Avotakka

Rovaniemeltä Billnäsin ruukki-idylliin! Punamullattu puutalo ja vehreä kylänraitti veivät Kitin sydämen

Rovaniemeltä Billnäsin ruukki-idylliin! Punamullattu puutalo ja vehreä kylänraitti veivät Kitin sydämen
Kun Kiti Karvonen muutti Rovaniemeltä Billnäsin ruukkikylään, hän luuli päätyvänsä kaksioon mutta sai historiallisen puutaloidyllin. Kodin lempipaikaksi on muodostunut verannan teehuone, jossa kelpaa rentoutua ja katsella puutarhaa työpäivän jälkeen.
Julkaistu: 23.5.2019
Samalla kadulla on kymmenen identtistä ruukkikylän työntekijöiden kodiksi rakennettua taloa. Kitin vuonna 1943 rakennettu koti on yhdistetty paritalosta yhdeksi 95-neliöiseksi asunnoksi.
Kiti oli pitkään haaveillut ruutulattiasta. Muuten toimivaan keittiöön hän kaipaa vain vetolaatikoita.

Kun Kiti Karvonen muutti Rovaniemeltä etelään, Billnäsiin punaiseen puutaloon, hän sai kaupan päälle puutarhaharrastuksen, kirpputoriapajat ja liudan uusia ystäviä.

Uusi kotikatu on vehreä kylänraitti, jonka ensimmäiset asukkaat 1940-­luvulla työskentelivät paikallisen rautaruukin palveluksessa. Visuaalisella alalla työskentelevä Kiti arvostaa ympäröivää historiaa ja tunnelmaa. Sen näkee kuplivasta ilosta ja tavasta, jolla hän tekee arkisestakin teekattauksesta kauniin ja nautinnollisen kokemuksen.

Mikä toi sinut Rovaniemeltä Billnäsiin?

Sain valokuva­-amanuenssin paikan Tammisaaresta pari vuotta sitten. Automaattisesti etsin ensin kerrostalo-­ tai rivitalokaksiota, kunnes hoksasin budjettini riittävän myös pieneen omakotitaloon.

Myynti­ilmoituksista löytyi suloinen punamullattu paritalo, jonka edelliset asukkaat yhdistivät yhdeksi asunnoksi kymmenen vuotta sitten. Se vei sydämeni. Pieni ajomatka töihin ei haittaa kauniissa maalaismaisemissa. Olen kotiutunut mainiosti. Talo oli nappivalinta.

Suuren ruokapöydän ääressä ystävät ja sukulaiset saavat nauttia Kitin ruoista, usein aasialaisesta. Idea erilaisiin tuoleihin tuli kummitäti Leilalta.
Uusimpia kalusteita on isän valmistama vitriini, jonka suojissa ovat harvemmin käytettävät astia-aarteet. Kaappi on tehty vanhoista ikkunaruuduista ja maalattu mattavalkeaksi kalkkimaalilla. Päällä on maailmalta keräiltyjä ja lahjana saatuja teepannuja sekä Japanista ostettu päivänvarjo.
Keittiön ja olohuoneen välinen pariovi yhdistää kaksi identtistä asuntoa. Kaunislinjainen sohva odottaa, että se saa Kitin tekemän uuden verhoilun. Valokuvien parissa työskentelevän Kitin seinillä on paljon hänelle tärkeitä kuvia.

Millaista on asua entisessä ruukkikylässä?

Elämä täällä on melko aktiivista. Ystäville pyöräillään leffailtaan, ja Billnäsin keskusta on lähellä. Elokuinen Karis Suomen Paris -­tapahtuma avaa ovet kymmeniin alueen koteihin ja tiloihin. Olen aktiivisesti mukana sen järjestämisessä ja siten tutustunut nopeasti ihmisiin ja alueeseen. Vanha tunnelma on tallella, ja rakennukset elävät uutta elämää ruukkitoiminnan jälkeen. Kotikadullani on jäljellä kymmenen kahdestatoista alkuperäisestä identtisestä ruukin työläisten talosta.

Miltä eläminen omakotitalossa tuntuu?

Vanhassa talossa on omat askareensa. Talotekniikkaa on toki paranneltu, mutta lämmitys hoituu yhä pääsääntöisesti Porin Matilla, puuhellalla ja takoilla. Pari sähköpatteria ja ilmalämpöpumppu auttavat arjessa. Talvella tuuli tuntuu nurkissa, joten puusavotta on tuttua ja välillä kieltämättä kyllästyttää puiden kantaminen ulkoa. Aamuni alkavat samoin kuin oli tapana 1940-­luvulla: tulien sytyttämisellä.

