Ryijytaiteilija Melissa Sammalvaara inspiroituu luonnon arvaamattomuudesta – ”Haluan purkaa ryijyihin liitettyjä mielikuvia”
Käsityömestari
Ryijytaiteilija Melissa Sammalvaara inspiroituu luonnon arvaamattomuudesta – ”Haluan purkaa ryijyihin liitettyjä mielikuvia”
Ympäristöarvot näkyvät Melissa Sammalvaaran valmiissa ryijyissä ja niiden tekoprosessissa, koska hän käyttää pääasiassa kierrätysmateriaaleja. Habitare-messujen Talentshop-näyttelyssä esittäytyvä tekstiilitaiteilija ottaa töillään kantaa ilmastonmuutokseen ja luontokatoon.
Julkaistu 11.9.2023
Avotakka

Kuka: Melissa Sammalvaara, 31, on vapaa taiteilija Helsingistä.

Koulutus: Taiteen maisteri Aalto-yliopistosta. Valmistunut tekstiili­taiteilijaksi vuonna 2019.

Ura: Valmistumisen jälkeen työskennellyt täysipäiväisesti vapaana taiteilijana.

Mikä sai sinut kiinnostumaan ryijyistä?

Tein ensimmäisen ryijyni vuonna 2016 kutomisen kurssilla tekstiilialan opinnoissani. Hurahdin ryijyihin heti, ja ne ovatkin suuri syy siihen, miksi olen lopulta päätynyt tekstiilialalle. Ryijyt tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia ja paljon liikkumavaraa. Haluan purkaa mielikuvia vanhanaikaisista ja pölyttyneistä ryijyistä tuomalla niihin uuden, modernin näkökulman.

Ryijyjen hitaaseen tekoprosessiin kuluu keskimäärin kuukausi. Oranssimaljakas (2021) valmistui kierrätysmateriaaleista.
Bloom.
Kierrätettyjen lankojen hankkiminen on Melissa Sammalvaaralle eräänlaista aarrejahtia.
Ruska.

Mistä innoitut?

Saan paljon inspiraatiota luonnosta ja sen hallitsemattomuudesta. Luonto valtaa tilaa oman mielensä mukaan, eivätkä ihmiset voi yrityksistään huolimatta ohjata sitä. Se tuottaa myös mielenkiintoisia visuaalisia virikkeitä, kuten rönsyileviä sammalia, jotka esiintyvät ryijyissäni. Haluan ottaa taiteessani kantaa laajempiin teemoihin, kuten ilmastonmuutokseen ja luontokatoon. Ympäristöarvot näkyvät sekä valmiissa ryijyissä että niiden tekoprosessissa, sillä käytän pääasiassa kierrätysmateriaaleja.

Loimu.
Riemu.
Melissa Sammalvaara on valmistunut tekstiilitaiteilijaksi Aalto-yliopistosta.

Minkä parissa haluaisit työskennellä jatkossa?

Tulevaisuudessa haluaisin tehdä taidetta julkisiin tiloihin. Tekstiili nähdään julkisissa tiloissa usein hankalampana kuin kovat materiaalit. Minusta ne ovat loppujen lopuksi kuitenkin vain materiaaleja muiden joukossa, enkä näe syytä sille, miksi niitä ei voisi näkyä julkitiloissakin.

Moss.
Säihke.
Vaara.

Mistä löydät materiaalisi?

Pääasiassa kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta. Saan myös jonkin verran lankoja lahjoituksina, mutta niiden osuus on verrattain pieni. Kirpputoreilla tulee siis käytyä paljon, se on eräänlaista aarrejahtia. Kierrätetyistä langoista valmistetut työt ovat uniikkeja, sillä monia vanhoja lankoja on lähes mahdotonta löytää muualta. Tämä tietysti myös hankaloittaa työskentelyä, kun langan määrä on rajallinen.

Melissa Sammalvaara työskentelee vapaana taiteilijana.
Suopursu.

Missä seikkailet?

Seikkailujen ei mielestäni tarvitse olla aina suuria kaukomaan matkoja. Lähialueidenkin seikkailut, kuten kävelylenkit koiran kanssa, voivat hyvin riittää. Seikkailuja liittyy myös työhöni, jonka mukana olen päässyt matkaamaan Ahvenanmaalle ja Ranskaan. Unelmoin matkoista Japaniin ja New Yorkiin. Jää nähtäväksi, minne kaikkialle työ ja taide minut lopulta kuljettavat.

Mini1.
Kökar.
Vappu.

Melissa Sammalvaaran luonnon inspiroimia töitä nähdään Habitare-messujen Talentshop-näyttelyssä Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023.

Kommentoi »