Meidän Talo

Saunan ja kylpyhuoneen valaistuksen suunnittelu

Mainos
Saunan ja kylpyhuoneen valaistus viimeistelee pesutilojen sisustuksen ja luo tunnelmaa. Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin peilin ja seinien valaisuun.
Teksti Anne Alter
Kuvat Toni Härkönen, valmistajat, Petri Vuorio, Markku Varsila

Toimiva valaistus peilaukseen

Kylpytilojen ja etenkin peilin valaistuksen suunnittelussa voi helposti tyriä olan takaa. Kattoon upotetaan halogeeneja tai ledejä, joiden antamat valokeilat kohdistuvat pahimmillaan vain päälakeen eivätkä kasvoille, ja lamputkin saattavat valaista enemmän peiliä kuin kasvoja. Tuolloin valoa ei enää riitä esimerkiksi parranajoon leuan alta tai huoliteltuun meikkaamiseen.

Jos haluaa käyttää kattoon upotettuja valaisimia, ne pitäisi kohdistaa siten, että valo virtaa viistosti ja häikäisemättä peilin kautta.

Teattereiden pukukopeissa käytetty valaistus on ehdottomasti toimivin ratkaisu peilaukseen. Pukukopeissa on valonlähteet peilin kolmella ja joskus jopa neljällä sivulla. Kun valo virtaa peilin sivuilta suoraan kasvoille ja eteen, ei ole vaaraa varjojen muodostuksesta.

Melko hyvä ratkaisu on seinästä hiukan irralleen asennettava peili, johon on integroitu valaisimet. Ne antavat myös hyvin taustavaloa edellyttäen, että valonlähteiden lumenarvot ovat sopivat ja lamppujen värintoistokyky on hyvä.

Vinkit oikean värilämpötilan valintaan

Myös valon värilämpötilalla on tärkeä merkityksensä peilauksessa.


  • Käytä aina värilämpötilaltaan samaa valonlähdettä yleisvalona ja peilin valaisimissa. Muuten tilaan syntyy helposti sävyeroja.

  • Ole erityisen tarkkana ledien kanssa. Vaikka kahden eri valmistajan ledien kelvin-luku olisi sama, todellisuudessa valon värit voivat olla kaukana toisistaan.

  • Käytä jokaisessa valaisimessa saman valmistajan lamppuja, niin lamppujen värilämpötilat ja värintoistokyvyt osuvat parhaiten yksiin.

  • Useiden ledien ongelma on heikohko kyky toistaa punaisen sävyjä. Se on hyvä pitää mielessä, jos aikoo esimerkiksi meikkailla ledeillä valaistun peilin edessä.

kuva
Kauttaaltaan peilin ympäri integroidut valonlähteet saattavat toimia peilauksessa erinomaisesti, jos valonlähteissä on riittävästi valovirtaa (lumen) ja kelvinit sekä Ra-indeksit ovat kohdallaan.
kuva

Vähäinenkin päivänvalon määrä on hieno juttu pesuhuoneissa, joissa voi myös hiukan leikitellä valaistuksella. Esimerkiksi taipuisat ledinauhat toimivat hyvin syvennyksissä.

kuva
Valaistut pyyhekoukut ja sisustukselliset valaisimet täydentävät kivasti wc:n sisustustyyliä, mutta eivät välttämättä auta kasvojen hoitoon.

Kylpylätunnelmaa seinäpintojen valaisulla

Kylpyhuoneen upeasti laatoitetut seinät menettävät merkityksensä, ellei niihin kohdista tehokasta valohoitoa. Seinän valaiseminen poistaa myös tunkkaisuuden tunnetta ja luo avaruutta.

Kellertävän sävyinen (noin 2 700 K) ja vähäinen valon määrä luovat tunkkaisuutta ja esimerkiksi yli 3 500 kelvinin loisteputki raikastaa.

Seinäpintoja voi valaista esimerkiksi kattoon asennetuilla kohdevaloilla, joissa on valoa hajottava opaalipintainen kupu. Jos kylpyhuone on tilavahko, pienikin leikittely epäsuoralla valolla, himmennyksillä ja valaistuksen ryhmittelyllä luo huoneeseen kylpylämäisen tunnelman.

Märkätilojen valaistuksen suunnittelussa ja valaisimien valinnassa on ammattilaisten tietotaito varmasti hintansa arvoista, jotta myös valaisimet täyttäisivät vaaditut IP-luokitukset ja valonlähteet saisivat ihon näyttämään haamun sijasta terveeltä.

kuva
Epäsuorasti vaaleiden pintojen kautta valaiseminen luo kivaa särmää myös pienehkössä wc:ssä.
kuva

Vähäinenkin päivänvalon määrä on hieno juttu pesuhuoneissa, joissa voi myös hiukan leikitellä valaistuksella. Esimerkiksi taipuisat ledinauhat toimivat hyvin syvennyksissä.

Tunnelmallinen saunan valaistus

Rauhoittava saunaelämys saattaa jäädä puolitiehen, jos valoilla leikittely ampuu yli. Varmasti kannattaa miettiä kahdesti, tarvitaanko saunassa värillistä valoshow’ta. Myös valon suuntausta on hyvä pohdiskella.

Jos valo virtaa suoraan ylhäältä alaspäin, kasvot näyttävät muumiolta. Samanlaisen epämiellyttävän efektin luo tähtitaivas, jos se on kohdistettu valaisemaan lauteilla istujia. Voimakas lauteiden alta ja takamukseen virtaava valo ei ole liioin tarkoituksenmukaista.

Saunassa valaistus on hyvä suunnitella siten, että valoa on saunojien takana ja että se kohdistuu pintoihin, alimpaan lauteeseen ja vaikka oven karmiin. Jos kaipaa siivoukseen kunnon yleisvaloa, perinteinen saunavalaisin on edelleen hyvä valinta.

Muun valaistuksen voi parhaiten toteuttaa valokuiduilla. Kuiduissa on tietynlainen avautumiskulma, joka luo valaistukseen kiilamaisuutta. Kuidun päähän asennetuilla linsseillä avautumiskulma kapenee ja valo hajaantuu myös mukavasti. Jos valaistuksesta haluaa täysin tasaisen, kuituja täytyy olla tiheässä.

Lauteen alle asennettu ja hyvin kohdistettu valaistus ohjaa valon virtauksen myös alalauteeseen ja luo turvallisuutta.

kuva
Aina voi miettiä, tarvitaanko saunassa näin paljon valonlähteitä. Ehkä tässä saunassa olisi riittänyt valaistu kiuas ja vesiastia sekä kiukaan taustaseinän valaiseminen.
kuva
Ellei saunaan kaipaa näin vahvoja valokiiloja, kuidun päähän kannattaa laittaa linssit.

Asiantuntijat: valaistussuunnittelija ja muotoilija (AMK) Ari Peltola, diplomi-insinööri ja valaistussuunnittelija Irmeli Suikki

Lue lisää:

Kylpyhuoneen valaistus kuntoon ilman remonttia

Vinkit saunan sisustuksen suunnitteluun

Tee rouheat kynttilälyhdyt laseista ja betonista

Julkaistu: 1.11.2016
Katso myös nämä