Reea ja Ari Vuori sekä heidän Taneli-poikansa asuvat Raumalla samassa paikassa, jonne Arin isovanhemmat muuttivat 50-luvulla. Isovanhempien aikaan koko tontti oli rantaan saakka kasvimaana. Piha-alue on kooltaan yli 2000 neliötä.
– Maa on vieläkin todella multavaa. Isoäiti myi satoa Rauman torilla. Jos isoisä ei ehtinyt kuskiksi, mummo pyöräili sinne vihannekset tarakalla. Me muutimme tänne 1984. Aika oli tehnyt tehtävänsä, ja lähes koko piha kasvoi leppää, tuomea ja nokkosta. Meidän piti raivata tontti kuntoon, Reea kertoo.
Meren läheisyys vaikutti yllättävän paljon ratkaisuihin, sillä istutusten ja rakennelmien on kestettävä kovatkin puhurit. Osa tontista jää varjoon, mikä myös piti ottaa huomioon kasvivalinnoissa. Varjossa viihtyvät hyvin esimerkiksi tatarkasvit, nauhukset, kuunliljat, viiruhelpi, rantakukka ja saniaiset.
Pariskunta on oppinut hyödyntämään luonnon tarjoamia materiaaleja. He käyttävät rantaan ajautunutta kaislaa kukkapenkkien reunustamiseen ja käytävien kattamiseen. Oksasilppurilla surautetaan haketta katteeksi kasvien väliin, mikä vähentää kitkemistä huomattavasti.
Puutarhan helmi on kasvihuone. Reea onnistui saamaan siihen upeat vanhat ikkunat, jotka olivat menossa kaatopaikalle. Lattiatiilet keräiltiin sieltä täältä, jopa metsästä. Kasvihuone ei ole kuitenkaan viljelyä varten. Siellä pikemminkin rentoudutaan kahvikupposen äärellä ja kasvatetaan korkeintaan ajatuksia ja ideoita.
Reea löysi kauniit vanhat ikkunat, ja Ari rakensi niistä kasvihuoneen. Yhdessä etsittiin tiilet lattiaan. Kasvihuoneen lämmöstä pääsevät nauttimaan muutamat tomaatit ja kylmänarat yrtit. Muuten huoneessa vain ollaan ja nautitaan elämästä.
Ikkunoita ei maalata, vaan ne saavat haalistua rauhassa.
Reea on tehnyt ihania ikkunakoristeita tärkkäämällä vanhoja pitsejä.
Kasvihuoneessa on mukava tunnelma, myös aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Täällä viihdytään myös sadesäällä. Kaikkialla on kaunista katseltavaa. Yleensä Reea ideoi ja Ari toteuttaa.
Kuvat ovat isovanhempien albumista. Niissä näkyvät muun muassa isovanhemmat Ida ja Kaarlo, Kylmäpihlajan majakka sekä autoilijana työskennelleen Kaarlon autoja. Taulu on tehty vanhoista kehyksistä ja verkosta, joka on ollut joskus tonttien raja-aitana.
Yhtenä kesänä Reea ja hänen ystävänsä innostuivat betonivaluista niin, että saivat lempinimekseen betonipimut. Numerot on valettu lasten kirjainmuoteissa, iso R-kirjain puolestaan itse tehdyssä styroksimuotissa.
Reea metsästää raastinrautoja kirppareilta. Vanhat joulukuusen kynttilänpidikkeet ovat päässeet uudenlaiseen seuraan.
Reea pelasti metallinkeräyslaatikosta komeat kartiot ja ylensi ne ruukuiksi. Romanttinen ovipari saatiin viedä kotiin purettavasta katoksesta. Piikkilangasta tuli täydellinen kranssi. Kyltti on tehty vanhasta laudasta.
Perennaympyrän joka lohkossa on eri aikaan kukkivia kasveja. Reea on sitonut linnut kaadettujen riippakoivujen risuista.
Reean valamat betonilehdet ja -linnut sekä vanha suppilo on jätetty silmäniloksi kivien katveeseen. Betoni vain kaunistuu vanhetessaan.
Ruosteista rautataidetta voi luoda melkein mistä vain – kunhan on silmää ja riittävästi luovuutta. Hento kukkanen on idänpitkäpalko.
Tällä pyörällä Arin isoäiti polki aikoinaan Rauman torille myymään oman maan vihanneksia. Piharakennuksessa on kauan sitten ollut jäävarasto.