”Olen yrittänyt aiemmin kasvattaa vain chiliä” – Saki hoivaa liki 200-kiloisia jättikurpitsoja: tässä ovat Bamboleero ja Cinderella!

”Olen yrittänyt aiemmin kasvattaa vain chiliä” – Saki hoivaa liki 200-kiloisia jättikurpitsoja: tässä ovat Bamboleero ja Cinderella!
Tamperelainen Saki Hakala, 36, hurahti jättikokoisten kurpitsojen kasvattamiseen kaksi vuotta sitten. Harrastukseen kuluu tuntikaupalla aikaa, mutta näyttävät tulokset palkitsevat. Sakin tavoitteena on rikkoa jättikurpitsojen Suomen ennätys eli 716 kiloa: ”Jos vain kelit hellivät, niin se onnistuu ensi vuonna.”
Julkaistu: 4.10.2022

Kasvatat jättikokoisia kurpitsoja. Miten harrastuksesi sai alkunsa?

Olen kasvattanut jättikurpitsoja kaksi vuotta. Olen ihan umpikaupunkilainen ja yrittänyt aiemmin kasvattaa vain chiliä joskus. Aiemmin minulla ei myöskään ollut tilaa kurpitsan kasvattamiseen, sillä se vaatii ison tontin. Pari vuotta sitten ostin ison talon ja tontin, jossa on peltoa.

Harrastus lähti liikkeelle saunan lauteilta, mutta en tiedä, mistä idea iski. Seuraavana päivänä menin kauppaan ostamaan kurpitsansiemeniä. Kun alan opetella jotain, otan taidon nopeasti haltuuni. Kiinnyn periaatteessa vain siihen asiaan, jota sillä hetkellä opettelen. Olen lukenut ja perehtynyt jättikurpitsoihin paljon.

Saki kasvattaa kurpitsoja omalla pellollaan.Saki kasvattaa kurpitsoja omalla pellollaan.

Kuinka suuria kasvattamasi kurpitsat ovat olleet?

Viime vuoden kurpitsani painoi vajaat 150 kiloa. Tänä vuonna kauden alku oli niin kylmä, että kaikki kurpitsani kuolivat alkukesästä, ja jouduin kasvattamaan uusia siemenestä. Jättikasvisten SM-kilpailuissa kurpitsani puntaroitiin 193 kilon ja 171 kilon painoisiksi.

"Kurpitsansiemenen pystyy kuka vain pistämään maahan."

Mikä jättikurpitsojen kasvattamisessa kiehtoo?

Se on suhteellisen helppo tapa saada jotain spesiaalia aikaan. Muu spesiaali vaatii jonkinnäköistä taiteilijan taitoa, mutta kurpitsansiemenen pystyy kuka vain pistämään maahan. Siitä tulee isohko suunnilleen vain odottelemalla, jättiläisisojen kasvattaminen tietenkin vaatii perehtymistä.

Parasta on, kun kasvu on kohdillaan, ja kurpitsan kasvun näkee paljain silmin.

"Hyvällä säällä kurpitsa voi kasvaa jopa kymmenen kiloa päivässä."

Mitä jättiläisten kasvattaminen vaatii?

Esikasvatus kannattaa aloittaa sisällä ruukussa huhtikuussa. Ulkokasvatuskausi alkaa keväällä, kun pakkaset loppuvat, ja kestää syyskuun loppuun, jos haluaa kisata kurpitsallaan. Toisin kuin tavallisesti kurpitsoja kasvattaessa, jättikurpitsoja kasvatetaan yleensä vain yhtä kerrallaan. Minulla oli niitä tänä vuonna kaksi.

Sakin lapset tykkäävät autella kurpitsan kasvatuksessa.

Minulla menee pellolla noin pari tuntia päivässä. Kurpitsani kasvusto on 50 neliömetrin kokoinen, ja se pitää järjestää. Kasvustosta yritetään saada ikään kuin joulukuusen muotoinen, ja kurpitsa yritetään saada sen kärkeen, jotta se saa kaikilta lehdiltä vettä ja virtaa. Kurpitsaa pitää valvoa, kun se tekee uutta versoa, ja katkoa versojen päitä. Kun se on tehty, käyn siirtelemässä kurpitsaa, koska se alkaa kasvaessaan mennä versojen päälle. Lisäksi kitken rikkaruohoja.

