8 kuukautta, 11 islantilaisneuletta! Riitta neuloi koko perheelle tiimivillapaidat – ”Uusia on tilauksessa”

8 kuukautta, 11 islantilaisneuletta! Riitta neuloi koko perheelle tiimivillapaidat – ”Uusia on tilauksessa”
Perinneneulonnasta innostunut Riitta Franssila neuloi kahdeksan kuukauden aikana koko perheelleen islantilaisneuleet. "Paras palaute on se, että lapseni pitävät neuleita", kahden lapsen äiti ja kolmen lapsen isoäiti iloitsee.
Julkaistu 11.11.2020

Kun Riitta Franssila näki alkuvuodesta kuvan ystävänsä neulomasta kaarrokeneuleesta, oli lankaostoksille päästävä hetimiten.

– Neulemalli valittiin kaupassa olevan Islantilaisia neuleita -kirjan kuvan mukaan. Ohjeen etsin netistä ruotsinkielisiltä sivuilta. Alkuun neulominen oli hieman hankalaa kieltä taitamatta, mutta oma neule valmistui kuitenkin pikavauhtia alle viikossa, Riitta kertoo.

Perinneneulomisesta inspiroituneena Riitta tilasi kotiinsa Islantilaisia neuleita -kirjan, eikä aikaakaan, kun kirjaa vilkaissut puoliso esitti pyynnön.

– Kirjasta löytyi hänelle mieleinen malli. Käytin eri lankaa, joten minun piti tehdä laskelmia, jotta neuleesta tuli hänelle sopiva.

Villapaidat koko perheelle

Neulontaprojekti ei jäänyt siihen, vaan seuraavaksi koko perheelle oli saatava omat villapaidat, ja toki mieluisissa väreissä.

Lokakuuhun mennessä villapaidat olivat valmistuneet myös Riitan lapsille, heidän puolisoilleen sekä Riitan lapsenlapsille.

– Neuloin yksitellen kaikille perheenjäsenille neuleet, kahdeksan aikuisten ja kolme lasten neuletta.

Aikaa neulomiseen meni noin viikko per neule. Villapaitojen välissä innokas käsityöihminen viimeisteli myös muita neuolontaprojektejaan.

– Tein kaikki neuleet kirjan ohjeiden mukaan, mutta olen käyttänyt herkkäihoisille sopivampia lankoja, tarkemmin Drops Merino Extra Fine ja Katia Prime Merino -lankoja.

Näin neulot islantilaisneuleen

Islantilaisneule tehdään karuihin oloihin tottuneen islantilaislampaan villasta, joka hylkii vettä ja hengittää. Islantilaisneuleissa hihat ja vartalo neulotaan suljettuna ja yhdistetään kaarrokkeessa.

Katso Maaru Moilasen Juutua-islantilaisneuleen ohje täältä!

"Käsityöt ovat minulle terapiaa"

Tänä syksynä koko Riitan perhe on päässyt ruskaretkille tiimivillapaidoissa.

– Paras palaute on se, että lapseni pitävät neuleita. Ja uusia on tilauksessa!

Villapaitaprojekti saattaa kuulostaa monen korvaan melkoisen työläältä urakalta, mutta sitä se ei Riitalle ollut – päinvastoin.

– Olen aina tehnyt paljon käsitöitä ja erilaiset käsityöt ovat minulle terapiaa ulkoilun ja valokuvaamisen ohella.

Kuvat: Riitta Franssila / Instagram: @riitanaskartelut.

Muokattu 13.11.2020 klo 14.22: Juttuun lisätty tieto Riitan käyttämistä langoista.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Inspiroidu neuleohjeista & tee itse talven kauneimmat käsityöt
SISÄLTÖ JATKUU
4 kommenttia