Saunamökki luonnosteltiin nettikirpparilta löydettyjen ikkunoiden ympärille
Rakenna ja remontoi
Saunamökki luonnosteltiin nettikirpparilta löydettyjen ikkunoiden ympärille
Aurassa, viljapellon laidalla seisoo saunamökki, jonka piipusta leijailee kutsuva savukiekura. Kierrätys oli kantava voima rakennusaikana.
19.8.2017
 |
Meidän Mökki

Turpeen sävyinen saunamökki nököttää kutsuvasti kalliolla, aivan aaltoilevien viljapeltojen vieressä. Juha Niemi on viettänyt näissä maisemissa varsinaissuomalaisessa Karviaisen kylässä kesät jo pienenä pellavapäänä. Perhe rakensi kaksi kesää sitten saunan Juhan äidin mailta lohkotulle tontille. Ennestään sillä oli vuonna 2010 rakennettu mökki.

Saunan lämmitysvuorossa oleva pettämätön kaksikko, Otava ja Nuppu, on lämmittänyt saunaa ennenkin. Välillä duo on kasvanut trioksi, kun Pinja-sisko on liittynyt joukkoon.

Kiukaan valmistelu saunomiskuntoon ja kylpyvesien pumppaaminen kaivosta olivat lapsista jo saunamökin rakennusvaiheessa kivaa puuhaa. Saunassa pestiin rakennuspölyjä kirjaimellisesti pois jo ennen kuin lauteet olivat paikoillaan.

Nuppu lisää tottuneesti klapeja kiukaaseen.

"Jokainen rakentamiseen käytetty minuutti oli näiden löylyjen arvoinen"

Saunamökin rakentaminen alkoi, kun Juha oli tuonut nettikirpputorilta ostetut ikkunat ja ovet tontille. Noora Niemi luonnosteli rakennuksen niiden ympärille. Kierrätys on ollut kantava voima koko rakennusajan, ja myös saunan tuppilaudat ovat peräisin nettikirpputorilta.

Rakennustyöt käynnistyivät maaliskuun räntäsateilla, ja ensimmäiset kunnon löylyt perhe pääsi ottamaan heinäkuussa. Noora ja Juha laativat lauteilla jo nyt uusia rakennussuunnitelmia.

– Rakensimme saunan pitkästä tavarasta, mutta emme laske työtunteja, sillä jokainen minuutti on ollut näiden löylyjen arvoinen, Juha sanoo sylillinen halkoja käsissään.

Nuppu ja Otava lämmittävät itselleen saunan usein jo päivällä. Niin löylyyn ja uimaan ehtii monet kerrat.

Juha kaivoi kallion ja siihen liittyvän lammen esiin metsämaan alta. Ne olivat parasta, mitä pienet mökkeilijät olisivat voineet toivoa. Lampi on pulpunnut täyteen pohjavettä.

Kun kiukaan piipusta tupruttelee savua taivaalle, lammella on ruuhkaa. Ensimmäisenä vedessä on labradorinnoutaja Lumi. Heti koiran perässä veteen juoksee Otava ja hetken päästä lammesta löytyy Nuppu.

Noora epäilee, että koira luulee olevansa yksi perheen lapsista.

– Lumi on hurja vesipeto, se on aina valmiina pulahtamaan lampeen. Kun koko porukka on lammessa, vettä roiskuu joka puolelle, hän kertoo.

Labradorinnoutaja Lumi on hurja vesipeto. Se on aina ensimmäisenä vedessä.

Sisarusten suurinta hupia on kellua kumirenkaalla lammen päästä toiseen. Lapset tietenkin juoksevat rannasta takaisin saunaan, jotta ehtivät löylyistä nopeasti taas uimaan.

Suunnitelmissa suuren terassin rakentaminen

Juha on saunassa aina ensimmäinen ja viimeinen. Isän jälkeen kovimman löylyttelijän tittelin saa Otava. Löylyjen välissä porukka vilvoittelee usein, ja saunareissu kestää monta tuntia.

– Juha halkoi menneenä viikonloppuna saunapuita kahdeksan kuutiota. Suunnittelimmekin saunan lauteilla puille heti käyttöä mökin laajennuksessa, Noora paljastaa naurahtaen.

Kulmalauteille mahtuu viisikin henkeä löylyttelemään. Katon ja seinien paneelit ovat tuppeensahattua lautaa.
Päämökiltä pääsee saunalle kuivin jaloin. Noora rakensi polun kestopuusta.

Lauteilla istuessaan perhe haaveilee usein myös lampea kiertävästä suuresta terassista.

– En ole vielä uskaltanut aloittaa sen rakentamista, sillä terassi pitäisi varmasti saada kertarytinällä valmiiksi, Juha arvelee.

Nokipannukahvit maistuvat Juhan ja Nooran mielestä saunomisen lomassa parhaimmilta auringon lämmittämällä kalliolla, jonka Juha pesi puhtaaksi painepesurilla. Otava ja Nuppu hörppivät saunajuomansa kylmäksi jäädytetyistä mukeista.

– Tässä harmaalla kalliolla istuessa murukahvikin maistuu täydelliselle, eikä viljapeltoa kyllästy katselemaan koskaan. Siinä on samaa taikaa kuin vedessä tai tulessa, Juha kertoo.

Juha ja Noora suunnittelevat jo uusia rakennusprojekteja.
Noora teki sytytyspaloille piilon sipsituubista.

Lasten toiveena olisi saada vielä kalliolta lammelle laskeva liukumäki.

– Onneksi suunnitelmat eivät lopu, sillä muuten sauna piiloutuisi Juhan tekemien halkojen taakse, Noora vitsailee.

Perheen hurjapäät, Juha, Otava ja Nuppu pulahtavat talvella Juhan tekemässä avannossa. Silloin äidillä on aikaa kuoria saunassa ihoa Espanjasta tuodulla suolajärven hiekalla.

Talvella vilvoitteluhetkeä voi jatkaa saunatuvassa, jossa kamiina nostaa asteet kahteenkymmeneen paukkupakkasillakin parissa tunnissa.

Vesi kulkee saunasta ulos lattian alle asennettua kourua pitkin. Painepesurilla pestyt kalliot toimivat kesäisenä olohuoneena.
Juha käsitteli kallioiden jatkeeksi nousseen saunamökin ruskean­harmaaksi, ja se sulautuu myös ympäröivään männikköön.

Lue lisää:

Kommentoi »