Retrokukkien rinnalle tulevat nyt herkät huonekasvit – tunnetko esimerkiksi pagodipuun?
Piha ja puutarha
Retrokukkien rinnalle tulevat nyt herkät huonekasvit – tunnetko esimerkiksi pagodipuun?
Peikonlehtien ja muorinkukkien valtakausi alkaa väistyä. Niiden rinnalle tulevat herkät kasvit, kuten graafisen kulmikas pagodipuu.
16.2.2018
 |
Meillä kotona

Herkkää ja rujoa, yhtä aikaa! Huonekasvi-intoilijat ja sisustajat hankkivat nyt koteihinsa pagodipuun kaltaisia puuvartisia kasveja. Miksi ihmeessä?

"Peikonlehden, rahapuun ja muorinkukkien kaltaiset vahva- ja kiiltävälehtiset vanhan ajan huonekasvit ovat olleet trendi jo pitkään. Nämä pagodipuun ja sen sukulaisen kummituspuun kaltaiset herkät, jopa hieman runolliset kasvit ovat nyt selkeä vastaisku tai rinnakkaisilmiö retrokukille, sanoo Elsa Savaloja, floristiksi opiskeleva sisustustoimittaja.

Savalojan mielestä retrokukat ja puuvartiset, pensasmaiset kasvit sopivat visuaalisesti oikein hyvin kasvamaan vierekkäin ikkunalaudalla.

Mikä ihmeen pagodipuu?

Pagodipuu Sophora Prostrata 'Little Baby' on Uuden Seelannin Eteläsaarelta kotoisin oleva ikivihreä pensas. Sitä viljellään lauhkean ilmaston maissa kuten Englannissa puutarhakasvina. Siellä kasvaa puolitoista metriseksi, kapeahkoksi pensaaksi. Toisaalta sitä kasvatetaan paljon myös bonsaina. Suomessa pagodipuu menestyy vain huonekasvina.

Kummituspuun sukulainen

Kasvutavaltaan pagodipuu muistuttaa sukulaistaan kummituspuuta: sirot oksat haarautuvat tiheään ja kulmikkaasti. Kummituspuusta poiketen pagodipuun oksissa on pienet soikeat lehdet.

Puutarhoissa se kukkii keväällä keltaisin, herneen kukkia muistuttavin kukin. Kukkivat yksilöt ovat kuitenkin vähintään kymmenvuotiaita, joten kukkakaupasta ostettuun pikkukasviin nuppuja on turha odotella.

Pagodipuu hurmaa jännittävällä kasvutavallaan ja pikkururuisilla lehdillään. Oikealla hoidolla se on pitkäikäinen kasvi kotonakin. Kuva Bakker.

Pagodipuun hoito

Sijoita pagodipuusi aurinkoiselle tai puoliaurinkoiselle ikkunalle. Pidä multa tasaisen kosteana, mutta älä jätä ruukkua seisomaan veteen. Suihkuta usein ja lannoita kohtuullisesti. Kasvualustaksi käy hyvin läpäisevä kaktusmulta. Kesällä pagodipuu viihtyy parhaiten ulkona. Laita istutusruukku suojusruukkuun, jotta aurinko ei pääsisi hellepäivänä kuivattamaan ja kuumottamaan juuristoa.

Vaikeudet pagodipuun hoidossa alkavat syksyllä. Viileään talveen tottunut pensas riutuu pattereiden napsahtaessa päälle. Vähennä silloin kastelua, lopeta lannoitus ja siirrä potilas mahdollisimman viileään paikkaan. Ahkera suihkutus vähentää lehtien varisemista.

Viherhuone tai lasitettu parveke ovat ihanteellisia talvehtimispaikkoja, sillä ikivihreänä pagodipuu tarvitsee viileyden lisäksi valoakin. Mittari ei saisi käydä miinuksen puolella, joten keskitalven pakkasjakson ajaksi kasvi kannattaa evakuoida parvekkeelta kellariin.

Varo myrkytystä!

Pahimman kylmyyden mentyä voit tarttua saksiin ja napsia pois oksat, jotka eivät lähde kasvuun. Hidaskasvuinen pagodipuu ei välttämättä tarvitse mullanvaihtoa joka vuosi. Irrota ruukku multapaakusta ja kurkkaa juuristoon – jos paakku on valkoisten juurten peitossa, tarvitaan vähän suurempi ruukku. Laita ruukun pohjalle reilu salaojitus Leca-sorasta, ruukunsirpaleista tai kivistä. Koska pagodipuu on kauttaaltaan myrkyllinen, käytä suojahankoja sitä käsitellessäsi.

1 kommentti