Nikkarin tila ei ole suuren suuri. Se käsittää rantaviivaa, hieman metsää ja viljelemättömiä peltotilkkuja.
Pihapiiri sen sijaan on harvinaisen vaikuttava. Rehevyys koostuu perennojen ja kukkivien pensaiden ohella ikääntyneistä omenapuista ja marjapensaista. Humala kiipeää uskollisesti joka vuosi savusaunan kulmalle.
Voisi kuvitella, että paikka on kuulunut Heinosen suvulle sukupolvien ajan, mutta tila päätyi heille vasta 1990-luvulla.
– Nikkari oli ollut pitkään tyhjä ja huonokuntoinen. Appeni Tapio näki paikassa paljon mahdollisuuksia ja halusi pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Vastaavat maalaismiljööt alkavat olla harvassa, Emilia Heinonen kertoo.
Kokonaisuuteen kuuluu savusaunan lisäksi yllättävän monta rakennusta: savupirtti, vanha ja edelleen asuinkäytössä oleva päärakennus, navetta sekä pari grillikatosta ja vajaa. Suku viettää tässä miljöössä aikaansa ympäri vuoden erilaisissa kokoonpanoissa.
– Meistä Tapio käy Nikkarissa säännöllisesti. Myös lapset lapsineen ja ystävineen viettävät täällä usein viikonloppuja.
Rakennuksista savupirtti herättää erityistä mielenkiintoa. Nykyisin peltikattoinen rakennus on alun perin ollut pärekattoinen ja sijainnut Jääsjärven saarella, josta se on siirretty nykyiselle paikalleen.
Pirtti on alkuaan toiminut kalastajien tukikohtana, ja kuten usein vastaavien vaatimattomien maalaisrakennusten kohdalla, tarkkaa rakennusajankohtaa ei tiedetä. Valistuneen arvion mukaan savupirtti on 1800-luvulta.
– Tapio halusi siirrättää savupirtin Nikkariin ikään kuin museoksi kulttuurihistoriallisessa mielessä. Se siirrettiin ja kunnostettiin, ja yhteen nurkkaan muurattiin perinteinen avotulitakka talkooporukan voimin. Takan lisäksi rakennuksessa ei ole muuta lämmitystä, mutta sähköjohdot sinne on vedetty. Kynttilänvalon lepatuksessa pärjää silti usein erinomaisesti.
Sisäpuolella seinät ovat lähes kokonaan mustat. Tila on täynnä hienoja maalaistekoisia huonekaluja ja agraarikulttuuriin kuuluneita puisia käyttöesineitä.
Ikkunalaudalla aurinko osuu vanhanmallisiin tupakka-askeihin. Kuka lienee poltellut Strengbergin tehtaan Pietarsaaressa valmistamia Armiro-savukkeita tai helsinkiläisen Fennian tiukkoja Työmiehiä?
Tuohivirsuja on useita pareja odottamassa kokeilijaansa. Tilaa hallitsee iso pöytä penkkeineen.
– Pöytä ja penkit eivät ole kuuluneet pirtin alkuperäiseen kalustukseen, vaan Tapio on koonnut kalustusta pitkään kiertämällä maalaishuutokauppoja, Emilia Heinonen kertoo.
Pärekaton suojaama savusaunakin on kokenut paljon vuosikymmenten saatossa. Kyseessä on entinen riihi, ja myös se on siirretty tontille Tapion ansiosta 90-luvulla. Lautalattiaisessa ja tukevalauteisessa saunassa riittää paikkoja useammalle saunojalle.
– Savusaunaa lämmitetään korkeintaan joitakin kertoja vuodessa, ja se onkin suuren kokonsa vuoksi päivän kestävä urakka.
Tällainen miljöö ei pysy kunnossa itsestään, vaikka patina ja kuluneisuus siihen kuuluvatkin. Varsinaisessa asuinkäytössä olevaa päärakennusta on remontoitu ja laajennettu niin, että siellä on kaikki mukavuudet kylpyhuonetta myöten.
Myös keittiö on remontoitu, ja laajennusosaa lämmittää uusi takka. Navettaan on vedetty sähköt, ja sinne on sisustettu aittamaisia makuutiloja, takkahuone, baarimainen keittiö, kylpyhuone ja sauna.
– Savupirttiä käytämme pääasiassa illanistujaisissa sekä muissa juhlatilaisuuksissa. Lisäksi etenkin Tapion pojan ystävät järjestävät illallisia, ja joku haluaa joskus seikkailumielessä yöpyäkin nurkassa olevassa sängyssä.
Mikä merkitys vanhoilla rakennuksilla on sinulle ja muille niiden äärellä mökkeileville?
– Tapio halusi savupirtin Nikkarin pihapiiriin paitsi luomaan aitoa maalaistunnelmaa myös rakennusperinteen säilyttämisen kannalta. Nikkari herättää kaikissa meissä vierailijoissa ihastusta seesteisyytensä, idyllisyytensä ja siisteytensä ansiosta. Kaikki on kunnostettu vanhaa kunnioittaen ja laadukkaasti, Emilia kertoo.
Pelkkää vanhan vaalimista Nikkarin elämä ei toki ole. Kaikki kalastukseen liittyvät aktiviteetit innostavat – ja sopivat savupirtin alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.
– Tapio, hänen lapsensa, lastenlapsensa ja ystävänsä kalastavat täällä mielellään. Seutu on rauhallista, eikä tänne kantaudu mistään liikenteen ääniä. Lähialueella on vieläpä harvakseltaan vakituista asutusta ja mökkejä.
Täydellinen paikka juuri näin.