Kotivinkki

Säilö sato talteen

Säilö sato talteen

Loppukesä on hyvää aikaa nauttia oman pihan antimista. Napsi talteen vihannekset ja juurekset sekä marjat ja omenat.
Teksti Stina Pyrrö
Kuvat Ullamaija Hänninen
Mainos

1. Korjaa puutarhan sato pilvipoutaisena päivänä. Kuivata vihannekset ja juurekset kasvimaan reunalla. Lue vinkit myös keitettyjen kasvisten pakastamiseen

2. Nauti marjapensaiden sadosta sellaisenaan, keitä, hilloa ja pakasta. Muista, että myös marja-aroniat ovat hyötypensaita ja niiden sato on syötävää. Lue, mitä kannattaa muistaa, kun pakastat marjoja.

3. Pihlajanmarjoista tulee hieno hilloke. Tarvitset vain litran vettä, litran marjoja ja 300 g sokeria. Korista marjatertuilla myös kattaukset.

4. Ruusun kiulukoissa on runsaasti C-vitamiinia ja muita vitamiineja. Poista kypsistä kiulukoista siemenet ja verholehdet, ja keitä ne soseeksi. Voit pujottaa kiulukoista myös värikästä helminauhaa.

5. Poimi kesän ensimmäinen omenasato kuivalla säällä, sillä märät omenat kolhiintuvat. Omena on kypsä, kun sen pinta on pehmeä, malto kiinteää ja siemenet paahteisen ruskeita.

6. Poimi kurpitsa, kun sen pinta on yhä kova ja hedelmän perä kuivahtanut. Valmista siitä hillo- ja etikkasäilykkeitä.

7. Jos loppukesän lämpö ei riitä, kypsytä vihreät tomaatit huoneenlämmössä. Ne kelpaavat soseeksi ja täyteläisiin loppukesän keittoihin.

Lue lisää:

Hilloaminen, kuivaaminen, mehustaminen… Täältä löydät hyväksi havaitut säilöntäreseptit

Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa? Asiantuntija vastaa

Parhaat vinkit hyötykasvien sadonkorjuuseen

Julkaistu: 11.5.2010