Unelmien Talo&Koti

Puusukset, tennarit ja sähkökelasta tehty pöytä! Satun ja Antin mielikuvituksellinen kierrätyspuutarha on kuin satumaa

Puusukset, tennarit ja sähkökelasta tehty pöytä! Satun ja Antin mielikuvituksellinen kierrätyspuutarha on kuin satumaa
Satu ja Antti loivat pystymetsästä jännittävän kierrätyspuutarhan. Satun käsissä tuikkukupit taipuvat kasvimaan kylteiksi ja jämäbetonista syntyy ruukkuja ja kynttilänjalkoja. Astu satumaahan!
Julkaistu: 2.7.2021
Satun perheen vuonna 2005 valmistuneen talon puutarha Tuusulan Lahelassa ihastuttaa kierrätyshenkisyydellään. Tontin koko 1000 m². Pihapiirissä on kasvihuone ja leikkimökki, nykyinen kesähuone.
Puutarha on Satulle paikka, jossa mieli rauhoittuu ja stressi laukeaa. Hän rakastaa aurinkoisia kesäpäiviä, jolloin voi kuunnella lintujen laulua, luoda uusia istutusalueita, rakentaa uutta tai istuttaa kesäkukkia. Jos Satu malttaa istahtaa, mielessä pyörivät pian uudet projektit. ”Ihania ovat myös ne hetket, jolloin istumme koko perhe päiväkahvilla etupihan paviljongissa tai parvekkeella.” Riipputuolit ovat Jyskistä.
Satu on sisustanut terassille mielikuvitusta kutkuttavan nurkkauksen. Puusukset ovat hänen lapsuudenkodistaan ja vanha ovi paikalliselta nettikirppikseltä. Perhosia on kertynyt pihaan sieltä täältä.
”Puutarhassa viihdyn pääosin minä, mutta ruohonleikkuun olen delegoinut Antille. Kun pihalle pitää rakentaa jotain tai siirtää painavia kiviä, Antti auttaa mielellään. Hän huolehtii myös polttopuista. Pihapiiri tarjoaa monta lukemiseen ja oleskeluun sopivaa paikkaa, yksi niistä on terassin suojissa oleva vanha rautasänky katoksineen.”
Satu rakastaa kaikkea vanhaa ja kulahtanutta sekä tavaroita, joilla on tarina.
Parvekkeella oleva lipasto ostettiin paikalliselta nettikirppikseltä. Sen laatikoissa viihtyvät pikkuiset petuniat. Lipasto on suoralta sateelta suojassa, mutta toki säiden vaihtelu alkaa jo näkyä. Se ei Satua haittaa, sillä hän tykkää kulahtaneesta tyylistä. Koristetupakka päätyi viettämään kesää vanhaan puiseen työkalupakkiin.
Satu käyttää betonitöihin isommista projekteista yli jäänyttä kuivabetonia, jonka karkeus on yleensä S30. Muotiksi käy kakkuvuoka, muffinipelti, irtokarkkilaatikko tai jogurttipurkki. Satu leikkaa koristekuviot paperisesta lautasliinasta ja kiinnittää ne kuivaan betonipintaan decoupage-tekniikalla. Lakkaa on sekä kuvan alla että päällä. Betonityöt ovat kestäneet ulkona kesät talvet jo useamman vuoden.
Maljakko on tehty lasipurkista, jolle Satu ompeli pellavasta suojapussin. Ensin hän siirsi kuvansiirtoaineen avulla äitinsä vauvakuvan kankaalle ja reunusti sen nätillä pitsillä. Menetelmässä käytetään lasertulostimella tulostettua paperikuvaa, joka sivellään kuvansiirtoaineella. Kuva kiinnitetään tiukasti kankaaseen, ja kun se on kuivunut, se kostutetaan ja valkoinen paperi hierretään varovasti pois. Muista tulostaa kuva peilikuvana.
Puutarha on Satulle paikka, jossa mieli rauhoittuu ja stressi hellittää.
Satu kirjoitti aikaisemmin kasvihuoneen nimikyltit tussilla jäätelötikkuihin, mutta hakusessa oli persoonallisempi vaihtoehto. ”Keväällä löysin laatikollisen säästämiäni tuikkukynttilöiden alumiinikippoja ja muistin monta vuotta sitten ostetun meistisarjan. Siitä se ajatus sitten lähti.” Kipon sisälle Satu sahasi pyöreästä puukepistä palasen, jotta pehmeä alumiini ei kirjaimia lyödessä mene vasaraniskuista lyttyyn. Kierrätyskeskuksesta ostetut nätit haarukat pääsivät varsiksi.
Terassin pikkupöytänä on Antin työpaikaltaan tuoma sähkökela, jonka Satu siveli kalkkimaalilla valkoiseksi. Satu on käyttänyt ulkotiloihin tarkoitettua kalkkimaalia myös puutarhapenkkiin. Hän yllättyi, miten hyvin se kestää, vaikka penkki oli talven ulkona, tosin suojattuna. Betoniruukun Satu löysi paikallisesta kukkakaupasta. Häntä viehätti siinä erityisesti pinnan pitsikoristelu.
Kasvihankinnat Satu tekee yleensä läheiseltä kukkatalolta. ”Puutarhan viehätys syntyy yhteistyöstä. Ilman kasveja vanhat löydöt olisivat aika tylsiä. Toisaalta kasvit yksinään ilman jujua eivät myöskään oikein innostaisi. Yhdessä niistä syntyy juuri meidän näköisemme puutarha.”
”Vintillä on jemmassa ruutuikkunoita, joista haaveilemme rakentavamme kasvihuoneen.”
Satu on huomannut, että mehikasvit ja ohuessa multakerroksessa viihtyvät yrtit ovat kiitollisia kasvatettavia. Pieneksi jääneet tennarit taipuvat istutusalustaksi vallan hyvin. Ne eivät ehkä kestä vuosikausia tehtävässään mutta näyttävät hauskalta aikansa.
Pöllistä tehty pikkupöytä on omasta pihasta sahatusta koivusta. Satu maalasi sen kalkkimaalilla pinkiksi ja teki pitsikuvion sapluunalla.
Kasvihuoneessa kasvaa tomaatteja, paprikoita, chiliä ja yrttejä. Antti ja Saana ovat tulleet avuksi istutus- ja kasteluhommiin. Katso lisää kuvia Satun Instagram-tililtä: @kotivaahteramaella.
Kommentoi »