Kotivinkki

Ruukkupuutarha

Ruukkupuutarha
Pienen pihan pelastus on näyttävä ruukkupuutarha.
Julkaistu: 20.5.2013
Ruukkukasvit vaativat ahkerampaa kastelua kuin maahan istutetut taimet. Ruukussa rikkaruohot rehottavat harvemmin, ja kasvien lannoittaminen on helpompaa.
Erimuotoisilla ja -värisillä ruukuilla luot ilmettä puutarhaan. Kuvassa nukenkaulus. 
Mieti taustaa ja hanki mielellään ruukkuja, jotka sopivat ympäristöönsä. Käytä kasveja, joiden värit sointuvat yhteen talon tai puutarhan muiden värien kanssa. Ruukussa on rucolaa, mäkimeiramia, basilikaa ja palmukaali.
Ruukut sopivat pareittain esimerkiksi oven molemmin puolin, muuten pariton määrä näyttää paremmalta. Ruukussa toistuu oppineitten kukka ja kuparisara, sen lisäksi siinä on valkomaksaruoho ja korallikeijunkukka ’Marmalade’.
Vain yksi kasvi ruukkua kohden näyttää kivalta, jos ruukkujen koot vaihtelevat. Ruukussa begonia ’Bijou de Gand’.
Käytä pääkasvina kasveja, joista pidät. Ruukkupuutarha saa olla tekijänsä näköinen. Kuvassa sininata.
Sommitelmasta tulee näyttävä, kun istutat yhden huomiota ­herättävän kasvin, toisen rauhoittavan kasvin ja kolmannen roikkuvan kasvin. Kolmioksi muodostuva kasvutapa toimii ruukkupuutarhassa hyvin. Ruukussa kasvaa härmesalvia, pieni daalia ja sininata. Roikkuva kasvi on lankaköynnös.
Käytä yhdessä ruukussa vain muutamia värejä. Yhden värin ­istutukset toimivat usein ­hyvin, mutta 2–3 on ­tavallisempaa. Mäkimeirami eli oregano, valkoinen ja lila lajike.

Näin teet ruukku-istutuksen

Jos ruukusta puuttuu reikä, poraa reikä kaakeliterällä. Jos ruukun materiaali sallii, voit myös lyödä siihen reiän meisselin avulla. Umpinaiset ruukut ovat hankalia taivasalla. Peitä reikä isommalla kivellä, niin että multa ja sora eivät karkaa. Kaada ruukun pohjalle noin 5–10 cm ruukkusoraa. Voit lisätä ruukkuun paljon enemmän soraa, jos ruukku muuten on turhan iso ja siitä tulisi painava. Vain kannat, isot daaliat ja muutamat muut kesäkukat tarvitsevat enemmän kuin 50 cm multaa. Jätä keväisin istutuksiin kasvuvaraa. Loppukesästä ja syksyllä kasvit voi istuttaa tiiviisti. Aloita nurkista.
Paina multaa kasvin taakse ja molemmille sivuille. Kuvassa kuparisara.
Jatka ruukun dominoivilla kasveilla. Kuvassa se on kuningasbegonia.
Istuta ruukkuun muutamia erimuotoisia kasveja. Kaikkien ei tarvitse kukkia. Kuvassa istutukseen lisätään oppineitten kukkaa.
Suosi saman värimaailman kasveja. Kuvassa on ajania. Se rauhoittaa istutusta ja tukee kirjaimellisesti oppineitten kukkia. Toista joku kasveista toisessa istutuksessa. Koko ruukkuryhmästä tulee harmoninen, kun yksittäiset kukat tai värit toistuvat muutamaan otteeseen.
Teksti Henrika Arle
Kuvat Hanna Marttinen
Artikkeli on julkaistu Kotivinkissä 9/2013.
Kommentoi »