1. Pelkkää ruokailua vai myös työ- ja puuhapiste?
Tuleeko pöytä pelkästään ruokailuun vai käytetäänkö sitä myös esimerkiksi työskentelyyn? Mieti käyttötarkoitus ja mittaa tila. Pöydän ympärille pitää jäädä jokaiselle sivulle 70 senttiä tyhjää. Jokaiselle ruokailijalle tulisi jäädä 60 senttiä pöytätilaa.
2. Jyhkeä vai siro ulkomuoto?
Pienessä tilassa kovin raskas pöytä vie tilan tuntua ja hyvin suuressa ja avoimessa tilassa kepeä lasipöytä hukkuu helposti tilaan. Valitse siis jalat, pöytälevy ja materiaali tilaan sopiviksi. Valitse myös pöydän rakenteeseen sopivan korkuiset ja rakenteiset tuolit.
Teippaa pöydän muoto lattiaan!
3. Kuinka kovaa kulutusta ja sotkua pöydän pitää kestää?
Osa puulajeista sekä kivi ja lasi ovat materiaaleja, joihin ei jää helposti kolhuja, mutta ne voivat olla raskaita ja lasipinnat ovat arkoja rasvajäljille ja pölylle. Tummemmat puulajit ovat tiiviimpiä ja kestävämpiä kuin vaaleat puut. Kestävät laminaatit on helppo pitää puhtaana.
4. Mikä muoto sopii tilaan parhaiten?
Suorakulmaiseen ja avoimeen huoneeseen sopivat kaikki pöytämallit, mutta monikulmaisessa ja suljetussa tilassa pitää miettiä pöydän muotoa. Hyvä keino kokeilla, miltä pöytä näyttää, on teipata pöydän muoto lattiaan. Suorakaiteen muotoinen pöytä on klassinen valinta, mutta neliskanttiseen tilaan sopii pyöreä.
+ Matto pöydän alle, ehdottomasti!
Maton laittamista ruokapöydän alle pelätään turhaan, sillä tekstiili pöydän alla lisää ruokailutilan viihtyvyyttä huomattavasti. Maton tulisi olla joka puolelta 60 senttiä pöytää isompi, jotta tuoli pysyy maton päällä myös silloin, kun se vedetään pöydän alta. Kannattaa suosia luonnomateriaaleja, kuten villaa, joka puhdistuu itsekseen.