Rikas, rakas Ranska
Ruoka
Rikas, rakas Ranska
Ranskalaiset ovat kuuluisia keittotaidostaan, eivätkä arkaile näyttää sitä. Perinteiset klassikot eivät tuunaamista kaipaa.
Julkaistu 11.10.2012
Maku

Ranskalla on viisi naapurimaata, sitä ympäröi kolme eri merta ja Alpit. Eipä ihme, että alueelliset erot näkyvät paikallisissa tuotteissa ja maistuvat keitoksissa.

Normandia on kuuluisa omenoista ja päärynöistä, ostereista ja simpukoista, upeista juustoista ja artisokista.

Provence taas tuoksahtaa laventelilta ja tryffeleiltä. Se tunnetaan mehevistä tomaateista, valkosipuleista, oliiveista, basilikasta, paprikoista, pavuista, kesäkurpitsoista ja persikoista.

Burgundi on kuuluisa Bressen kanasta, Charolais-naudoista, Dijon-sinapista, terriineistä ja valkosipulietanoista.

Alsacessa saksalaisvaikutteet maistuvat: hapankaalia, maalaismakkaroita, sianlihaa ja sipulia on tarjolla runsaasti.

Kaikissa maakunnissa on selkeästi oma ”ruokailmastonsa”. Yhteistä on kuitenkin traditioiden kunnioittaminen, aterioiden huolellinen suunnittelu ja valmistus sekä monipuolinen raaka-aineiden käyttö. Omien paikallistuotteiden makua arvostetaan ja arkinenkin ateria perheen kesken on taidokas makukokonaisuus nauttimista varten.

Ranskalainen ravintolakulttuuri on omaa luokkaansa. Huippuravintoloiden hienostuneiksi hierotut ateriat päätyvät parhaimmillaan Michelin-tähtioppaaseen, mutta unohtumattomia elämyksiä voivat tarjota myös yksinkertaisemmat ja edullisemmat bistrot ja brasseriet.

Ranskan juomakulttuuri on niin ikään rikas: laadukkaat puna- ja valkoviinit ovat persoonallisia ja samppanjat upeita. Konjakki ja calvados, vermutti ja pastis ovat kotoisin Ranskasta, samoin aromikas mustaherukkalikööri Cassis.

Brillat-Savarinin parisataa vuotta sitten lausumat sanat: ”Ruoanvalmistaja ei ole työläinen vaan taiteilija” ovat syöpyneet jokaisen ranskalaisen kotikokkaajankin sieluun. He uskovat, että juuri heidän tapansa on paras ja ainoa oikea.

Ranskalainen menu 6:lle

Ankkarillette ja maalaisleipä

Kuhaa Myllärin tapaan, duchesseperunat, paistettu pinaatti

Suklaafondant

Kommentoi »