Maksalaatikko onkin kakku! Kotileipureiden uskomattomat hämäykset saavat suun loksahtamaan auki

Maksalaatikko onkin kakku! Kotileipureiden uskomattomat hämäykset saavat suun loksahtamaan auki
Pizza, maksalaatikko, sipsipussi, burgeri – ei, vaan kakkuja kaikki! Neljä taitavaa kotileipuria esittelee hämmentävän upeat kakkunsa. Tekisikö mieli maistaa?
Julkaistu: 18.11.2021

Esteetikko taituroi pizzakakun lapsenlapselleen

"Pizzakakun tekeminen ei ollut vaikeaa eikä työlästä. Kotvasen kuitenkin vietin kaupan irtokarkkihyllyn edessä miettien, millaisia pizzatäytteitä mistäkin karkeista saisi tehtyä. Yhtenä iltana sitten näpertelin karkeista elintarvikkeiden näköisiä. En halunnut tehdä täytteitä sokerimassasta, koska se maistuu ainoastaan makealle.

Tein kakun 13-vuotiaan lapsenlapseni Urhon synttäreille. Hän toivoi sellaista pizzateemaisiin juhliinsa.

Riitta Liusjärvi taiteili pizzan "täytteet" erilaisista irtokarkeista. Tummat "paistojäljet" pizzan reunoilla puolestaan hän sai aikaan painelemalla reunoihin suklaisia sormenjälkiä. Kuva: Riitta Liusjärvi

Kakussa on sisällä sokerikakkupohja sekä täytteenä vaniljavaahtoa ja itse tehtyä omenahilloa. Kostutin kakun päärynämehulla, ja kaulin päälle vaalean marsipaanin. Ja kakun laitoin tarjolle tietysti pizzalaatikkoon!

Kakku sai erinomaisen vastaanoton. Maultaan se oli raikas, ja näköä tietysti kehuttiin. Itsekin olin tyytyväinen tulokseen, kakkua oli kiva tehdä.

Olen esteetikko ja tykkään tehdä käsilläni. Viimeiset 15 vuotta olen harrastanut synttärikakkujen tekemistä lapsenlapsilleni ja läheisilleni. Pizzakakkuja tein ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten tyttäreni 40-vuotisjuhliin." - Riitta Liusjärvi

Maksalaatikkofani sai suklaisen yllätyksen

"Ystäväni poika tykkää kovasti maksalaatikosta ja söisi sitä jopa synttäriherkkunaan. Ystäväni kuitenkin halusi tarjota juhlavieraille kakkua, ja hän pyysi minua tekemään maksalaatikkopaketin näköisen kakun.

Kakun tekeminen oli suhteellisen helppoa, mutta useampia tunteja siihen meni. Aloitin koristelun juhlaa edeltävänä iltana kymmenen paikkeilla, ja kakku valmistui kolmen–neljän aikaan aamuyöllä.

Oili Luokkanen maalasi maksalaatikkokakun kannen kuvan vapaalla kädellä, ottaen mallia oikeasta maksalaatikkopaketista. Kakun sisältä paljastui suklaisia makuja: täytteenä oli Fazerin sinisestä suklaasta tehty mousse, ja sokerikakkupohjan Oili maustoi tummalla kaakaojauheella. Kuva: Oili Luokkanen.

Päällystin kakun sokerimassalla, jota muotoilin ja maalasin elintarvikeväreillä. Aluksi muotoilin täytetyn kakkupohjan suunnilleen maksalaatikkopaketin muotoiseksi ja päällystin sen voikreemillä. Kun voikreemi oli vähän kovettunut jääkaapissa, levitin sen päälle tummanruskeaa sokerimassaa. Sitten muotoilin kakun sivuille sokerimassatyökalulla uurteita ja tuputtelin siveltimellä hopean väristä, jauhemaista elintarvikeväriä.

'Pahvikannen' tein ohueksi kaulitusta valkoisesta sokerimassalevystä. Maalasin siihen elintarvikesiveltimillä Saarioisten maksalaatikkopaketissa olevan kuvan. Maaleina käytin pastavärejä, jotka ohensin parilla pienellä tipalla 60-prosenttista vodkaa. Lopuksi tein vielä ruskeista sokerimassasuikaleista 'foliovuoan' reunat. Ne maalasin myös hopeisiksi, rypytin veitsimäisellä sokerimassatyökalulla ja kiinnitin elintarvikeliimalla.

