Meidän Mökki

Hurmaava saunavanhus! Sannan ja Larin pyöröhirsisaunan rakennusvuotta voi vain arvailla – ”Täällä on kaikki, mitä tarvitsemme”

Hurmaava saunavanhus! Sannan ja Larin pyöröhirsisaunan rakennusvuotta voi vain arvailla – ”Täällä on kaikki, mitä tarvitsemme”
Sanna ja Lari Tirkkosen hirsisauna on aikoinaan kohonnut aivan hiekkaisen rannan tuntumaan. Ryhdikkäälle rakennukselle ei ole tarvinnut tehdä kunnostustoimenpiteitä, sillä aika on vain parantanut harmaita hirsipintoja.
Julkaistu: 24.11.2021

Uurajärven rantamaisemassa telkät ja niiden kujertava laulutapa ovat tuttuja. Topakka sorsalintu muuttaa joka kevät Tirkkosten naapuriksi vanhaan puuhun kiinnitettyyn pönttöön. Keväisin rannalta voi kummastella telkkäkoiraiden esiintymistä naaraille. Jokainen uskoo olevansa sarjahurmaaja Don Juan. Naaraiden ympärillä parveilee suvunjatkajaehdokkaita sukeltelemassa ja niksauttelemassa niskojaan taaksepäin.

Yrittäjäpariskunta Sanna ja Lari Tirkkosen sekä heidän lastensa Minean, Julian ja Lennin saunamökki sijaitsee Laukaan Äijälässä, Keski-Suomessa.
Saunan kuistilla voi juoda pillimehut lokoisasti penkillä. Penkki on rakennettu hevoskärryjen pyöristä.
Saunan lämmöstä huolehtii lämmittäjän lisäksi Harvian puukiuas. Vesi lämpenee erillisessä padassa.

Tirkkosten saunamökki sijaitsee aivan rannalla, ja portailta pääsee hetkessä harppomaan hiekkarannan poikki ja pulahtamaan kirkkaaseen veteen. Syvemmälle uskaltautuvat sukeltavat viileään raikkauteen suoraan laiturilta.

Laituri myötäilee ikiaikaisen hirsisaunan tunnelmaa, vaikka se onkin vasta hetki sitten rakennettu. Tuntuu aivan siltä, kuin pitkospuut kannattelisivat järven päällä kävelevää. Lari Tirkkonen on rakentanut laiturin myrskyn kaatamista haavan rungoista.

Ikiaikaisesta hirsisaunasta pääsee harppomaan hiekkarannan poikki kirkkaaseen veteen.

Sanna ja Lari halusivat jokunen vuosi sitten kaupungin vilinän tilalle maaseudun rauhaa ja etsivät uutta taloa tai tonttia rakentamiselle. Vihdoin löytyi suunniteltua vanhempi talo, joka sijaitsee Laukaan Äijälässä. Mukana kaupassa tuli mökki järvenrannalla.

– Unelma rakentui puolivahingossa. Nyt täällä on kaikki, mitä tarvitsemme. Saunalauttakin odottaa muutaman sadan metrin päässä, ja sillä seilaamme kauneimpina kesäpäivinä Uurajärvellä. Lapset rakastavat sen kyydistä veteen hyppimistä, Sanna kertoo.

Nuotiolla keitetty kahvi maistuu Sannalle. Saunakahvit juodaan posliinikupeista.
Hirsisaunalla saunotaan läpi vuoden. Talvella valoina on tähtitaivas ja kuu. Jäähyllä kuunnellaan jäiden pauketta.
Lari rakensi laiturin kevättalvella jään päällä. Hän halkaisi haaparungot laiturirakenteiksi.

Tarinan mukaan pyöröhirsinen saunarakennus on seissyt nykyisellä paikallaan ”aina”. Kukaan ei ainakaan tiedä sen tarkkaa rakennusvuotta. Epäilemättä puhutaan kuitenkin 1900-luvun alun rakennuksesta.

– Saunan materiaalit ovat luonnosta peräisin. Runko koostuu hirsistä, joiden välissä eristeenä on sammalta. Rakentamisessa on käytetty osittain myös uppotukkeja, Lari kertoo.

Ryhdikkäälle rakennukselle ei ole tarvinnut tehdä kunnostustoimenpiteitä. Aika vain parantaa harmaita hirsipintoja.

