Daalioita, tsinnioita, heiniä… ja vaikka mitä muuta! Pernillan upea ruukkupuutarha hehkuu loppukesän auringossa – poimi kauniit ideat
Piha ja puutarha
Daalioita, tsinnioita, heiniä… ja vaikka mitä muuta! Pernillan upea ruukkupuutarha hehkuu loppukesän auringossa – poimi kauniit ideat
Ruukkupuutarha puutarhurin ja floristin Pernilla Lindvallin terassilla tulvii uusia, ihania tuttavuuksia ja vanhoja, hyväksi havaittuja suosikkeja. Poimi ihanat ideat omaan ruukkupuutarhaan!
Julkaistu 3.8.2021
Viherpiha

Vanhoja suosikkeja ja uusia kokeiluja

Rakensimme taloomme pari vuotta sitten puutarhakautta pidentävän viherhuoneen. Halusin sen kylkeen terassin, johon voisin perustaa ruukkupuutarhan. Vaihtelen ruukkujen kasveja joka kesä. Kestosuosikkejani ovat lehtikasvit, heinät, daaliat ja tsinniat. Uusia kokeiluja ovat auringonkukat, kuten ’Ms Mars’, ja kesäpäivänhatut. Suosikkivärejäni ovat valkoinen, tumma purppura sekä lime ja vaaleankeltainen.

Terassi Pernillan viherhuoneen edustalla on omistettu ruukkupuutarhalle.
Hopeasalvia on yksi Pernillan suosikeista. Hän pitää sen lehtien muodosta, väristä ja kasvutavasta. Sininadassa (heinä vasemmalla) viehättää sen säännöllisen puolipallomainen kasvutapa ja väri.

Yhteensopivia ruukkuja

Olen istuttanut suurimman osan kasveista saviruukkuihin. Osalla on metalliset suojaruukut, osa on termoruukuissa. Terassin suurin kasvi on pihaorjanlaakeri, jonka talvetan pimeässä, 5-asteisessa tilassa.

’Nuit d’Ete’ -kaktusdaalia kasvaa reilun metrin korkuiseksi. Tumma arabiansulkahirssi on ryhdikäs katseenvangitsija. Kasvi muuttuu kokonaan purppuran väriseksi kesän mittaan.

Tärkeintä ovat kauniit lehdet ja kasvutapa

Ruukkupuutarhan istutuksia suunnitellessani mietin lehtien ja kukintojen värejä ja muotoja. Kukintaa tärkeämpiä minulle ovat hienot lehdet ja kaunis kasvutapa. Arvostan myös hyvää säänkestoa ja sitä, että kasvit sopivat leikoiksi.

Pernilla pitää värinokkosista niiden säänkestävyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Niiden suuret lehdet myös rauhoittavat istutuksia. ’Kong Lime Sprite’ -lajikkeen tumman purppuranvärisiä lehtiä kiertää vaaleanvihreä reunus. Kokonaan tummalehtinen on ’Velvet Nights’.
"Istutan yleensä yhtä kasvia yhteen ruukkuun, sillä näin saan enemmän näyttävyyttä ja voin vapaammin kokeilla erilaisia yhdistelmiä."

Ideoita ruotsalaisilta

Seuraan ruotsalaisia puutarhabloggareita ja poimin heiltä muotikukkaideoita myös omalle pihalleni. Viime vuosina varsinkin tsinnioita ja daalioita on näkynyt todella paljon. Tsinnia ’Green Applen’ kukinto muistuttaa daaliaa. Lime ja vaaleankeltainen ovat jälleen muodissa kukissa.

Tsinnia ’Green Apple’.

Hyöty- ja koristekasvit sulassa sovussa

Yhdistelen hyöty- ja koristekasveja. Istutan yleensä yhtä kasvia yhteen ruukkuun, sillä näin saan enemmän näyttävyyttä ja voin vapaammin kokeilla erilaisia kasvi- ja väriyhdistelmiä.

Viinisuolaheinän kaverina on hopealiisukka ’Silver Shield’. Takana verihibiskus ’Mahogany Splendor’, helmisulkahirssi ’Purple Baron’ ja värinokkonen ’Velvet Nights’.

1 kommentti