Savimaali tuo tilaan lämpöä ja mattapintaista hehkua – nappaa ohje ja maalaa rustiikkinen seinä kahdella sävyllä
Rakenna ja remontoi
Savimaali tuo tilaan lämpöä ja mattapintaista hehkua – nappaa ohje ja maalaa rustiikkinen seinä kahdella sävyllä
Savimaalilla saa valkoiseen levyseinään hieman tunnelmallista Välimeren henkeä. Kokeile savimaalien valmisvärejä tai sävytä vaaleaa maalia pigmentein. Savimaali on muovitonta ja siten hengittävää ja huoneilman kosteutta tasaavaa. Maali on myös peittävää, nopeasti kuivuvaa ja hajutonta.
Julkaistu 27.3.2023
Meidän Mökki

Seinän maalaaminen savimaalilla – tarvikkeet:

  • Domus Natura -savimaali, valkoinen
  • pigmenttipastat: okra, keltainen ja vihreä umbra
  • muoviastioita, kertakäyttömukeja, lusikka ja puutikkuja
  • heikkoliimaista maalarinteippiä ja vatupassi
  • keinokuitusivellin
  • pikkusivellin ja paperiarkkeja
  • seinätasoitetta, lasta ja hiomapaperi
  • kangasliina.

Seinän maalaaminen savimaalilla – ohje:

1. Kerää tarvikkeet. Pese maalattava seinä liasta ja rasvasta. Paklaa mahdolliset reiät ja hio kohdat tasoitteen kuivuttua. Pyyhi puhdas seinä hiontapölystä kostealla liinalla. Aloita sävyjen sekoittaminen päivällä, luonnonvalossa.

2. Nosta mukeihin muutama lusikallinen jogurttimaisen paksua maalia ja lisää niihin vähän kerrassaan pigmenttejä. Sekoita ja sudi sävymalleja paperiarkeille. Sävyt vaalenevat kuivuessaan, joten valitse sopivat sävyt vasta kuivina.

3. Tee isompi satsi vaaleaa sävyä valkoisella maalilla ja pienellä määrällä umbraa. Kun maalin sävy näyttää värimallin kanssa samalta, tee vielä testiliuska ja anna sen kuivua. Voit nopeuttaa testisävyn kuivumista hiustenkuivaajalla.

4. Sekoita isompi satsi myös kellertävää sävyä. Lisää valkoiseen maaliin enemmän okraa, kirkasta sitä keltaisella ja tuo syvyyttä umbralla. Sekoita maali hyvin. Mahdolliset maaliroiskeet lähtevät helposti pois kostealla rätillä.

5. Rajaa seinä maalarinteipillä. Sudi siveltimellä ristiin rastiin pieni ala kerrallaan. Etene näin koko seinän yläosa välillä maalia sekoittaen. Poista teippi, anna yläosan kuivua ja maalaa alaosa kellertäväksi. Kirjava pinta tasoittuu kuivuessaan.

6. Jos haluat pintaan rosoa, lisää aiempiin maaleihin hieman umbraa. Pyöräytä pari kertaa tikulla, ota umbrakohdasta maalia siveltimeen ja pyöräytä seinään tummempia kohtia, jotka kuivuessaan tuovat eloa sileään seinäpintaan.

Savimaalin himmeä pinta sopii erityisen hyvin vanhoihin taloihin, mutta sitä kannattaa kokeilla mihin tahansa tilaan, johon haluaa tuoda lämpöä ja luonnollista hehkua.
Kommentoi »