Asiantuntija kertoo, mitkä suosituista energiansäästökeinoista ovat tehokkaimpia – yksi hyvä konsti jää usein hyödyntämättä

Asiantuntija kertoo, mitkä suosituista energiansäästökeinoista ovat tehokkaimpia – yksi hyvä konsti jää usein hyödyntämättä
Selvitimme, miten suomalaiset pyrkivät pienentämään sähkönkulutusta kodeissaan. Asiantuntija arvioi, mitkä keinoista sinunkin kannattaisi ottaa käyttöösi. Psst! Kausivaloistakaan ei tarvitse luopua, kunhan pysyy kohtuudessa ja niitä käyttää järkevästi.
Julkaistu 8.11.2022

Jos pyrit pienentämään energiankulutusta kotona, et ole yksin: Meillä kotona -sivuston vastuullisuuskyselyn mukaan samoin tekee yli 95 prosenttia suomalaisista. Verkkokyselyyn vastasi noin 1600 ihmistä elo-syyskuussa 2022.

Koostimme tähän juttuun vastausten joukosta yleisimmät keinot, joilla sähköä pyritään säästämään. Lisäksi pyysimme asiantuntijaa arvioimaan, mitkä niistä ovat kaikkein tehokkaimpia. Erikoistutkija Enni Ruokamo Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) antoi myös lisää vinkkejä energiansäästöön. Hän tutkii Sykessä energiamarkkinoita ja kotitalouksien sähkönkulutuskäyttäytymistä.

Ruokamo neuvoo selvittämään oman kotitalouden sähkönkulutustiedot.

– Se on tosi tärkeää, jotta pystyy tunnistamaan tehokkaat keinot omassa kodissa. Tuntikohtaiset tiedot auttavat tunnistamaan, millaisiin aktiviteetteihin sähkönkulutus liittyy. Niiden pohjalta voi miettiä, mitä arjessa voisi tehdä toisin, jotta kulutus pienenisi, Ruokamo kertoo.

Sähkönkulutustiedot saa oman energiayhtiön tarjoamasta palvelusta, joka voi olla käytettävissä joko internet-selaimen kautta tai sovelluksena.

”Tuntikohtaiset sähkönkulutustiedot auttavat tunnistamaan, mitä arjessa voisi tehdä toisin, jotta kulutus pienenisi.”

Huonelämpötila ja lämpimän veden käyttö ratkaisevia keinoja, yksi tehokas konsti jää monelta hyödyntämättä

Kyselyvastausten perusteella yleisimpiä tapoja säästää energiaa ovat seuraavat:

 • Valojen ja/tai laitteiden sulkeminen silloin, kun ne eivät ole käytössä
 • Huonelämpötilan laskeminen
 • Suihkuajan lyhentäminen
 • Viileämpien suihkujen ottaminen
 • Pyykki- ja tiskikoneen pyörittäminen vain täysinä koneellisina sekä pesukertojen harventaminen (isommat koneelliset, vaatteiden pidempi käyttö pesujen välillä, vaatteiden tuuletus pesun sijaan)
 • Useiden ruokien tai isompien annosten valmistaminen kerralla (uunissa)
 • Saunakertojen harventaminen
 • Lämmittäminen puilla joko pääosin tai muun lämmitysjärjestelmän lisäksi
 • Se, ettei jätä laitteita valmiustilaan, vaan sulkee kokonaan (esim. laitteet kytkimellisen jatkojohdon takana)
 • Uunin & hellan jälkilämmön hyödyntäminen ruoanlaitossa
 • Ilmalämpöpumpun tai aurinkopaneelien käyttöönotto
 • Energiansäästölamppuihin tai ledeihin vaihtaminen
 • Leivinuunin/puuhellan hyödyntäminen ruoanlaitossa
 • Pistokkeiden irrottaminen seinästä, kun laitteet eivät ole käytössä, esim. laturit & tv

Syken Ruokamon mukaan kaikki yllä mainitut keinot ovat mainioita tapoja pienentää sähkönkulutusta. Mukana ovat myös kaksi kaikkein tehokkainta konstia: huonelämpötilan lasku sekä lämpimän käyttöveden kulutuksen pienentäminen.

