”Seinän takana voihkittiin äänekkäästi Ollin nimeä” – Mikä neuvoksi, jos naapureiden lempi on kiusallisen äänekästä?

”Seinän takana voihkittiin äänekkäästi Ollin nimeä” – Mikä neuvoksi, jos naapureiden lempi on kiusallisen äänekästä?
Naapureiden lemmenleikkien äänet puhuttavat taloyhtiöissä ja somen kaupunginosaryhmissä. Mikä on liian äänekästä seksiä, ja kuinka tilanteeseen on fiksua puuttua?
Julkaistu: 5.12.2018

Asukkaat kertovat: sänky hakkasi seinään ja äänet kaikuivat sisäpihalle asti

Herättävätkö seksiäänet vauvan?

”Asuin vuosia kerrostalossa, jossa naapurin seksielämän äänet kimpoilivat välillä kaikuina kivitalon sisäpihalle asti. Ilmeisesti naapureilla oli tällöin ikkunat auki. Kun olin äitiyslomalla vastasyntyneen kanssa, mietin toisinaan, voiko vauva herätä näihin ääniin.” – Anna

Sänky vasaroitiin kasaan ja sitten se testattiin

”Viime viikolla tulin myöhään kotiin. Kerrostalon rappukäytävässä törmäsin nuoreen pariskuntaan, joka kantoi Ikean kassia hissiin. Kun pääsin kotiin, yläpuolellani sijaitsevasta kämpästä alkoi ensin kuulua vasarointia. Kello oli jotakin kymmenen ja yhdentoista välillä.

Hetken kuuntelin melua, sitten meni hermo. Hakkasin harjan varrella kattoa. Pian ääni vaimeni. Ilmeisesti pariskunta oli koonnut sänkyä, sillä tovin kuluttua asunnosta alkoi kuulua voihkintaa. Ensin toivoin, että jompikumpi oli saanut sängyn varpailleen. Kun mukaan tuli säännöllinen metronominomainen tikkaus – oletettavasti juuri kootusta sängystä – kävi selväksi, että oltiin jo toisenlaisissa hommissa.

Jos kovat äänet jatkuvat, saatan viedä tylysti lapun postiluukusta. Kirjoittaisin siihen vain, että 'voitteko panna hiljempaa'. Itse olen saanut kimppakämpässä asuessani lapun, jossa luki: 'Emme ole kiinnostuneita intiimielämästänne ja toivomme hiljaisempia hommia klo 22:n jälkeen. Muuten kaikkea hyvää!'” – Helena

Huumori lopetti voihkinnan

”Sukulaiseni naapurissa asui aikanaan pariskunta, jolla oli makuuhuone suoraan sukulaisen keittiön vieressä. Seinän takana voihkittiin äänekkäästi Ollin nimeä. Kerran sukulainen huusi homman päätteeksi isoon ääneen ’Hyvä Olli!’ ja antoi kantavat aplodit päälle. Loppui muuten siihen!” – Johanna

Naapurin palaute ahdisti

”Ikävä kyllä minä olen näitä huutajia. Vaikka kuinka yrittäisin pysyä seksin aikana hiljaa, yleensä jossain kohtaa lipsun. Kerran naapurilla meni hermot. Asiallisen palautteen sijaan hän alkoi kovaäänisesti imitoida ääntelyäni seinän takana, siis kesken seksimme. Tilanne vaikutti kielteisesi seksielämäämme pitkän aikaa. Poikaystäväni ahdistui, jos pidin mitään ääntä, minä ahdistuin, kun keskittymiseni meni hiljaa pysymiseen. Olisin arvostanut paljon enemmän, jos naapuri olisi lähestynyt asiasta esimerkiksi lapulla postilaatikkoon.” – Jenni

Missä menee melutason raja?

”Yläkerrassani asuu tervettä seksielämää viettävää porukkaa. Hyvä heille! Ongelmana on, että sänky hakkaa seinään tai ovenkarmiin, mikä kuulostaa meille siltä kuin seinää hakattaisiin järeällä vasaralla 20–30 minuuttia kerrallaan, joka päivä. Elämisen ääniä, kyllä, niihin olen tottunut. Mutta missä menee normaalielämän meluraja? Mitä tehdä?” – Liisa

Asiantuntija vastaa: Miten toimia, jos naapurin lemmenäänet häiritsevät?

Normaalit elämisen äänet kuuluvat asumiseen. Lapset saavat leikkiä, koirat haukkua – ja seksiäkin on voitava harrastaa.

Mutta mikä neuvoksi, jos naapurin intiimielämä on häiritsevän äänekästä? Kannattaako työntää nimetön lappu postiluukusta vai tyytyä hakkaamaan seinää vihaisena? Vai pitäisikö sittenkin ottaa asia rohkeasti puheeksi kasvokkain?

Hyvä tapa toimia on ottaa yhteyttä isännöitsijään, suosittaa Isännöintiliiton johtaja Juha-Pekka Manninen. Hänen mukaansa tiedon mistä tahansa jatkuvista häiriöistä olisi hyvä tulla isännöitsijälle kirjallisena ja mielellään useamman osakkaan tai asukkaan allekirjoituksella varustettuna.

– Häiriöitä on aina vaikeampi todistaa, jos valittajia on vain yksi. Tietysti asukkaan pitää olla valitusta tehdessään satavarma siitäkin, mistä asunnosta häiriö tulee. Kerrostalossa äänten lähdettä voi olla vaikea paikantaa. Semmoista on joskus tullut vastaan, että huomautus häiriöstä onkin lähtenyt väärälle henkilölle.

Mannisen mukaan isännöitsijä on oikea taho hoitamaan asiaa eteenpäin esimerkiksi siksi, että silloin valittajan henkilöys ei paljastu valituksen kohteelle:

– Isännöitsijä ei koskaan kerro asukkaalle, kuka hänestä on valittanut.

Mannisesta se on tärkeää asukkaiden keskinäisen eripuran ja huonon hengen välttämiseksi.

Kun isännöitsijä on vastaanottanut valituskirjelmän, tämä ottaa yhteyttä asukkaaseen, jonka toiminnasta on valitettu. Jos osakkeenomistaja asuu omistamassaan asunnossa ja vaikkapa nyt harrastaa siellä jatkuvasti muita asukkaita äänillä häiritsevää seksiä, isännöitsijä siis ottaa yhteyttä häneen. Mikäli taas äänekäs asukas on kodissa vuokralla, isännöitsijän yhteydenotto vuokralaiselle lähetetään tiedoksi myös vuokranantajalle, Manninen kertoo.

Yhden asukkaan aiheuttamat jatkuvat häiriöt voivat teoriassa johtaa esimerkiksi asunnon haltuunottoon tai vuokrasopimuksen irtisanomiseen.

Kommentoi »