Kotivinkki

Säästä euroja arjessa! Talousvalmentaja antaa 9 helppoa vinkkiä, joilla kerrytät taloudellista puskuria

Säästä euroja arjessa! Talousvalmentaja antaa 9 helppoa vinkkiä, joilla kerrytät taloudellista puskuria
Miten kerryttää rahaa säästötilille? Fiksuinta on etsiä arkisia säästökohteita monesta paikasta, neuvoo talousvalmentaja Nina Nordlund.
Julkaistu: 1.4.2020

1. Tee yksi selkeä päätös

Päätä, ettet enää osta turhia asioita. Älä sorru edes pulloveteen, jos oma vesipullo unohtuu kotiin. Muistat oman pullon paremmin seuraavana päivänä. Päivän päätteeksi voit laskea, paljonko ”säästit” päivän aikana jättämällä ostamatta. Tämä osaltaan motivoi jatkamaan ostamattomalla linjalla.

2. Osta tietyt asiat aina säästöpakkauksina

Esimerkiksi shampoot, tiski- ja pyykinpesuaineet, vessapaperi, hammastahna, hammasharjat ja päivävoide säilyvät pitkään, joten hanki niitä varastoon isoissa säästöpakkauksissa tai tarjouksesta.

3. Älä maksa jatkuvasti suoratoistopalvelusta (ainakaan monesta yhtä aikaa)

Ehdit – tai haluat – kuitenkin katsella vain yhtä sarjaa kerrallaan. Tuskin tulet katselleeksi sarjoja tasaisesti ympäri vuoden. Palvelun voi ottaa vaikka kuukaudeksi tai pariksi kerrallaan silloin, kun katseluhimo iskee. Muista myös perua sopimus ajallaan – laita vaikka muistutus kännykkään!

4. Laadi viikon ruokalista ja tee sen pohjalta kauppalista

Sovi itsesi kanssa, että ostoslistasta saa poiketa vain, jos vastaan tulee alennettuja tuotteita, jotka voi panna kotona pakkaseen.

Vinkit antoi talousvalmentaja Nina Nordlund.

5. Valitse kaupan merkkejä

Hammastahna, deodorantti, leivinpaperi… Usein tavarat ovat hyvin samankaltaisia merkistä riippumatta – paitsi hinnan osalta. Ota tavaksi selvittää kaupassa, onko etsimästäsi tuotteesta tarjolla kaupan oman merkin versio. Jos on, valitse se.

6. Pidä mielessä hankintalistaa

Kevättennarit ovat hajoamispisteessä ja ripsiväri vetelee viimeisiään. Pidä listaa arkisista hankinnoista, joita uskot joutuvasi tekemään esimerkiksi seuraavan puolen vuoden aikana. Näin tiedät, mitä tarvitset, ja voit bongailla ostomahdollisuuksia kirpparilta (kyllä, niissä myydään usein myös avaamattomia meikkejä parilla eurolla). Jos tarvitset esimerkiksi huonekalun tai puhelimen, kannattaa katsoa, löytyisikö netin kauppapaikoilta sopivaa. Netissä kannattaa toki olla varovainen huijausten varalta.

7. Harkitse yli 50 euron ostoksia aina yön yli

Löytyikö kaupasta ihana pusero tai kengät? Tee päätös, ettet hanki yli tietynhintaisia tuotteita harkitsematta ostosta ensin yön yli. Summa voi olla esimerkiksi 50 euroa. Jos edelleen seuraavana päivänä koet, että tuote on ihana ja ”tarvitset” sen, voit tehdä hankinnan. Todennäköisesti kuitenkin huomaat miettimisen aikana, että rahalle on parempaakin käyttöä.

8. Olisiko nyt hyvä aika ostaa joululahjat?

Kyllä, joulu voi tuntua kaukaiselta maaliskuussa, mutta joululahjoja kannattaa metsästää hyvissä ajoin esimerkiksi alkuvuoden tai kesän alennusmyynneistä. Esimerkiksi lasten piirustustarvikkeita, leluja ja pelejä saa monesti hankittua edullisesti ennen joulusesonkia. Näitä voi myös ostaa ja varastoida odottamaan lasten kaverisynttäreitä. Sen sijaan trendileluja ei kannata ostaa etukäteen, sillä lelumuoti muuttuu nopeasti. Esimerkiksi fidget spinnerit olivat todella suosittuja vain lyhyen ajan.

9. Lykkää kodin pintaremonttia (tai odota ainakin vuosi!)

Kauneuden ystävän silmään vanha keittiö kaipaisi jo päivittämistä. Kodin remontti on kuitenkin iso, monesti kymmenien tuhansien eurojen investointi, eikä sellaiseen ole välttämättä järkeä ryhtyä, vaikka asuisi omistusasunnossa. Vaikka suunnittelisit asuntosi myyntiä, ostajaehdokas ei välttämättä ole halukas maksamaan ylimääräistä sinun makusi mukaan rempatusta kodista. Usein arkiset toiminnot sujuvat ilman remppaamistakin, ja ajan myötä silmä tottuu ”epäkohtiin”.

Jos välttämättä haluat remontoida, malta ensin mielesi ja kartuta vaikka vuosi rempparahastoa. Niin voit välttää remonttilainan, josta pitää maksaa korkoa.

Vinkit on suunnattu keskituloiselle ihmiselle, jolla on käytössään hieman ylimääräistä rahaa ja lisäksi henkisiä resursseja raha-asioidensa suunnitteluun.

7 kommenttia