Makaronilaatikko pönttöuunista ulos! 10 kotikokkia näyttää, että pönttiksessä voi kokata miltei mitä vain
Ruoka
Makaronilaatikko pönttöuunista ulos! 10 kotikokkia näyttää, että pönttiksessä voi kokata miltei mitä vain
Moni suomalainen on innostunut laittamaan ruokaa pönttöuunissa tai takassa. Kysyimme innokkailta harrastajilta, miten heidän pönttiskokeilunsa ovat onnistuneet.

Huonelämpötilan lasku ja suihkuajan lyhentäminen ovat klassisia keinoja säästää energiaa, mutta viime aikoina moni on turvautunut varsin luoviinkin konsteihin. Yksi niistä on valmistaa ruokaa kodin tulisijassa – ei siis vain tavanomaisesti leivinuunissa, vaan jopa pönttöuunissa tai takassa.

Ilmiön mittasuhteista kertoo, että Facebookiin on perustettu oma ryhmä puuhasta innostuneille. Lokakuussa perustettuun Pönttöuunikokit-ryhmään on muutamassa kuukaudessa liittynyt jo yli 7000 jäsentä. Ryhmäläisten keskuudessa suosittuja pönttöuuniruokia ovat etenkin erilaiset padat ja liharuoat.

Mitä kaikkea muuta pönttöuunissa sitten voi valmistaa? Kymmenen pönttiskokkaajaa kertoi meille kokemuksistaan.

Lihapullat tomaatti-juustokastikeessa

Sirpa Ojala laittoi lihapullat vuoan pohjalle raakoina ja peitteli ne kuumalla tomaattikastikkeella. Vuoka sai muhia uunissa useamman tunnin.

”Aloitin pönttöuunissa kokkaamisen puhtaasti sähköä säästääkseni. Kesällä kokkaan kesäkeittiössä puuhellalla, joten tämä on ihan normaali jatkumo sille. Lihapullat tomaatti-juustokastikkeessa olivat neljä tuntia uunissa. Ei tämä mitään hätäisen hommaa ole.” – Sirpa Ojala

Seitsemän minuutin pizza

Kristiina Komeri on valmistanut lähes satavuotiaassa ”vanhassa rouvassa” esimerkiksi pizzaa ja parsakaalipiirakkaa.

”Olen ihan liekeissä pönttiskokeiluista! Aina ei ole ihan onnistunut, mutta pääosin tulee liiankin herkullisia syötäviä. Tänään tein pizzaa: siitä tuli nopeaa, rapeaa ja maukasta seitsemässä minuutissa.” – Kristiina Komeri

"Ei tämä mitään hätäisen hommaa ole."
Sirpa Ojala

Rahkakakku rengasvuoassa

Sinikka Orava käytti pönttöuunikakussaan sitruunarahkaa.

”Olen innokas kokkaaja, mutta pönttöuunissa olin aikaisemmin vain paistanut makkaraa. Aloitin uuniriisipuurolla, sitten tein ohrauunipuuroa ja seuraavaksi uuniomenat. Seuraava haaste olikin tämä kakku, joka onnistui hyvin.” – Sinikka Orava

Halstratut nahkiaiset

Mikko Malin on halstrannut itse Kymijoesta pyytämiään nahkiaisia, ja lopputulos on ollut oikein maukas.

”Olen asunut 20 vuotta taloissa, joissa on ollut pönttöuuneja. Tein ensimmäiseen pönttöuuniin itse arinan ruoanlaittoa varten. Erilaisten ruokien laittaminen onnistui siellä hyvin, joten olen tehnyt arinat myöhempiinkin uuneihin.

