Satsaa kunnon veitsiin
Ruoka
Satsaa kunnon veitsiin
Vanha neuvo: osta kallein, johon sinulla on varaa, toimii erityisen hyvin keittiöveitsien kohdalla, sillä niissä hinta ja laatu kohtaavat kohtalaisen hyvin. Kunnon veitsi kun säilyy läpi elämän.
30.4.2004
 |
Maku

Mitä parempia ovat terään käytetyn ruostumattoman teräksen laatu ja veitsen kahvan ominaisuudet, sitä kalliimpi veitsi on. Parasta metallia on karkaistu ruostumaton teräs, joka teroittuu helposti eikä vaihda väriä. Veitsien terät valmistetaan joko takomalla tai teräsnauhasta veitsen muotoon leikkaamalla eli stanssaamalla. Marketit ja tavaratalot myyvät pääosin stanssattuja veitsiä, taotun veitsen tunnistat varmimmin teräksisestä sormisuojasta ja huomattavasti kalliimmasta hinnasta.

Hyvä veitsi myötäilee kättä, eikä sen kädensija ole märkänäkään liukas. Se säilyy terävänä pitkään ja on helppo teroittaa uudelleen. Sen veitsiosasta jatkuu kahvaan asti terässisus eli ruoto, joka ei nouse kahvan yläpuolelle ja on hyvin kiinni kädensijassa. Kunnon veitsen tulee olla myös kohtuullisen painava, tukeva ja erityisesti kokkiveitsen lisäksi hyvin tasapainotettu eli sen kädensijan tulisi palautua hellästi takaisin sillä keinuvasti leikattaessa. Huomio, että juuresveitsissä tasapainoa ei tarvita ja viipalointiveitsissä tasapainon on parempi olla etu- kuin takapainoinen. Veitsen painoa kannattaa ostotilanteessa punnita kädessä, sillä mitä painavampi veitsi, sitä vähemmän voimaa tarvitset sillä leikkaamiseen. Valitse kuitenkin veitsi, jota pystyt helposti käsittelemään. Veitsen tulee tuntua kädessä luontevalta, mukavalta ja turvalliselta.

Aivan heti ei kannata ostaa kaikkia markkinoilla olevia veitsimalleja, vaan pikemminkin panostaa muutamaan välttämättömään perusveitseen ja laajentaa valikoimaa hiljalleen taitojen ja kokemuksen karttuessa. Hyvään alkuun pääset jo neljän veitsen sarjalla.

Tukki vai magneetti

Veitset kannattaa säilyttää ja huoltaa hyvin. Lue valmistajan ohjeet ja tarkista voiko veitsen pestä astianpesukoneessa vai ei. Puhdista ja säilytä veitset niin, etteivät ne kolhiudu toisiinsa tai muihin esineisiin. Hyviä säilytyspaikkoja ovat veitsitukki ja veitsimagneetti. Terävällä veitsellä leikkaat turvallisemmin kuin tylsällä. Veitsien teroittamiseen tarvitset teroituspuikon, kovasimen tai helppokäyttöisen pikateroittajan. Veitset voit teroittaa myös asiantuntevalla suutarilla.

Leikkuu laudalla

Hyvänkin veitsen saat nopeasti tylsäksi huonolla leikkuualustalla. Valitse riittävän iso, paksu ja tukevasti paikoillaan pysyvä alusta. Kovista puulajeista, kuten tiikistä, koivusta, pyökistä tai tammesta valmistetut leikkuulaudat ovat hinnakkaita, mutta kestäviä. Ne eivät tylsytä veitsiä yhtä nopeasti kuin muoviset laudat. Muovisien lautojen etuna taas on konepestävyys ja keveys. Toisaalta naarmuuntunut muovilauta ei enää ole hygieeninen. Puulauta sitä vastoin voidaan hioa tarvittaessa sileäksi ja öljytä. Astianpesukoneeseen ei puista lautaa voi laittaa, vaan se tulee aina pestä käsin astianpesuaineella. Varaa oma leikkuulauta voimakastuoksuisille ruoka-aineille, kuten kalalle ja sipulille. Värjäävien ruoka-aineita, kuten punajuuria varten leikkuulaudalle kannattaa vetäistä arkki leivinpaperia.

Aloita näillä veitsillä

Juuresveitsi

Teräosaltaan lyhyt, jäykkä ja kärjestä hieman käyrä juuresveitsi sopii hedelmien ja kasvisten kuorimiseen, puhdistukseen, paloitteluun ja koristeluun. Terä on pituudeltaan 5–8 senttiä.

Perunankuorimisveitsi

Tarjolla on ainakin kolmea erityyppistä perunankuorimaveistä eli kiinteä- ja liikkuvateräistä sekä kärjestä Y- mallista kuorijaa. Hyvä veitsi kuorii sekä itseen, että itsestä poispäin ja sekä vasemmalla, että oikealla kädellä.

Leipäveitsi

Sahalaitainen, teräosaltaan noin 20–25 senttinen leipäveitsi sopii leivän, pullan ja tomaattien leikkaamiseen ja esimerkiksi appelsiinilohkojen erotteluun sekä kakkupohjan puolittamiseen.

Kohtuullisen stanssatun, aloittelijalle suunnatun veitsen saat omaksesi veitsestä riippuen 5,50–14,50 eurolla. Taottujen veitsien hinnat taas lähtevät liikkeelle noin 30 eurosta ja niitä myyvät pääosin alaan erikoistuneet keittiövälineliikkeet.

Paloittelu- ja/tai kokkiveitsi

Suorateräisellä, teräosaltaan 10–14 senttisellä, kärkeä kohti suipponevalla paloitteluveitsellä pienit kätevästi lihaa, kalaa, kasviksia ja hedelmiä. Saman asian ajaa jäykkä, suora ja korkeateräinen kokkiveitsi, joka soveltuu oivallisesti myös yrttien silppuamiseen.

Täydennä tarvittaessa näillä: Vihannesveitsi, fileointiveitsi, viipalointiveitsi ja hakkuuveitsi.

Kommentoi »