Sanna ja Stefan etsivät mökkiä mutta ostivat mansardikattoisen hirsitalon – "Kotimme on yhtä idyllinen kuin mökki, josta alunperin haaveilimme"
Sisustus
Sanna ja Stefan etsivät mökkiä mutta ostivat mansardikattoisen hirsitalon – "Kotimme on yhtä idyllinen kuin mökki, josta alunperin haaveilimme"
Pariskunta etsiskeli vapaa-ajanasuntoa maalta mutta löysi niin hurmaavan talon rantasaunoineen kaupungista, että mökkihaaveet unohtuivat. Keltaisessa talossa on ihana valmistella joulua.
3.11.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Kun Sanna ja Stefan Backman muuttivat unelmataloonsa, satavuotiaaseen hirsirakennuksen Pietarsaaressa, he uudistivat samalla joulutraditioitaan. Uudessa kodissa on niin ihana juhlia, etteivät he raaski lähteä sieltä minnekään. Välillä vanhan talon tunnelmasta tulevat nauttimaan myös tyttäret Ida ja Anna, ja vieraat ovat aina tervetulleita. Ebba-koirakin viihtyy.

Miten päädyitte asumaan taloonne?

Elämä on yllätyksiä täynnä. Haimme kuutisen vuotta sitten vapaa-ajanasuntoa maalta – kivaa punavalkoista mummonmökkiä – ja päädyimmekin tänne, keltaiseen mansardikattoiseen taloon järven rannalle. Täältä on Pietarsaaren keskustaan viisi kilometriä.

Sanna ja Stefan ihastuivat erityisesti talon mansardikattoon. Sen ansiosta yläkerran huoneet ovat todella korkeat. Kaunis julkisivu ei juuri kunnostusta kaivannut.
Iltaisin kuistille sytytetään öljylamppu, joka on ollut aikoinaan Stefanin lapsuudenmökillä. Vanha lamppu loistaa kirkkaammin kuin kynttilä eikä sammu yhtä helposti.
Stefan haluaisi sijoittaa joulukuusen kuistille, Sannan mielestä se kuuluu sisälle taloon. Talosta löytynyt suksipari on nostettu näkösälle.

Miten näin pääsi käymään?

Syynä ovat mökkien hinnat. Totesimme, että voisimme saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Löysimme unelmatalon, joka soveltui muutosten jälkeen ympärivuotiseen asumiseen ja oli yhtä idyllinen kuin haaveidemme mökki. Pihalla on rantasauna ja ympärillä ihanaa luontoa. Teimme siis kaupat. Tytöt hiukan protestoivat, olivathan he aikuistumassa ja kaipasivat kaupungin menopaikkoja. He sopeutuivat kuitenkin nopeasti.

Millaisen remontin teitte?

Lupakarusellin jälkeen meille tehtiin täysremontti. Seiniä lisäeristettiin, sähköt uusittiin ja taloon tehtiin vesijohdot ja viemäröinti. Kaikki tilat saivat uudet pinnat, ja yläkerran ikkunat oli pakko vaihtaa. Talon julkisivu ei tarvinnut suurempia toimenpiteitä. Remontin myötä Stefan löysi itsestään uusia kykyjä ja huomasi osaavansa nikkaroida. Samalla hän kiinnostui sisustamisesta.

Olohuoneesta aukeaa ilmava näkymä ruokailutilaan. Jouluksi koristetyynyt vaihdetaan punavalkoisiin ja messinkitarjottimelle tehdään kaunis asetelma.
Pariskunta löysi yhteisen harrastuksen taloa kunnostaessaan ja sisustaessaan. Sohvapöytänä on vanha kirjoituspöytä, josta on lyhennetty jalat.
Korkea tila vaatii kuuseltakin mittaa. Kattokruunu on kokkolalaisesta antiikkiliikkeestä.
Jouluun liittyy paljon valmisteluita. Sanna tekee keittiönpöydän ääressä listaa tulevista askareista.

Millaisiin sisustusratkaisuihin päädyitte?