”Kylmällä säällä laitan kurpitsan päälle räsymattoja, jotta se saisi vähän kiloja.”

Optimilämpötila kurpitsalle on 20 astetta, ja se voi kasvaa hyvällä säällä jopa kymmenen kiloa päivässä. Kylmällä säällä kastelen kurpitsaa lämpimällä vedellä ja laitan sen päälle räsymattoja, jotta se saisi vähän kiloja. Peittely myös estää kuorta kovettumasta ja ”arpeutumasta” auringonvalossa.

Harrastukseen on mennyt tänä vuonna yli tuhat euroa. Iso osa siitä on mennyt maanparannukseen ja lannoitteisiin. Olen myös ostanut monella sadalla eurolla hallaharsoa lehtien päälle. Sen alle puhaltaa autonlämmitin. Traktori maksoi 4 000 euroa, mutta sitä ei lasketa, koska sitä ei ole hankittu vain tätä varten.

Saki pitää kurpitsat riittävän lämpiminä räsymatoilla, hallaharsolla ja autonlämmittimellä.

Mitä kurpitsoille tapahtuu, kun ne ovat kypsiä?

Viime vuonna ehdin osallistua vain oman kylän Kasvimaan kunkku -kisaan, jonne sai tuoda mitä vain kasviksia. Leikkimielisen kisan tuomareina toimivat lapset, ja meikäläinen vei voiton. Tänä vuonna osallistuin jättikasvisten SM-kilpailuihin. Bamboleeroksi nimeämäni kurpitsa sijoittui kolmanneksi, ja Cinderella voitti kauneimman kurpitsan palkinnon. Ilman kauden epäonnistumisia olisin saanut kasvatettua tosi ison kurpitsan. Se vähän harmittaa.

”Cinderella” palkittiin jättikasvisten sm-kilpailuissa vuoden kauneimpana kurpitsana.
Molemmat Sakin kurpitsat olivat voittoisia jättikasviskilpailuissa. ”Bamboleero” (takana) sijoittui kolmanneksi, ja Cinderella” oli kisan kaunein.

Kurpitsoista ei tule tehtyä ruokaa, koska ne ovat niin isoja, että maistuvat käsittääkseni vedelle. Jos ruokapula iskisi, niin kai niistä silti saisi koko kylälle kurpitsaa. Viime vuonna vein kurpitsan näytille kahvilalle, jota äitini piti. Se kuitenkin mädäntyi, kun oli seissyt siellä tarpeeksi pitkään.

”Kurpitsat ovat niin isoja, että maistuvat vedelle.”

Nyt aion kaivertaa kurpitsat halloweeniksi. Minulla oli Tiktok-tililläni (@teiskolainenmaajussi) arvonta, jossa kurpitsan olisi saanut se, joka arvasi sen painon lähimmäs oikeaa, mutta voittaja ei lunastanut kurpitsaansa logistiikkaongelmien takia. Yritin myös tarjota kurpitsoja puutarhaliikkeelle sisäänheittotuotteeksi, mutta he eivät ottaneet niitä.

Saki kuljettaa kurpitsojaan avolava-autolla, koska hänestä on mukava, että muutkin saavat ihailla niitä.

Jättikurpitsat voivat painaa satoja kiloja. Miten ne poimitaan ja kuljetetaan jättikasviskilpailuihin?

Jotkut nostavat kurpitsansa traktorilla, mutta minä olen tehnyt rakennustelineistä kehikon kurpitsan ympärille. Nostan kurpitsat ylös siihen kiinnitetyillä ketjutaljalla ja liinoilla. Kilpailuihin kurpitsani kulkee avolavalla, jotta kanssakulkijat näkevät sen ja saavat ihmetellä.

”Kurpitsani kulkee kilpailuihin avolavalla, jotta kanssakulkijat saavat ihmetellä sitä.”

Onko sinulla harrastuksellesi tavoitteita?

Nälkä kasvaa syödessä: ostin hiljattain kunnon traktorin ja maatalousvehkeet, jotta kasvatus ei enää jää niistä kiinni. Olen satavarma, että rikon vielä Suomen ennätyksen, ja ensi vuonna yritän sitä tosissani. Ennätys on ihan järjetön, 716 kiloa. Jos vain kelit hellivät, niin sen rikkominen onnistuu. Olen oppinut niin paljon, vaikka olenkin harrastanut tätä vasta pari vuotta.

Kommentoi »