Saako varkaan kuvan jakaa somessa?
Ihmiset
Saako varkaan kuvan jakaa somessa?
Oikeus omiin käsiin ja kuva rosvosta Facebookiin! Niin moni tuntuu ajattelevan. Todellisuudessa sekä kuvan julkaisija että sitä edelleen jakavat voivat itse syyllistyä rikokseen, sanoo asianaja.
Julkaistu 2.11.2015
Kotivinkki

Lukija kysyy

"Kaverini jakoi Facebookissa kuvan, jonka hän oli ottanut pyörää varastavasta miehestä. Kuvassa pyörä oli lukittuna ostarin kupeessa, ja mies irrotti sen rengasta. Kaveri halusi näin ilmiantaa varkaan julkisesti. Millaisia seurauksia siitä voi kuvan julkaisevalle tulla? Tuntuu, että ihmiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä sosiaalisessa mediassa."

Asianajaja Saara Lapiolahti vastaa

"Varkautta todistaneen olisi parasta ottaa yhteyttä välittömästi poliisiin eikä ryhtyä selvittelemään asiaa omin päin. Epäilyttävästä henkilöstä voi toki ottaa kuvan ja luovuttaa sen poliisin käyttöön. Sen sijaan kuvan jakaminen sosiaalisessa mediassa ei ole suositeltavaa. Varsinkaan, kun kuvan jakamisen tarkoitus ei ole ilmeisesti etsiä epäiltyä tekijää tai selvittää rikosta vaan ainoastaan häpäistä epäilty pyörävaras.

Tällaisen kuvan julkaisija voi syyllistyä yksityiselämää koskevan tiedon levittämiseen tai kunnianloukkaukseen siinä tapauksessa, että henkilön väitetään syyllistyneen rikokseen ilman perusteita. Ilman kuvattavan lupaa ei saa julkaista kuvaa, joka esittää kuvattavan loukkaavalla tavalla tai epäedullisessa valossa. Myös kuvan jakaja voi syyllistyä rikokseen.

Sananvapauden rajoja koetellaan sosiaalisessa mediassa jatkuvasti, ja joltain osin ollaan usein lain näkökulmasta harmaalla alueella. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rikollinen on rikollinen vasta, kun tuomioistuin on niin todennut. Siihen asti kyseessä on rikoksesta epäilty, jota on kohdeltava syyttömänä tuomioistuimen tuomioon saakka."

Juttu julkaistu Kotivinkissä 17/2015.

Kommentoi »