Ruokailuastiat ja -välineet
Ruoka
Ruokailuastiat ja -välineet
Arkiruokailuastiat ja -välineet kannattaa valita huolella, sillä niiden tulee olla käytännöllisiä, muuntuvia ja kestäviä.
10.9.2004
 |
Maku

Arkiruokailuastiat ja -välineet kannattaa valita huolella, sillä niiden tulee olla käytännöllisiä, muuntuvia ja kestäviä. Astiaston voi koota osista tai hankkia kokonaisuutena joko kerralla tai vähitellen. Hankinnoissa kannattaa suosia yksinkertaisia, väreiltään neutraaleja, pinottavia malleja, joita voit helposti myös yhdistellä muuhun kattaukseen. Sekä ruokailuastioiksi että -välineiksi kannattaa valita malli, joka on ajaton ja jota valmistetaan edelleen. Hanki aluksi kuusi kappaletta kutakin ruokailuastiaa ja -välinettä.

Lautasista tarvitset matalia ruokalautasia (noin 24 senttiä), syviä ruokalautasia tai annoskulhoja (vetoisuudeltaan noin 4 desiä) sekä jälkiruokalautasia (noin 19 senttiä).

Laseista eniten käyttöä on jalattomalla yleislasilla, johon mahtuu parin desin verran juotavaa.

Lisäksi tarvitset kupit kuumille juomille. Alkuun pärjää mainiosti erillisten kahvi- ja teekuppien sijaan pelkillä mukeillakin ja niistä voit tarvittaessa tarjota vaikka keittoa, paistaa annosmurekkeet tai jälkiruokapaistokset.Tarkista kuppeja ja mukeja valitessasi erityisesti kädensijan eli korvan käteen sopivuus.

Hanki aluksi harkiten vain muutama erityyppinen tarjoiluastia ja täydennä kokoelmaa sen jälkeen tarpeen mukaan. Esimerkiksi uunikestävää, laakeaa vatia voit käyttää niin paistosten ja kuorrutusten valmistukseen kuin leivonnaisille tai ruoille tarjoiluvatina. Syvä, uunikestävä kulho käy niin laatikkoruokien tekoon kuin keittojen ja salaattien tarjoiluastiaksi. Haarukka-lusikkapari sopii aina ruoan ottimiksi sekä juustohöylä piirakka- tai kakkuottimeksi.

Ruokailuvälineet ja ottimet

Suurin osa nykyään myynnissä olevista ruokailuvälineistä valmistetaan ruostumattomasta teräksestä. Lisäksi ruokailuvälineiden varsissa voidaan käyttää esimerkiksi muovia, puuta, keramiikkaa, lasia tai luuta. Tärkeää ostettaessa on tarkistaa, että välineen voi eri materiaaleista huolimatta pestä ja puhdistaa samalla tavoin. Sillä monesti esimerkiksi aterimien puuosat kestävät huonosti koneellista astianpesua. Hanki aluksi perusaterimet eli ruokahaarukat, -veitset ja -lusikat sekä kahvilusikat. Niiden lisäksi tarvitset perusottimia eli ainakin juustohöylän, kakkulapion, salaattiottimet sekä tarjoilulusikan. Täydennä tarvittaessa näillä:

Leipä/salaattilautaset (noin 16 cm) sopivat myös kakkulautasiksi. Pienet (vetoisuudeltaan noin 3 dl) kulhot sopivat niin muro-, jälkiruoka-, annossalaatti- kuin kastikeastioiksi. Viinilasit (keskikokoinen jalallinen lasi käy niin valko- kuin punaviinille), kuohuviini- ja olutlasit ja pienemmät lasit väkevämpiä juomia varten. Aterinvalikoimaan voit lisätä jälkiruokalusikat, alkuruokaveitset ja -haarukat. Ruoan tarjoiluun tarvitset ottimien lisäksi keitto- ja kastikekauhan.

Tiesitkö?

  • Lasi särkyy helpommin vedessä kuin ilmassa. Ole siksi varovainen lasinpesijä.
  • Koristelematon astia on aina edullisin. Jo koneen tekemä raitakuvio nostaa astian hintaa ainakin 10 %, monivärinen käsin koristeleminen noin 20 %.
  • Veitset ovat kalliimpia kuin haarukat ja lusikat. Hintaa nostavat monet erilaiset työvaiheet (lämpökäsittely, terän hiominen, hammastus ja useat hiontavaiheet).
  • Iskunkestävä eli karkaistu lasi (esim. Duralex ja Arcoroc) valmistetaan edullisesta puristelasimassasta. Lasi kestää konepesua, lämmönvaihteluja ja kovaakin käsittelyä, mutta särkyessään lasi hajoaa aivan pieniksi pirstaleiksi.
  • Lautasen pohjan rengas on usein lasittamaton, ole varovainen lautasia pinotessasi, sillä lasite naarmuuntuu helposti.
Kommentoi »