Riittävä ilmanvaihto pitää sisäilmaongelmat loitolla
Mainos: Nibe
Riittävä ilmanvaihto pitää sisäilmaongelmat loitolla
Tuntuuko kotisi sisäilma ummehtuneelta? Syy voi olla riittämättömässä ilmanvaihdossa. Jatkuvan tuulettamisen sijaan kannattaa hyödyntää koneellista ilmanvaihtoa ja antaa automatiikan huolehtia raikkaasta sisäilmasta. Toimiva ilmanvaihto pitää talon rakenteet kunnossa ja lisää asumismukavuutta.
3.10.2022

Tunkkainen ja raskas sisäilma väsyttää ja voi aiheuttaa päänsärkyä. Sisäilman laatu vaikuttaa merkittävästi paitsi terveyteen ja asumismukavuuteen myös talon kuntoon. Huonosti vaihtuva ilma tai epätasapainoinen ilmanvaihto voivat aiheuttaa esimerkiksi homeongelmia rakenteisiin. Terveellisen ja raikkaan sisäilman ylläpitäminen on nykyään helppoa koneellisen ilmanvaihdon ja lisääntyneen automatiikan ansiosta.

Yhdistämällä ilmanvaihtokone maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpun automatiikkaan saavutetaan monenlaisia hyötyjä. Laitteet huolehtivat yhdessä sisäilman lämpötilasta sekä ilmanvaihdosta pitäen sisätilojen olosuhteet vakaina ja asetettujen tavoitteiden mukaisina. Samalla energiatehokkuus lisääntyy, kun automatiikka pyrkii asetettujen tavoitearvojen rajoissa toimimaan optimaalisesti ja hyödyntämään esimerkiksi aurinkosähköä aina kun mahdollista. Aurinkosähköä voidaan hyödyntää ilmanvaihdon lisäksi myös kodin lämmitykseen, viilennykseen, käyttöveden lämmitykseen tai vaikka uima-altaan lämmittämiseen.

Automaation ansiosta kodin ilmanvaihtoa ja lämmitystä ei tarvitse miettiä arjessa, sillä laitteet pitävät olosuhteet tasaisina. Jos käyttäjä kuitenkin haluaa itse säädellä ilmanvaihtoa, lämmitystä tai viilennystä, onnistuu se kätevästi yhdestä paikasta: koko järjestelmän toiminnan voi nähdä yhdellä silmäyksellä lämpöpumpun tai sisäyksikön näytöltä, huoneyksiköstä tai esimerkiksi älypuhelimelta – myös etänä.

NIBE Alto Smart -ilmanvaihtokoneet ovat liitettävissä samaan ohjaukseen lähes kaikkien NIBE maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppujen kanssa. Hiilidioksidianturin ansiosta ilmanvaihto tehostuu automaattisesti, jos sisäilman hiilidioksiditaso nousee liikaa.

Mitä tehdä tunkkaiselle sisäilmalle?

Milloin vaihdoit ilmanvaihtokoneen suodattimet viimeksi? Tunkkaisen sisäilman syy voi löytyä tukossa olevasta suodattimesta, joka ei päästä raitista ilmaa kunnolla läpi. Tällöin tekee mieli tuulettaa, mutta ikkunan kautta saattaa tulla hyvinkin paljon epäterveellisiä pienhiukkasia. Suodattimet tulisi asuinpaikasta riippuen vaihtaa ainakin pari kertaa vuodessa, mielellään heti siitepölykauden jälkeen. Niben ilmanvaihtokoneet antavat hälytyksen, kun on aika vaihtaa tai puhdistaa suodattimet. Hälytysvälin voi säätää oman asuinalueen ilmanlaadun mukaan.

Toinen mahdollinen syy sisäilmaongelmaan voi olla riittämätön tai väärin säädetty ilmanvaihto. Jos ilmaa virtaa sisään vähemmän kuin mitä sitä puhalletaan ulos, on seurauksena sisätilojen alipaine, joka imee korvausilmaa aivan vääristä paikoista – listojen ja kynnysten alta sekä talon rakenteista. Jos taas tuloilmaa virtaa huoneisiin enemmän kuin mitä puhalletaan ulos, seuraa ylipaine. Tämä voi pitemmällä aikavälillä johtaa kosteusvaurioihin, kun paine työntää kosteaa sisäilmaa kohti rakenteita. Oikein säädetyllä ja tasapainotetulla ilmanvaihdolla vältetään molemmat ongelmat. Ilmanvaihtosäätöjä tehdessä kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen.

Ilmanvaihtokone omien tarpeiden mukaan

Ilmanvaihtokoneen valinta uudisrakennukseen tai vanhan laitteen vaihto ei ole yhdentekevä asia ja siinä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, jotta tulee valittua oikeanlainen laite. Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti laitteen tehokkuuteen, äänitasoon ja helppokäyttöisyyteen.

NIBE Alto Smart ERS S10-400 -mallissa on ristivirtalämmönsiirrin sekä tuloilman esilämmitys. Kosteusanturi on saatavilla lisävarusteena, jolloin myös sisäilman kosteustason pitäminen halutulla tasolla hoituu automatiikan avulla. Laite toimii sekä NIBE S- että NIBE F -sarjan lämpöpumppujen kanssa (poislukien mallit F1126 ja F1226).

NIBE Alto Smart ERS S40-350 -mallissa on sisäänrakennettu kosteusanturi, tuloilman jälkilämmitys ja pyörivä kennosto, mikä parantaa sisäilman kosteustasapainoa. Lämmön talteenoton lämpötilahyötysuhde on jopa 85 % ja laitteen kätisyys on helposti vaihdettavissa työmaalla. Laite toimii NIBE S -sarjan maalämpöpumpun tai ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikön automatiikasta käsin.

Kommentoi »