Meidän Mökki

Oma koti kullan kallis! Nikkaroi siilin pesä, josta pihan piikkipallero saa itselleen ympärivuotisen suojan

Oma koti kullan kallis! Nikkaroi siilin pesä, josta pihan piikkipallero saa itselleen ympärivuotisen suojan
Siilin pesä on piikkipallerolle tarpeellinen suojapaikka ympäri vuoden. Juhannuksen korvilla naaras valmistelee pesän poikasten syntymään, kesä kuluu imettäessä, ja syksyllä alkaa varustelu pitkäksi talvikaudeksi. Auta siiliä pärjäämään ja nikkaroi sille oma pesäpaikka!
Julkaistu: 22.4.2020
Koko ilman kattoa: pituus 70 × leveys 50 × korkeus 45 cm.

Siilin pesä – tarvikkeet:

  • 50, 100, 125, 150 ja 170 mm:n levyisiä sahalautoja ja 48×48 mm puutavaraa
  • runkoon 4×50 mm ja kattoon 4×40 mm rst-ruuveja
  • kattohuopaa ja huopakattonauloja
  • saha, pora, ruuvinväännin ja vasara
  • mattoveitsi, metalliviivain, rullamitta, suorakulma, kynä ja kumi
  • hiomapaperi tai -kone
  • ruuvit ja Falu Vapen -punamultamaali, RTV.

Siilin pesä nikkaroidaan näin

1. Tee pesäkopin alin kerros 125 mm laudalla ja seuraavat kaksi 150 mm laudoin. Sahaa päätylaudat 45 cm pitkiksi ja sivulaudat 70 cm pitkiksi. Lado laudat sydänpuu (kupera) tasoa vasten. Piirrä ylimpiin sivulautoihin katon viiste. Laita päätyjen nurkkiin ylipitkät tolpat ja yhdet tolpat sivuille.
2. Sahaa sivujen viisteet. Aseta päätytolpat tasolle ja laudat niiden päälle. Mittaa ristimitalla linjat suoriksi. Poraa esireiät ja kiinnitä laudat tolppiin 50 mm ruuvein. Poraa korkeamman päädyn ylälautaan pari reilua tuuletusreikää.
3. Lado sivulaudat tasolle ja nosta päädyt kyljelleen niiden päälle. Lisää päälle etuseinän laudat. Tarkista suorakulmalla, että linjat ovat suorassa ja kiinnitä kaksi ylintä lautaa. Käännä koppi ja kiinnitä vastakkaisen sivun laudat.
4. Tee lipallinen tunneli 60 cm pitkällä kattolaudalla. Kiinnitä etuseinään ulottuvat sivulaudat katon alle. Jätä pesänpuoleinen sivulauta peräpäästä 15 cm lyhyemmäksi, jotta tunneliin jää kulkuaukko pesään.
5. Pilko paraatipuolen alalauta ja kiinnitä palat tunnelin molemmin puolin. Lisää tunnelin oikealle puolelle pystytolppa. Kiinnitä tunneli sivuseiniin. Sahaa kaikki tolpat tasan reunojen kanssa.
6. Tee laudoilla pesälle reilunkokoinen katto ja päällystä se vedenpitäväksi vaikka huopakaton palasilla. Naulaa huopa reunoilta kattoon. Jätä lautapesä käsittelemättä tai suojaa se perinteisellä keittomaalilla. Vie pesä rauhalliseen paikkaan tontin reunalle. Täytä tunnelin ja seinän väli sammaleella ja heinillä ja laita pesään kuivia lehtiä ja heinää.
Siilin pesä auttaa eläintä pärjäämään ympäri vuoden, erityisesti pitkän talvikauden.
Kommentoi »