Nappasimme vanhasta kodista pari toimivaa ideaa. Pistorasioissa ei kannata pihistellä vaan niitä on hyvä asentaa myös ikkunoiden yläpuolelle valaisimia ja jouluvaloja varten. Keittiön työtasosta tuli totuttua syvempi. Halusimme myös korkeat jalkalistat korostamaan vanhan talon tunnelmaa. Harmiksemme emme voineet asentaa alakertaan lankkulattiaa, sillä eristyksen päälle mahtui vain ohut laminaatti. Muuten uunien nokiluukut olisivat peittyneet. Päädyimme vaihtoehtoon, joka muistuttaa eniten vanhaa lankkulattiaa. Yläkerrassa oli onneksi lankkulattiat, jotka maalattiin.

Pariskunta on tyytyväinen keittiön toimivuuteen. Säilytys- ja laskutilaa on kerrankin riittävästi! Ikkunasta avautuu näkymä järvelle. Vaaleat tuolit ovat kirpputorilta, Sanna tosin joutui kunnostamaan ne. Punaiset tuolit ovat huutokaupasta. Lindö Torp -tapetti on BoråsTapeterin Karlslund-mallistoa.
Pöytä on Esse Möbelin tuotantoa ja vahattu valkoiseksi. Joululiina on aina pellavaa. Valkoinen amaryllis on Sannan lempijoulukukka. Se on myös kiitollinen leikkokukka.
Keittiön vitriinikaapin päälle on katettu herkkupöytä. Kotitekoisten makeisten lisäksi tarjolla on myös vihreitä kuulia.

Mikä on lempipaikkasi kotona?

Ehdottomasti keittiö! Se uusittiin täysin. Stefanin lempipaikka on rantasauna. Saunomme ainakin kolme kertaa viikossa, ellei useammin. Nykyään saunominen kuuluu myös jouluaaton ohjelmaan, ja rohkea kylpijä saattaa pulahtaa järveenkin. Ennen jouluaattoomme kuuluivat käynnit kirkossa, anoppilassa sekä vanhempieni luona, mutta nykyään emme malta lähteä mihinkään. Muut tulevat meille oman aikataulunsa mukaan.

Miten koristelette kodin jouluun?

Valot ja kynttilät ovat tärkeitä. Olohuoneen ikkunaan ripustamme Pohjanmaalle tyypillisen usko, toivo ja rakkaus -valosarjan. Kuusesta käymme aina keskustelua. Stefan haluaisi sen ulos kuistille. Minusta kuusen paikka on olohuoneessa – ainakin niin kauan kuin kukaan ei ole allerginen.

Stefanin ainoa remonttitoive oli, ettei yläkerran aulaan tulisi ruututapettia, koska vanhan talon seinät ovat usein vinot. Sehän sinne tuli! Kirpparituoli sai uuden elämän, kun Sanna kävi vanhojen huonekalujen kunnostuskurssin.
Aulan työtila on enimmäkseen tyttöjen käytössä, kun he ovat kotona. Kirjoituspöytä on Sannan sedän vanha. Lattia oli aikaisemmin tummanruskea.
Makuuhuoneesta näkee järvelle. Sängyn alla on kätevästi säilytystilaa.
Kylpyhuoneessa on kaksi allasta vierekkäin. Kun tytöt asuivat kotona, se oli välttämättömyys. Nyt Sanna ja Stefan haluaisivat kylppäriin vanhat allaskaapit, jotka he voisivat kunnostaa.
Idan entinen huone on sisustettu harmaan eri sävyin. Tytär on muuttanut jo omilleen ja käy kotona vain viikonloppuisin. Sängynpääty on Stefanin tekemä.
Talon entinen omistaja asui rantasaunan takkahuoneessa ympäri vuoden, sillä hän ei kaivannut isompia tiloja. Siellä on mukava istuskella saunan jälkeen, sillä isot ikkunat avautuvat järvelle päin.
Sanna sytyttää saunatuvan takkaan kynttilät tunnelman vuoksi. Kylmällä säällä takkaan laitetaan oikea tuli ja nautitaan sen rauhoittavasta ritinästä löylyjen jälkeen.

Lue lisää:

1 kommentti