– Yleensä noin 75 prosenttia energiasta menee kotitalouksissa huonetilojen ja lämpimän käyttöveden lämmitykseen, Ruokamo sanoo.

Jos huonelämpötilaan voi vaikuttaa, sen pienelläkin alentamisella on iso merkitys.

– Peukalosääntö on, että kun lämpötilaa laskee yhdellä asteella, voi vähentää energiankulutusta jopa 5 prosenttia. Monet eivät edes huomaa yhden asteen laskua, joten sen takia ei välttämättä tarvitse muuttaa käyttäytymistään mitenkään.

”Kun huonelämpötilaa laskee yhdellä asteella, voi vähentää energiankulutusta jopa 5 prosenttia.”

Lämpimän veden osalta ratkaisevaa on, kuinka paljon aikaa viettää lämpimässä suihkussa. Muutokseen voi pyrkiä sekä suihkukäyntejä lyhentämällä että niitä harventamalla sen mukaan, mikä itselle sopii paremmin. Suihkulämpötilan laskullakin voi vaikuttaa jonkin verran, mutta jo pienikin muutos siinä voi tuntua iholla suurelta.

Myös sähkösauna on todellinen energiasyöppö. Sen lisäksi, että saunapäiviä harventaa, sähkönkulutukseen voi vaikuttaa lyhentämällä aikaa, jonka sauna on päällä: sauna lämpenee usein riittävästi jo puolessa tunnissa.

Sähkösauna on helppo unohtaa lämpenemään turhankin pitkäksi aikaa, vaikka se on usein saunontavalmis jo puolessa tunnissa.

Jos energiaremonttiin on mahdollisuus, ilmalämpöpumppujen tai aurinkopaneelien hankkiminen on niin ikään keskeinen keino – varsinkin, jos kodissa on ennestään suora sähkölämmitys. Kodin energiatehokkuutta voi parantaa olennaisesti myös esimerkiksi parantamalla ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa, lisäämällä eristeitä yläpohjaan tai vaihtamalla ikkunat. Ruokamo suosittelee harkitsemaan eri mahdollisuuksia etenkin, jos kotona on muutenkin suunnitteilla isompi remontti.

Yhden merkittävän keinon Ruokamo lisäisi listaan: pyykki- ja tiskikoneen pesulämpötilojen laskemisen.

– Tyypillisesti käytetyn sähköenergian määrä jopa tuplaantuu, kun pyykinpesulämpötilaa nostaa 40 asteesta 60 asteeseen. Sama toimii astianpesukoneissa.

”Käytetyn sähköenergian määrä jopa tuplaantuu, kun pyykinpesulämpötilaa nostaa 40 asteesta 60 asteeseen.”

Muista mainituista on pienempi hyöty, mutta niilläkin on merkitystä.

– Pienistä puroista voi kertyä isoja virtoja.

Tuntihintojen seuranta ja imuriton siivous – inspiroidu luovista konsteista

Koska pienilläkin teoilla voi vaikuttaa, halusimme jakaa myös vastaajien harvinaisempia, oivaltavia keinoja. Niistä sähkön tuntihintojen seuraaminen on tärkeää yhä useammalle suomalaiselle, koska pörssisähkösopimukset ovat yleistyneet. Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta vaihtelee tunneittain: mitä matalampi hinta on, sitä runsaammin sähköntuotantoa on tarjolla.

– Kannattaa pyrkiä ajoittamaan sähkön käyttöä tunneille, jolloin sähkö on edullisempaa. Se näkyy sähkölaskussa ja auttaa koko sähköjärjestelmää. Kun hinnat ovat matalalla, tarjolla on myös vähäpäästöisempää sähköntuotantoa, kuten tuuli- ja vesivoimaa, Ruokamo selittää.