"8-vuotiaassa synttärisankarissa kakku aiheutti mukavan wau-efektin."
Oili Luokkanen

Vuosien varrella olen tehnyt kaikenmoisia kakkuja, ja tehdessä tekniikka on kehittynyt. Maksalaatikkokakussa eniten aikaa vei kannen maalaaminen, ja se oli myös vaikeinta – minulla on aina ollut vähän sellainen viha-rakkaussuhde ihan perinteiseenkin kuvataiteeseen ja siveltimiin.

8-vuotiaassa synttärisankarissa kakku aiheutti mukavan wau-efektin." - Oili Luokkanen

Sipsikakku yhdistää kinuskin, vadelmat ja rouskuvat perunalastut

"Tein kakun sipsejä rakastavalle naiselle. Olin aiemmin nähnyt internetissä kuvan muun muassa nachopussin näköisestä kakusta, ja lähdin työstämään ideaa meille suomalaisille tutumman näköiseksi.

Suunnitteluvaiheessa kakku tuntui vaikealta, koska en löytänyt ohjeita tai vinkkejä tällaisen kakun tekemiseen. Loppujen lopuksi tekeminen oli helppoa. Uskon, että kuka vain käsistään kätevä osaisi tehdä samanlaisen!

Emilia Holopaisen sipsipussikakku maistuu suolaisilta sipseiltä sekä makean kinuskisilta ja vadelmaisilta täytteiltä. Kuva: Emilia Holopainen.

Sipsipussin kuva kakun päällä on syötävä kakkukuva, jonka tilasin leivontatarvikeliikkeestä. 'Pussi' on sokerimassaa, jota taitoin myös kakun alle, jotta sain aikaan pussimaisen muodon. Kakun sivuilla on oikeita sipsejä, ne tuovat kakkuun kivaa suolaisuutta. Kakun täytteinä on sipseillä maustettua suolakinuskia, kinuskimoussea, vadelmia ja vadelmamoussea.

Olen ammatiltani leipuri-kondiittori, mutta tällä hetkellä teen kakkuja harrastuksena. Toivon, että pystyn lähitulevaisuudessa tienaamaan elantoni pelkästään kakkuja tekemällä." - Emilia Holopainen, Instagramissa @kakkuemilia

"Kakkujen tekemisessä kiehtoo se, että pääsee käyttämään mielikuvitustaan ja tekemään käsillään."
Kirsi Heikkilä

Burgeri kaikilla täytteillä? Ei, vaan suklainen synttärikakku!

"Olen tehnyt kakkuja harrastuspohjalta useamman vuoden, ja pari vuotta sitten valmistuin leipuri-kondiittoriksi. Työskentelen leipomossa pullalinjastolla, mutta kotona tulee leivottua usein kakkuja paitsi omalle perheelle myös sukulaisille ja tuttaville.

Hampurilaiskakun tein 10-vuotiaan poikani syntymäpäiväjuhliin. Idea kakkuun tuli pojan lempiruoasta.

Kirsi Heikkilän poika on innokas leipuriapulainen. Kaksikko keksi yhdessä, että 'ketsupin' voi tehdä värjätystä valkosuklaasta. Kuva: Kirsi Heikkilä.

Kakun sisällä on kaakaokakkupohja ja suklaamoussea. Sämpylä, salaatti, siemenet ja pihvi ovat sokerimassaa. Sämpylän pintaa maalasin vielä vähän elintarvikevärillä saadakseni aikaan sopivan näköisen 'paistopinnan'. Olen vuosien varrella tehnyt pari muutakin hampurilaiskakkua, joten tämä oli oikeastaan aika helppo tehdä.

Leipomisessa kiehtoo se, että pääsee käyttämään mielikuvitustaan ja tekemään käsillään. Kakkujen tekeminen on mielestäni omanlaisensa taiteenlaji, ja taide sekä taiteen tekeminen on aina ollut lähellä sydäntäni." - Kirsi Heikkilä

Saisiko olla grilliherkkuja? Myös tämä hampurilaiskakku on Kirsi Heikkilän käsialaa. Kuva: Kirsi Heikkilä.
1 kommentti