Avotakka

Sara Karlsson Sohvaryhmä-podcastissa: "Luon tunnetiloja suitsukkeilla ja löylytuoksuilla"

Sara Karlsson Sohvaryhmä-podcastissa: "Luon tunnetiloja suitsukkeilla ja löylytuoksuilla"
Miten luodaan viihtyisä koti? Yrittäjä, kirjoittaja Sara Karlssonilla on pieniä, helppoja keinoja, joilla hyvinvointia voi lisätä kodissa myös arjen keskellä.
Julkaistu: 27.9.2019

Kodin viihtyisyys syntyy pitkälti henkisistä ja aineettomista asioista. Sen tietää yrittäjä Sara Karlsson, joka pohtii aihetta kirjassaan Asioita, jotka luovat kodin (Otava) – ja Avotakan Sohvaryhmä-podcastin toisessa jaksossa.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Sara Karlsson -jakso:

Ihania tuntoja ja tuoksuja

Viihtyisän kodin luomisessa on Saran Karlssonin mielestä olennaista antaa erityishuomio asioille, joita sen asukkaat tekevät joka päivä, ja esineille, joita kosketaan joka päivä.

Sara valitsee kotiinsa tietoisesti materiaaleja, jotka tuovat hyvää mieltä ja hyvinvointia. Hän pyrkii siihen, että arkisetkin esineet, kuten kahvikupit, olisivat kaikin puolin ihania. Hän ei silti kiinny esineisiin, vaan hyvinvointia luovat enemmänkin hänen päivittäiset tapansa ja rituaalinsa. Esineet ovat korvattavissa, vaikka toki niiden tuttuus luo turvallisuuden tunnetta.

– Tuuletan paljon: minulle on tärkeää raikas ilma. Sen päälle tulee tuoksuja ruuanlaitosta, japanilaisten suitsukkeiden polttamisesta ja löylyveden eteerisistä öljyistä.

Hän saattaa tietoisesti hakea tuoksuilla erilaisia tunnetiloja. Esimerkiksi tapa polttaa suitsukkeita liittyy iltaan ja stressin purkamiseen. Hän luonut siitä itselleen rentouttavan rutiinin.

Sotku estää rentoutumisen

Sara mielestä kodin järjestely ja siistiminen tai maton hapsujen suoristaminenkaan ei ole turhaa nipottamista. Se on harmonian luomista.

– Aivot nauttivat järjestyksestä. Ulkoinen järjestys tuo mielenrauhaa ja sisäistä järjestystä.

Kodissa hääräily ja asioiden säännöllinen tomuttaminen ja koskettaminen voi tuoda mielihyvää.

– Se on yhteyden pitämistä ja vuoropuhelua oman ympäristön kanssa. Koti ei ole vain elintila eikä itsestä erillinen kulissi.

Äänet voivat olla sotkua ja saastetta siinä missä näkyvätkin asiat. Siksi Sara on sijoittanut äänieristeeksi kirjahyllyn naapurin seinää vasten.

– Meillä lähti pitkään ruokapöydän tuoleista inhottava raapiva ääni. Oli viiden minuutin homma laittaa niihin huopatassut. Pikkukikalla sai poistettua kaiken sen ärtymyksen, joka aina tuli häiritsevästä äänestä.

Millainen kodin kuuluu olla?

– Tässä ajassa on ongelmana, että monissa kodeissa ihmiset ajautuvat omiin nurkkiinsa jonkun laitteen äärelle. Tilaratkaisulla voi kannustaa siihen, että on yhteinen kokoontumistila, jossa voi olla sosiaalinen, vaikka tekisi omia juttujaan.

Omassa perheessään Sara on se, joka kaipaa eniten omaa tilaa ja aikaa. On ihanaa myös pystyä vetämään makuuhuoneen ovi kiinni takanaan.

Nuorempana Sara oli epävarmempi kodistaan, miltä sen kuuluisi näyttää. Nykyään hän miettii täysin vain sitä, mistä itse tykkää. Kodissa, jossa asukas itse viihtyy, viihtyvät vieraatkin, hän uskoo.

– Kodin ei tarvitse kertoa ihmisestä muille mitään eikä edustaa mitään. Se mikä on kullekin rakasta, välittyy muillekin ja on heti kiinnostavaa.

Vuosien varrella Saralle on tiivistynyt kaikesta kokemastaan ja lukemastaan hyvin kohtuullinen elämän- ja sisustusfilosofia.

– Elämä ei voi olla pelkästään vain esteettistä, eikä voi mennä vain kaksiulotteinen kuva edellä. Lopulta täytyy aina palata myös omaan itseen ja omiin tarpeisiin.

Saran kuva: Anton Sucksdorff, Otava

Kommentoi »