– Saunan mukana tuli irtaimisto. Sitä olemme karsineet ja vähentäneet isolla kädellä. Muutoin kaikki on ennallaan, Sanna kertoo.

Kukaan ei tiedä saunan todellista ikää.

Saunanlämmittäjä on useimmiten Lari. Koko perhe on mukana hengessä – ainakin auttamisaikeissa.

Tico-koira noutaa kaikenlaisia risuja ja riehaantuu rantahiekassa. Se tarkoittaa päätöntä juoksemista edestakaisin ja koiran kokoisien kuoppien kaivamista. Toki vedessä loirivia lapsia pitää myös haukkua hyväksi. Hiekkarannan toisessa päässä kuoppia kaivaa leikkikaivurilla Lenni-poika.

– Tico on vielä pentuinnoissaan, sen kyllä huomaa kaikesta. Välillä tuntuu, että meillä on neljä lasta – vai viisikö, vitsailee Sanna Larille silmää iskien.

Vene on vain harvoin parkissa kesäkeittiön takana. Sillä tehdään retkiä lähisaareen ja ajellaan ympäri järveä.
Saunakahvit juodaan posliinikupeista. Nuotiolla keitetty kahvi maistuu Sannalle ja Larille.

Saunaretki saattaa kestää tunnin jos toisenkin. Lämpenemistä odotellessa parasta ajanvietettä on istuskelu laiturilla. Piknik on aina paikallaan. Aina maistuvaa omenasatoa riittää oman pihan puista.

Ainoastaan isot lapset Minea ja Julia saavat mennä laiturille yksin. Ticokin saa käydä, mutta silloin herra pysyttelee tyttöjen tiukasti valvovan silmän alla.

– Täällä pätevät laiturisäännöt, mutta Lenniä onneksi kiinnostaa enemmän hiekassa möyriminen. Ticon lempipaikka on rantakivillä, joilta voi vahdata koko laumaa kerralla, Lari kertoo.

”Unelma rakentui puolivahingossa. Nyt täällä on kaikki, mitä tarvitsemme.”

Lempeimmillään löylyt ovat 60 asteessa. Kolme metriä pitkille lauteille mahtuu koko perhe. Saunajäähyllä pulahdetaan järveen tai puilla lämmitettyyn paljuun. Viimeisenä lauteilla lekottelevat yleensä Julia ja Lenni.

Kynttilöiden ja lyhtyjen valo vie saunojien ajatukset ajassa taaksepäin. Vaikka mennyt aika onkin aina läsnä, nostetaan vesi saunan pataan hartiavoimien sijasta pumpulla.

Sanna on nostanut pukuhuoneen seinälle vanhan gobeliinin. Sen pariksi on ommeltu tyyny jo rispaantuneesta seinävaatteesta.
Uintikausi mökkirannassa alkaa jo toukokuussa. Se jatkuu aina marras-joulukuulle.

Saunan jälkeen perhe vilvoittelee kuistilla ja siihen luontevasti liittyvässä kesäkeittiössä. Kesäkeittiö on rakennettu uppotukeista, jotka on nostettu Uurajärven pohjasta. Sanna ja Lari täydensivät grillikatoksen asentamalla tuulensuojaksi lasituksen. Myös ulkotulipaikka on käytössä kaasugrillin ohella.

– Saunapäivänä rannalla syödään kotikutoisia sämpylöitä ja mustikkapiirakkaa. Nuotiolla käristetyt makkarat maistuvat kaikille. Savu vie myös itikat mennessään, Sanna kertoo.

– Juhannuksena tässä on oivallinen paikka valmistaa rosvopaistia. Ja järvestä itse nostettu kuha tai hauki savustuu tulen päällä laatikossa, Lari kertoo.

Harmaalla saunalla on käynyt ulkomaisia vieraitakin. Suurin ihmetyksen aihe on ollut se, että järvivedellä voi peseytyä. Suomalainen saunakulttuuri on Äijälän kylällä arvossaan.

Saunapäivä on kesällä melkein jokaisena päivänä. Vastaa käytetään kuitenkin hillitysti, vain juhannuksena. Saunan lämmöstä huolehtii lämmittäjän lisäksi Harvian puukiuas. Vesi lämpenee erillisessä padassa.
2 kommenttia