Ruodotonta kalafileetä
Ruoka
Ruodotonta kalafileetä
Monet kalafileet saa käsiteltyä ruodottomaksi helpoilla kotikonsteilla.
23.6.2011
 |
Kotivinkki

Lohikalojen fileet

Lohi, kirjolohi, siika, nieriä ja taimen Lohikalojen ruodot ovat haarattomia, joten ne voi nyppiä pois ruotopihdeillä. Ruotoja on noin 2/3 fileen pituudesta. Ruodot löytyvät helposti ja nousevat sopivasti pystyyn, kun fileetä silittää vastakarvaan eli keskikohdasta fileetä leveämmästä päästä pyrstöä kohti. Ruodot irtoavat helposti, kun niitä vetää samansuuntaisesti kuin ne ovat fileessä kiinni.

Jos käytössä ei ole ruotopihtejä, voi apuvälineenä käyttää pientä veistä. Ota ruodosta tukeva ote veitsenterän ja peukalon väliin ja vedä ruodon kasvusuunnan mukaan.

Ahven- ja kuhafileet

Ahven ja kuhafileissä ruodot ovat kaksihaaraisia, joten ne eivät irtoa nyppimällä. Ruodot kuitenkin kasvavat jonossa keskellä fileetä v-muotoisella alueella. Löydät ruodot silittämällä fileetä vastakarvaan eli keskikohdasta fileetä leveämmästä päästä pyrstöä kohti. Leikkaa viilto ruotojen molemmin puolin. Leikkaustavasta johtuen ahven- ja kuhafilee on saanut lempinimen ”housufilee”.

Hauki ja särkikalat

Hauki-, lahna- ja särkifileessä ruodot ovat kaksihaaraisia y-ruotoja, kuten ahven- ja kuhafileessä, mutta niitä on kalojen pyrstöön asti ja kylkiviivan molemmin puolin. Ruotojen irrottaminen raa’asta kalasta vaatii todellista taitoa. Kypsästä kalasta ruodot irtoavat ja löytyvät helpommin. Savulahnalla voi siis herkutella ilman ruotoja perkausrupeaman jälkeen. Hauki ja lahna ovat molemmat myös loistavia murekekaloja, koska monitoimikoneessa jauhettuna ruodot eivät enää häiritse.

Katso myös:

Kommentoi »