"Esimerkiksi siivouksen kohdalla voi miettiä, tarvitseeko aina imuria vai voiko vain lakaista tai pyyhkäistä kostealla."

Muillakin luovilla keinoilla pystyy vaikuttamaan energian kulutukseen.

– Näkyvät säästöt tulevat kiinnittämällä huomiota isoihin linjoihin, mutta on hyvä miettiä pieniäkin tekoja, jos se ei kuormita liikaa.

Ruokamo nostaa esiin vastaajien ideat, joissa jokin toiminto hoidetaankin ilman sähkölaitetta tai vaihdetaan toiseen, joka ei vaadi sähköä.

– Esimerkiksi siivouksen kohdalla voi miettiä, tarvitseeko aina imuria vai voiko vain lakaista tai pyyhkäistä kostealla.

Tunnelmalliset ulkovaloista ei tarvitse luopua, vaikka haluaisikin säästää energiaa.
Tunnelmallisista ulkovaloista ei tarvitse luopua, vaikka haluaisikin säästää energiaa: muilla toimilla voi nopeasti kompensoida ledivalojen pienen sähkönkulutuksen.

Moni on surrut jo etukäteen, ettei raaski käyttää kausivaloja tänä talvena. Varsinkin ledivalot kuluttavat kuitenkin niin vähän energiaa, ettei niitä tarvitse jättää laittamatta.

– Muilla toimilla saa nopeasti kompensoitua kausivalojen päällä pitämisen. Toki voi katsoa, millaiset omat kausivalot ovat: käyttäisikö 9 watin valojen sijaan 3 tai 6 watin valoja? Valosarjan voi myös laittaa ajastimen taa, jolloin se on päällä vain siihen aikaan, kun sitä ihailee.

Myös näillä luovilla keinoilla suomalaiset pyrkivät pienentämään energiankulutustaan. Ota käyttöön itsellesi sopivat tai innostu keksimään oma luova konstisi!

 • ”Fingrid-sovellus: seuraan hintoja ja käytän edullisinta sähköä, sillä se vaikuttaa isossa mittakaavassa.”
 • ”Käytän siivouksessa harjaa ja pyyhin kostealla lattiat, en käytä imuria.”
 • ”Peseydyn pääasiassa järvivedellä ympäri vuoden, se lämmitetään padassa puilla.”
 • ”Illalla kännykät syrjään ja sylityksin kumppanin kanssa. Lämpenee mukavasti, jotta uni tulee hyvin viileässä makkarissa.”
 • ”Ostin airfryerin. Yhden hengen taloudessa ison uunin käyttö pienten ruokamäärien valmistukseen on turhuutta.”
 • ”Aurinkoisina päivinä ehdottomasti kaikki talon ikkunoiden kaihtimet auki, että lämpö pääsee sisälle.”
 • ”Kirjan lukeminen telkkarin katsomisen sijaan.”
 • ”Kausivalot aurinkokennoilla.”
 • ”Peseydymme keväästä syksyyn rantasaunassa, uimme ja käytämme järvivettä. Kesällä teemme ruokaa ulkona kesäkeittiössä kaasulla ja nuotiolla.”
 • ”Mene suihkuun juuri ennen kuin lempitv-ohjelmasi alkaa televisiosta, niin et jää suihkuttelemaan pitkäksi aikaa.”
 • ”Vanhassa talossa -- kovilla pakkasilla eteisen oven eteen paksu täyspitkä verho/viltti. Se vähentää lämpöhäviötä ja asuintalojen vedon tunnetta ovesta kulkiessa.”
 • ”Tyypilliseen suomalaiseen kotiin kuuluu kahvinkeitin, johon kahvit unohdetaan seisomaan. Kun tekee kahvin pressopannulla tai -suodattimella, kahvin juo, kun se on vielä lämmintä, kahvi maistuu paremmalta, energiaa ei kulu kahvipannun päällä pitämiseen, eikä kahvia mene hävikkiin.”
 • ”Sään salliessa lähden ennemmin ulkoilemaan kuin katson leffoja/sarjoja.”
1 kommentti