kasvualustaan. Kurkkaa halutessasi yksityiskohtaiset, kuvalliset ohjeet kärhöjen istutukseen.

Vai innostaako kukkapylväs? Anna kärhön kasvaa puunrunkoa tai muuta tukea pitkin.

3. Siperiankärhön hyvä hoito

Istuta aurinkoisella paikalla taimen tyvelle perennoja, jotka suojaavat kasvin juuristoa paahteelta. Arovuokko sopii hyvin siperiankärhön seuraksi. Huolehdi kastelusta ensimmäisenä kesänä etenkin pitkinä poutakausina. Leikkaa siperiankärhöä tarvittaessa kesällä kukinnan jälkeen, jolloin se ehtii kasvattaa versot seuraavan vuoden kukintaa varten.

Kommentoi »