Romanttiset puuhellat ja pienet takat – luo tunnelmaa tulisijoilla

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:
Kone-Glans Oy

Romanttiset puuhellat ja pienet takat – luo tunnelmaa tulisijoilla

Haaveiletko pienestä tulisijasta, joka toisi kotiisi lisälämpöä ja tunnelmaa? Näillä vinkeillä valitset tarpeisiisi ja sisustukseesi sopivan tulisijan.
Kuvat maahantuojat ja valmistajat

Kun illat viilenevät ja hämärtyvät, tekee mieli vetää villasukat jalkaan ja viritellä tuli takkaan. Ennen kuin valitset tulisijaa sisustukseesi sopivaksi, mieti millaisia tarpeita sinulla on tulisijalle ja millaisia vaatimuksia tulisija asettaa.

Lämpöä, tunnelmaa tai molempia

Mieti ennen tulisijan valintaa, mihin tilaan ja mihin tarkoitukseen se tulee. Tulisijan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat varaus-, lämmönsiirtokyky sekä -nopeus. Varaavalla tulisijalla voit esimerkiksi täydentää päälämmitysmuotoa, kuten maalämpöä tai sähkölämmitystä. Kun varaavaa takkaa lämmittää parin päivän välein, se luovuttaa tasaisesti lämpöään ja voi alentaa myös lämmityskustannuksia.

La Nordica Rosetta Maiolica -puuhellan pinnassa on näyttävää italialaista Maiolica-keramiikkaa, joka kiinnittää takuuvarmasti katseet keittiössä. Hinta 1990 euroa. Perinteinen La Nordica Romantica -puuhella tuo keittiöön kotoisaa tunnelmaa. Ruoanlaitto onnistuu kätevästi, sillä hella lämpenee nopeasti. Paino vain 79 kg ja värivaihtoehtoina musta ja valkoinen. Hinta 789 euroa.

Jos taas valitset keittiöön leivinuunin tai puuhellan, sillä voi laittaa ruokaa ja nauttia sen tuomasta tunnelmasta. Leivinuuni myös varaa lämpöä pitkään. Jos kaipaat kesämökille nopeasti lämpenevää tulisijaa, harkitse kamiinaa tai pellettitakkaa. Jos kamiinan valitsee keittolevyllä, siinä onnistuu myös ruoanlaitto.

Kun uuni on hyvin suunniteltu, puu palaa puhtaasti ja tehokkaasti korkeassa lämpötilassa.

Takan koko valitaan lämmitettävän tilan pinta-alan mukaan. Jos valitset liian pienen tulisijan ja lämmität sitä liian kovaa, tulisija voi vahingoittua. Se voi myös aiheuttaa hormin ylikuumenemisen ja siten palovaaran. Jos taas otat liian ison tulisijan ja lämmität sitä vain vähän, tulisijan lasit ja hormi nokeentuvat. Liian iso tulisija voi myös lämmittää tilan tukalan kuumaksi.

Modernin La Nordica Asia -takan ulkokuori on sinertävää vuolukiveä ja sisäosat kestävää valurautaa. Tulen loimu pääsee oikeuksiinsa ison lasiluukun läpi. Hinta 1125 euroa.

Myös rakennuksen lämmöneristys, ilmanvaihto ja tiiviys vaikuttavat tulisijan koon valintaan. Takan paikkaa valitessa on hyvä huomioida myös kodin muoto ja väliseinät. Avoimelle paikalle sijoitetun takan lämpö pääsee leviämään ympäriinsä. Huomioi myös tulisijan vaatima tila: kevytakat ovat kooltaan pienempiä ja vievät vähemmän tilaa kuin varaavat takat.

Tulisijan hyvä veto on myös tärkeä huomioida, eli takan on saatava jostakin korvausilmaa palamiseen. Yleensä korvausilma otetaan ulkoa tai huoneilmasta. Palamisesta syntyvät savukaasut johdetaan ulos hormin kautta.

La Nordica Helga Evo -takka on tyylikäs valinta moderniin kotiin. Hinta 2190 euroa.

Takkaa valitessasi huomioi myös talon rakenteiden kestävyys. Varaavat takat voivat painaa parikin tuhatta kiloa ja niiden asentaminen voi vaatia lattian vahvistamisen. Aina niiden asennus ei ole edes mahdollista. Kevyttakat, kuten puuhellat, kamiinat ja pellettitakat, painavat alle 200 kiloa, ja ne ovat nopeita ja helppoja asentaa.

Linjakas Glanspower Heat CR-09 -pellettitakka on myös ekologinen valinta. Tuli palaa puhtaasti ja lähes vuorokauden yhdellä täytöllä. Hinta 995 euroa.

Huolehdi palosuojauksista

Kun valitset tulisijalle paikkaa, muista jättää tilaa myös käytölle ja esimerkiksi nuohoukselle. Tulisijasta riippuen suojaetäisyydet vaihtelevat senteistä kymmeniin sentteihin. Niihin vaikuttaa ympärillä olevat syttyvät materiaalit ja se, miten kuumaksi tulisijan pinta lämmitettäessä muuttuu. Paloturvallisuuden kannalta on myös tärkeää, että tulisija on liitetty hormiin oikein.

Fiksu asentaa kotiinsa palovaroittimen lisäksi myös häkävaroittimen.

Mikäli sinulla ei ole aiemmin ollut tulisijaa, saat luvan tulisijan ja siihen tarvittavan hormin asentamiseen kuntasi rakennusvalvonnasta. Jos sinulla on jo hormi valmiina, mutta sen turvallisuus epäilyttää, pyydä nuohoojaa arvioimaan tulisijan kunto. Riippuen kunnosta hormin voi joko kunnostaa tai purkaa. Mikäli vanhan hormin tilalle muurataan uusi, se voi vaatia rakennus- tai toimenpideluvan lisäksi myös käyttöönottotarkastuksen.

Tulisijat ja hormi täytyy nuohota kerran vuodessa vakituisessa asunnossa, kolmen vuoden välein kesäasunnossa. Muurattuja savuhormeja ja tulisijoja koskevat vaatimukset ovat Suomen Rakentamismääräyskokoelman osissa E3 ja E8.

Tulisija kodin tyylin mukaan

Tulisijojen ulkonäössä on valtavasti valinnanvaraa, joten voit valita sen sisustukseesi sopivaksi. Sopisiko kotiisi linjakkaan moderni tai koristeellisen romanttinen tulisija? Tulisijan pintaan voi valita esimerkiksi valurautaa, terästä, tiiltä, kiveä tai kaakelia.

Romanttinen La Nordica Giulietta -puutakka lämmittää tehokkaasti kotona tai mökillä. Valurauta tuo arvokkuutta sisustukseen. Hinta 1045 euroa.

Tulisijan värillä voi herättää huomiota tai sen voi valita niin, että se sulautuu sisustukseen. Mitä isomman luukun valitset, sitä enemmän sisällä roihuava tuli tuo tunnelmaa. Kaksisuuntaisessa takassa tulta voi ihailla molemmilta puolilta. Valitse hormi ja eduspelti takan tyylin mukaan. Vaihtoehtoina on esimerkiksi teräs, kupari, messinki ja lasi.

Kiinnostuitko puuhelloista ja takoista?

Romanttiset puuhellat löydät tästä!

Pellettitakkoja löydät tästä!

Julkaistu: 13.9.2018