Siivouksen seitsemän myyttiä
Sisustus
Siivouksen seitsemän myyttiä
Moni suvussa kulkeva siivouksen perinnetieto odottaa kumoamistaan ja/tai vahvistamistaan. Keski-Suomen Marttojen toiminnanjohtaja Ritva Nykänen kertoo, mitkä siivousmyyteistä pitävät paikkansa ja mitä eivät.
Julkaistu 20.5.2010
Kotivinkki

1. Paras tulos syntyy kontallaan

Ei

Tuska ei ole suoraan verrannollista siivoustulokseen. Säästä polvia ja selkää ja valitse ergonomiset pitkävartiset työvälineet. Niitä saat imurointiin, lattianpesuun, vahaukseen, pölyjen pyyhkimiseen. Sitkeät tahrat lähtevät tehokkailla aineilla, ei kuuraamalla.

2. Desinfioivia aineita tarvitaan

Kyllä ja ei

Hui epähygieniaa, mutta rajansa silti kaikella. Yliherkkyyksien ja allergioiden syynä pidetään myös liian puhdasta elinympäristöä. Voimakkaiden pesuaineiden liiallinen käyttö tuhoaa luonnolliset bakteerit, joita ihmisen pitäisi sietää ympärillään. Desinfioivat pesuaineet ovat haitallisia myös ympäristölle. Tutkimusten mukaan heikosti emäksiset mäntysaippuapohjaiset puhdistusaineet poistavat parhaiten likaa erilaisilta pinnoilta. Pieni tippa pesuainetta poistaa pintajännityksen ja jättää siistin pyyhintäjäljen.

3. Alakuulla lika irtoaa paremmin

Niinpä

Isoisoäidin tiedon mukaan kuunkierto vaikuttaa siihen, miten helposti lika irtoaa. Sanontaa ”alakuu hävittää, yläkuu kasvattaa” noudatettiin muun muassa maatalon töissä. Niinpä siivouskin on uskomusten mukaan tehokasta vähenevän kuun aikaan. Alakuun puhdistusteholle ei välttämättä löydy tieteellistä selitystä. Ritva Nykänen on silti samaa mieltä: – Mattopyykillä lika tuntuu irtoavan silloin helpommin – ei tarvitse niin kovasti jynssätä.

4. Suursiivous kaksi kertaa vuodessa

Ei

Ennen vanhaan talon suursiivoukset ajoitettiin joulun ja juhannuksen alle. Hoida oikein kotisi -teos vuodelta 1950 kuvailee: ”Kaikki, mitä ei voida siirtää ulos huoneesta, peitetään vanhoilla lakanoilla tai paperilla.” Ja vielä ei olla edes itse siivouksessa. Valtaisa suursiivous on taakse jäänyttä aikaa. Jos siivoaa tasaisesti läpi vuoden, ei mahdottoman suuria siivousurakoita tarvitse tehdä. Ja silloin tällöin on hyvä pölläyttää myös komeroita, esimerkiksi samalla, kun siirtää kesävaatteita pois talvivaatteiden tieltä ja päinvastoin, Ritva Nykänen päivittää.

5. Matot ulos kerran viikossa

Ei

Lauantaisin alkoi ennen mattotelineillä kova kuhina. Pauke kaikui ja pöly pölisi. Nyt on toisin: imuri hurautetaan käyntiin ja lattiat pyyhitään pölyä sitovalla mopilla tai kevyesti kostealla. Mattotelineet ovat autioituneet, nyt raskaat matot kiikutetaan ulos, hyvä jos muutaman kerran vuodessa. Monia mattolaatuja ei edes saa ankarasti piiskata. Tehokas imurointi riittää.

6. Isossa kodissa on paljon siivottavaa

Kyllä ja ei

Epäjärjestys ehtii laajalle ja askelia kertyy tavaroita paikoilleen kiikuttaessa. Ritva Nykäsen paljastama matemaattinen tosiasia kertoo, että kolikolla on toinenkin puoli. Pölyn määrä henkeä kohti on vakio. Pienessä kodissa villakoirat hyppivät nopeammin silmille kuin isommassa huushollissa. Jos yksiössä saa jatkuvasti olla imurin varressa, saattaa kahteen sataan neliöön hukkua jopa parin viikon pölyt.

7. Siivous on ikävää

Ei välttämättä

Kyse on ennen kaikkea asenteesta. Persoonallisten taipumuksien lisäksi inho siivousta kohtaan on helposti periytyvää. Lapset kannattaa jo pieninä ottaa mukaan siivouspuuhiin ja pieniin aputehtäviin, jotka ovat heille usein hyvin mieleisiä. Ja miksi siivouksen pitäisi olla hiljaista hikoilua? Ovet auki, tavarat järjestykseen, musiikki kovalle ja liikettä kinttuun. Tohinan lomassa tuloksia on mukava tarkastella tuoksuva kahvikuppi kourassa.

Teksti Jenni Belitz Kuva Raisa Kyllikki Karjalainen

Kommentoi »