Sannaliina vaihtoi kirjanpitäjän työnsä kukkien kasvatukseen – ruukkuistutuksista alkanut innostus ryöpsähti yli 22 000 tulppaanisipulin kukkamaaksi
Ihmiset
Sannaliina vaihtoi kirjanpitäjän työnsä kukkien kasvatukseen – ruukkuistutuksista alkanut innostus ryöpsähti yli 22 000 tulppaanisipulin kukkamaaksi
Sannaliina Mononen, 36, innostui kukkien viljelystä niin, että jätti aiemman päivätyönsä kirjanpitäjänä. Tänä keväänä kukkamaalla riittää poimittavaa, sillä mullasta ponnistaa yli 22 000 tulppaanisipulia. Vuoden jännittävimmät hetket ovat nyt käsillä.
Julkaistu 3.5.2021
Kotivinkki
”Kukat kannattaa kerätä aamulla tai aamu­päivällä, jolloin nestejännitys on parhaim­mil­laan. Tuore tulppaani narskuu reilusti. Maljakkoon laittaessa poistan ylimääräisiä lehtiä, jotta kukka korostuu.”
Tulppaaneillakin on trendivärinsä. Nyt suuressa suosiossa ovat pastellien lisäksi lempeät murretut sävyt, joissa on ­puuteria, nudea ja oranssinruskeaa. ­Kuvassa on leikko­kukaksi sopiva yksinkertaisin kukin kukkiva ’Thijs Boots’ -lajike.

"Kun puutarhaan ilmestyy ensimmäisiä kevään merkkejä, jännitys kohoaa. Teen päivittäin kurkistuskierroksen kukkamaalle, joka sijaitsee entisessä keittiöpuutarhassani. Pyrin aiemmin kasvisomavaraisuuteen mutta kyllästyin vihannesvyöryyn. Vaihdoin sen kukkasatoon: yksivuotisiin kesäkukkiin ja tulppaaneihin.

Nyt mullassa on pitkissä riveissä yli 22 000 tulppaanisipulia. Niistä riittää poimittavaa omaksi iloksi ja myyntiinkin. Myyrät eivät ole onneksi vielä keksineet valtavaa kukkasipulibuffetia.

Rakastan kukkakimppuja, mutta eniten iloa saan kasvattamisesta.
Kun kevätkoti kaipaa piristystä, suuntaa Sannaliina tulppaanitarhaan. Nostovuorossa ’Light and Dreamy’ -tulppaanit. Sannaliina tilaa sipulinsa suoraan Hollannista.
Mitä isompi sipuli, sitä suurempi kukka. Sipulit luokitellaankin kokonsa mukaan. Darwin-tulppaani ’Pink Impression’ hurmasi Sannaliinan muhkealla, yksin­kertaisella kukallaan.
T’Request’-lajike yllättää tuoksullaan. Se on myös melko kestävä ja pitkä­ikäinen.

Tulppaani-innostukseni alkoi kolmisen vuotta sitten, kun ostin syksyn alennusmyynnistä sipuleita ja istutin niitä ystäväni innoittamana kukkaruukkuihin. Seuraavana keväänä ne puhkesivat kukoistukseen. Olin myyty, ja mopo karkasi käsistä. Olen ammatiltani kirjanpitäjä, mutta tänä vuonna aion keskittyä ensimmäistä kertaa kukkaviljelyyn.

Valikoin tulppaanit värien ja oman mieltymykseni mukaan. Suosin pitkävartisia lajikkeita, jotka soveltuvat hyvin leikkokukiksi. Pionitulppaanit ovat suosikkejani. Rakastan kukkakimppuja, mutta eniten iloa saan kasvattamisesta. Kun innostukseni alkoi, osallistuin heti amerikkalaisen Floret Flower Farmin virtuaaliselle kukkaviljelykurssille.

Triumph-tulppaanit kukkivat keski­varhain, toukokuussa. Lajikkeet ovat sopivalla paikalla yleensä pitkäikäisiä. Kuvassa on kupariin ja oranssiin sävyttyvä ’Brown Sugar’.
Osan, kuten Darwin-tulppaanit, Sannaliina säästää ja laittaa uudestaan maahan monivuotisten kasvien istutusalueisiin. Tulppaanin sipulissa on kaikki kukintaan tarvittava. Lisäksi tarvitaan vain vähän kosteutta juurtumiseen, talven viileys ja kevään herättävä lämpö.

Syksyllä istutan kukkasipuleita maahan muutamassa erässä. Tulppaanit panen viimeiseksi, sillä ne juurtuvat myöhemminkin. Tasoitan ensin alustan, levitän sipulit mullan päälle ja peitän sitten multakerroksella. Tuhansien sipulien istutus sujuu niin sutjakkaammin kuin yksitellen maahan kaivaen. Istutan sipulit aivan vieriviereen, sillä kasvatan tulppaaneja yhden kauden iloksi ja nostan kukkavarren aina sipuleineen päivineen maasta.

Kun nuppu värittyy kevyes­ti, kukkavarsi on valmis kerättäväksi. Jos kukka on jo aukinainen, se ei kestä enää pitkään maljakossa. Erilaisia lajik­keita on jalostettu tuhansittain. Sannaliina valitsee pääsääntöisesti pitkävartisia lajikkeita, jotka sopivat leikko­kukiksi.
Sopivan viileä kevätsää sopii tulppaani­tarhurille. Jos kevät on lämmin, kukat kehittyvät nopeammin. Jos kevät etenee hitaasti, saa sesongista nauttia pidempään. Avomaalla kasvavat tarhatulppaanit kukoistavat touko–kesäkuussa.

Keväällä malttamattomuus herää, kun näen ensimmäisten versojen pilkistävän maasta. Pohdin, miltä ensi kertaa kokeilemani lajikkeet mahtavat näyttää. Teen muovista ja kaarista tulppaaneille kasvutunnelit, jotta saan kukkia aiemmin. Kukat ovat keräysvalmiita, kun nuppu on hieman värittynyt.

Nostan kukkavarret maasta käsityönä. Muhevasta mullasta se sujuu helposti. Säilytän tulppaaneja sipulin kera. Sopivalla säilytyksellä kukat kestävät kellarin viileydessä jopa kuukauden."

Kommentoi »