Nyt on helppo pitää järjestystä yllä! Katso 15 säilytysideaa, jotka toimivat kotona ja mökillä
Paikka kaikelle
Nyt on helppo pitää järjestystä yllä! Katso 15 säilytysideaa, jotka toimivat kotona ja mökillä
Liikaa tavaraa ja liian vähän säilytystilaa? Karsimiskierros kannattaa, ja sen jälkeen voi ottaa käyttöön nämä luovat ideat. Kun säilytys on ratkaistu kauniisti, kaikkea ei tarvitse piilottaa. Sievät esineet ovat osa tunnelmaa.
21.11.2023
 |
Meidän Mökki

1. Kuin mummolassa

30-luvun maalaistalon hirsiseinäinen tupa on kunnostettu komeaksi. Kaikki työvälineet ja lämpimässä säilyvät elintarvikkeet ovat piilossa keittiön puolella ruokakomerossa, joten astioita voi pitää näyttävästi esillä suuressa avohyllyssä, ilman että tila näyttää sekavalta. Tilava laatikosto hyödyntää hyllyn alle jäävän tilan. Seinälle ja hyllylle oven yläpuolella mahtuu esille tunnelmaan sopivia vanhoja käyttöesineitä.

2. Käytäntö edellä

Mummonmökin vanhan navetan takaseinälle on kerätty käden ulottuville työkaluja, joita tarvitaan viereisellä kasvimaalla. Mökiltä on saanut paikkansa moni esine, joka on ollut asukkaiden elämässä pitkään mutta joka ei ole syystä tai toisesta sopinut kaupunkikotiin.

3. Monikäyttökaluste

Kesämaja Helsingin Lauttasaaressa on kompakti kaupunkimökki. Kevyenä tilanjakajana keittiön ja olohuoneen välissä toimii Ikean Nordkisa-hylly. Avohyllyssä säilytetään pyyhkeitä ja käyttöastioita, joihin kuuluvat kodin vanhat Teema-astiat.

4. Käsillä kaikkea tarpeellista

Perinteisessä 150-vuotiaassa maalais­talossa asiat ovat kauniisti esillä. Vitriinikaappi ei näytä sotkuiselta, kun pientavara pidetään pienissä laatikoissa ja koreissa. Tässä kaapissa säilytetään kotivaraan kuuluvia ensiaputarvikkeita ja lääkkeitä sekä raaka-aineita kotikosmetiikan ja -puhdistusaineiden valmistamiseen.

Kun säilytys on ratkaistu kauniisti, kaikkea ei tarvitse piilottaa. Sievät esineet ovat osa tunnelmaa.

5. Avohyllyt hirsitornissa

Arkkitehdin itselleen suunnittelemassa hirsitalossa suurin osa säilytyskalusteista on tehty mittojen mukaan. Hirsiseinään upotetut avonaiset astiahyllyt on verhoiltu koivuvanerilla.

6. Jokaiselle oma hylly

Yli satavuotiaaseen navettaan tehdyssä kodissa on hulppeasti säilytystilaa viisihenkisen perheen kengille. Vanhat lattia­laudat pihapiirissä olevasta tilan työntekijöiden talosta päätyivät järeäksi kenkähyllyksi. Korkein lokero alimmaisena on omistettu pitkävartisille saappaille ja kumppareille. Samalla idealla voisi hyödyntää myös remontissa yli jääneet uudet laudat.

7. Värien mukaan, järjesty!

Liedon vanhaan rautatieasemaan tehdyssä kodissa kuljetaan vaaleanpunaisesta välieteisestä vihreään olohuoneeseen. Oviaukollinen seinä voi olla joskus hankala sisustaa, mutta tilan mittoihin muunneltavalla tai teetetyllä kirjahyllyllä sen saa hienosti hyödynnettyä. Kun hylly kiertää oviaukkoa kokonaan, myös oven yläpuoli tulee käyttöön.

8. Hukkatila hyödyksi

Umpinaisten portaiden alla on hyvä paikka mittojen mukaan tehdylle komerolle. Vetolaatikot ovat syvää kaappia helpompia käyttää, ja tavarat pysyvät paremmin järjestyksessä. Huomaa myös kaunis tapa säilyttää kirjat. Kirjapinot seinustalla tuovat sopivasti väri-iloa ja ovat helposti käden ulottuvilla.

Mittojen mukaan tehdyt monitoimikalusteet hyödyntävät pienissä neliöissä tilan maksimaalisesti.

9. Punkan alle piiloon

Määrämittaan nikkaroidut monitoimikalusteet hyödyntävät pienissä neliöissä tilan maksimaalisesti. Vanerisen sohvan rakenne on sama kuin veneen punkat. Kansien alla on ruhtinaallisesti säilytystilaa, jonne mahtuvat vaikka petivaatteet. Punkan patjat on verhoiltu Marimekon Tiiliskivi-kankaalla, ja tyynyjä koristaa klassinen Unikko-kuosi.

10. Nakuttele nauloja

Tällä mökillä majailee hattufriikki – ja se saa näkyä! Vanha puunaulakko ja käytännöllinen kokoelma käytössä olevia hattuja näyttävät upeilta 1940-luvulla rakennetun hirsimökin patinoitunutta seinää vasten.

11. Nyt saa lokeroida

Pikkuasiat pysyvät tallessa ja järjestyksessä pikkuisissa lokerikoissa. Vastaavanlaisen voi tuunata päällystämällä minilaatikoston vanhalla tapetilla. Lokerikkoon on kerätty ja tarkasti lajiteltu talteen siemenet oman puutarhan sadosta odottamaan kylvöä seuraavana vuonna.

12. Garderobi lähtövalmis

Rekki on edullinen, keveä ja tarvittaessa siirrettävä tapa säilyttää valtaosa vaatteista – ja sopii etenkin kauniille kesävaatteille. Runsas tankotila helpottaa lisäksi pyykkihuoltoa: kun ripustat vaatteet suoraan henkariin kuivumaan, vältyt pyykin ripustamiselta kuivaustelineelle ja viikkaamiselta. Rekistä on helppo valita päivän asu.

Mieti ensin, mille kaikelle tarvitset säilytystilaa ja miten paljon. Valitse keinoja, joilla järjestystä on helppo pitää yllä.

13. Etsi tilaa ylhäältä

Varsinkin siirtolapuutarhamökillä tilaa on niukalti, joten säilytyspaikkoja täytyy järjestää kekseliäästi. Muista hyödyntää myös tilan korkeus. Makuualkovin kattoon sulautuu mainiosti samansävyinen, syvä yläkaapisto.

14. Listaa ensin tarpeet

Monen eteisen pelastaa kiinteä penkki, jonka kannen alla säilyvät hiihtomonot ja muut kausikamppeet. Patjalla pehmustettuna se toimii myös istuimena kenkiä pukiessa. Naulakko kääntyy näppärästi seinää vasten, kun sitä ei tarvita. Seinällä on rivi koukkuja, joihin voi ripustaa kangaskasseja ja laukkuja. Asusteet on helpointa heittää lattialle asetettuun koriin.

15. Nostalginen aarrekokoelma

Maalaistalon asukas pitää erilaisten kollaasien tekemisestä. Hyllyn päällä puulaatikoissa on viktoriaanisia stereokuvia. Hyödynnä suurehkot patinoituneet puulaatikot hyllyinä ja pienet säilyttiminä pientavaroille. Sommitelma näyttää eheältä, kun yhdistät tavaroita samasta sävymaailmasta.

Kommentoi »