Kiti ei ole vielä raaskinut vaihtaa opiskeluaikoina hankittua hyvää sänkyä, vaikka kellarissa odottelee tilalle upea rautasänky.
Kauniit puuovet ovat pääosin alkuperäiset. Keittiöstä on ovi Kitin makuuhuoneeseen ja pieneen eteiseen.
Kiti pitää asetelmien tekemisestä ja sai jo lapsena siihen vaikutteita taitavalta äidiltään. Keltainen valaisin löytyi Billnäsin kesäisiltä antiikkimarkkinoilta. Tapetti on Karjaan Lindströms Bomiljön Värisilmä-liikkeestä.
Vierashuoneessa on kokoelma kalusteita lähialueiden kirpputoreilta. Parhaita löytöjä ovat rautasänky ja puinen sivupöytä, joka löytyi Tammisaaren kesäisin järjestettävältä iltatorilta. Sympaattinen vihreä puukaappi on ostettu ystävältä.

Mistä teet vanhojen tavaroiden löytösi?

Alueelle muutettuani tajusin ilokseni asuvani keskellä runsaita apajia. Hyviä kalustelöytöjä teen usein ja edullisesti lähialueiden lukuisilta kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä varsinkin Karjaalla ja Tammisaaressa Billnäsin lisäksi. Nojatuolin saattaa löytää muutamalla eurolla.

Lähes koko kotini on sisustettu kirpputorilöydöillä, ja etenkin alkuaikoina ostin paljon huonekaluja melko tyhjään kotiin. Esimerkiksi olohuoneen sohva on ostettu J. Talsin huutokauppakamarista Tammisaaresta. Se oli ensimmäinen sohvani, mutta kauniista muodostaan huolimatta se on harmillisesti aika kova istua. Enkä oikein koskaan lämmennyt ruskean kikertävälle kukkakuosille. Nyt sohva on peitetty valkoisella päiväpeitolla, kunnes pääsen huonekalujen kunnostuskurssille. Odotan jo sormet syyhyten! Pidän muutenkin käsitöistä ja käsillä tekemisestä.

Kiti sisusti talon toisesta verannasta tunnelmallisen teehuoneen, joka kutsuu istahtamaan alas työpäivän jälkeen.
Rakas teeastiasto on Lomonosovin Cobalt Net, johon koko Kitin perhe etsii uusia osia.

Mikä on lempihuoneesi?

Uusin sisustamani huone on toisen verannan punainen teehuone, jossa viihdyn varsin hyvin etenkin työpäivän jälkeen rentoutuen ja puutarhaa katsellen. Teehuone on ihastuttanut myös vieraitani.

Onko jokin esine sinulle erityisen tärkeä?

Teehuoneessa oleva punainen puulaatikko. Olen sen itse nikkaroinut yhdessä isäni kanssa ja olen ensimmäisestä tekeleestäni hyvin ylpeä. Laatikko on täynnä kenkiä. Myös teekalusto on tärkeä. Äidilläni ja isälläni on samaa sarjaa muutama kuppi, joihin olen sisareni kanssa kovin ihastunut. Eri puolilta maailmaa metsästettyä sarjaa löytyi Kristiinankaupungista pihakirppikseltä kokonainen astiasto, joten nyt voimme jakaa sen kristillisesti sisareni kanssa.

Eteisen seinissä on sinistä kalkkimaalia Rakennusapteekista. Kenkiä sisältävä lipasto löytyi ruskeana Billnäsin antiikkimarkkinoilta. Se raikastui valkealla maalilla ja numeroinnilla.
Pienessä kylpyhuoneessa ilahduttavat kivat pikkuesineet ja asetelmat. Pullossa on myrtin oksa.
Kiti tekee mielellään ekologisia valintoja arjessaan. Pyykit hän huuhtelee itse tehdyllä pyykkietikalla, jossa on eteerisen öljyn tuoksu.

Mistä asioista nautit kotisi pihapiirissä?

Nautin puutarhasta ja pihan metsämäisestä tunnusta. Rakastan pihapuita, joiden eriväriset lehdet luovat sisälle ihanan tunnelman eri vuodenaikoina. Haaveilen perunamaasta, kasvihuoneesta ja kauniista istutuksista. En vain vielä ole löytänyt itsestäni sitä intohimoista viherpeukaloa. Kesällä takapihan aurinkoinen terassi vetää puoleensa. Siellä kastelen kukkia ja yrttejä ja nautin linnunlaulusta. Seuraavaksi suunnitelmissa on kunnostaa vanhasta pihavajasta ihana kesäkeittiö, jossa voisi kokkailla ja istuskella sateellakin suojassa.

Kiti Karvonen nauttii Billnäsissä metsän ympäröimästä vanhan talon pihapiiristään.
2 kommenttia