Viimeisimpänä olen paistanut nahkiaisia, mikä onnistui oikein hyvin hiilloksella. Laitan nahkiaiset halstereihin ja halsterit arinan päälle. Paistoon menee noin 10–15 minuuttia.” – Mikko Malin

Mikko Malin on tehnyt pönttöuuniinsa arinan, jonka päälle halsteritkin voi laittaa kypsennyksen ajaksi.
"Teemme pönttöuunissa pitkään haudutettavia pataruokia ja sellaista ruokaa, joka kesällä valmistuisi grillissä, kuten vartaita ja pihvejä."
Annamari Ruonakoski

Mehevä makaronilaatikko

Mirja Ovitz halusi löytää tapoja säästää sähköä ilman, että se heikentäisi elämänlaatua.

”Nykyisin emme tee ruokaa alusta asti pönttöuunissa, ennemminkin lämmitämme sen siellä. Yhden kerran olen polttanut ruoan oikein kunnolla, koska hiillos oli vielä kuuma. Äkkiä kuitenkin opin hiilloksen oikean määrän. Laitamme tulet pönttöuuniin aamulla, ja hiillos on sopiva lounaan aikaan. Makaronilaatikosta tuli hyvää.” – Mirja Ovitz

Pehmeät naan-leivät

Myös Annamari Ruonakosken puoliso on ”vahvasti mukana pönttiskokeiluissa”.

”Teetimme pönttöuunin muutama vuosi sitten avotakan tilalle, ja alun perinkin oli ajatuksena käyttää sitä myös ruoanlaittoon. Teemme siinä pitkään haudutettavia pataruokia ja sellaista ruokaa, joka kesällä valmistuisi grillissä, kuten vartaita ja pihvejä.

Pelkäsin, että naan-leivät jäisivät sisältä raaoiksi, mutta ne kypsyivät hyvin pehmeiksi ja herkullisiksi. Niihin tuli ihana avotulella paistetun aromi.” – Annamari Ruonakoski

Annamari Ruonakosken naan-leivät maistuivat curryn kanssa.

Mahtavat marengit

Johanna Ahopelto kertoo oppivansa pikkuhiljaa pönttöuunikokkaamisen saloja: ”Kokeilu on kivaa.”

”Valitsimme haudutusuunilla olevan pönttöuunin, koska halusimme valmistaa haudutettavia ruokia: se helpottaa pikkulapsiarjessa suuresti. Ehdimme ottaa uunin käyttöön ennen pakkasia, ja olen hauduttanut siellä jo lasagnea, kaalilaatikkoa ja lihakastiketta. Perunoita yritin laittaa tulipesässä, mutta ne jäivät napakoiksi.

Marengit keksin laittaa uuniin kokeilunhalusta. Koostumus ja maku olivat mahtavat, ja marengit katosivatkin nopeasti perheen suihin.” – Johanna Ahopelto

öl

Katja Lahtisen linssi-kasvispata sai lämmitellä uunissa yön yli.

”Pönttöuunissa kokkailuni lähtivät liikkeelle useampi vuosi sitten kukosta viinissä. Pönttöuunissa tulee kypsennettyä myös oman pihan kalkkunoita ja juureksia. On kätevää, kun koko ruoka valmistuu kerralla.

Pönttöuunikokit-ryhmä on antanut ideoita uusien ruokien kokeiluun. Kun haudutettavien ruokien päälle laittaa kannen ja joukkoon nestettä, onnistuu varmasti. On ihanaa laittaa ruoan uuniin ja päästä ulkoilun jälkeen valmiiseen pöytään.” – Katja Lahtinen

Takuurapea granola

Linda Lukanderin pönttisgranolassa on muun muassa mantelilastuja, pähkinää, hunajaa ja pellavansiemeniä.

”Innostuin ruoanvalmistuksesta leivinuunissa aikoinaan mieheni kautta, ja syksyllä aloitin myös ruoanlaiton ja leipomisen pönttöuunissa. Olemme kiinnostuneita tekemään ruokaa itse 'vanhan ajan menetelmillä'.

Granolan valmistaminen onnistui hyvin. Toki se vaati hieman aikaa, ja sekoitin sitä useamman kerran.” – Linda Lukander

Juttua muokattu 13.2.2023 klo 9.38: Lisätty Katja Lahtisen ruoka.

1 kommentti