
Peltojen keskellä, päijäthämäläisessä maalaismaisemassa seisoo keltainen, kaksikerroksinen puutalo. Kissa Leia kurkistelee pihalla uteliaana. Talon rakensi puuseppä Aalto perheelleen kodiksi melkein sata vuotta sitten. Nykyään täällä mökkeilee remonttikirjailija Jasmiini Lappalainen yhdessä lastensa Jaden,16, Lukan, 14, ja Leon, 10, kanssa. Hän kunnosti talon huvikumpumaiseksi huvilaksi. Rakas paikka on nyt saanut monta hellittelynimeä, sitä kutsutaan lempeästi nimillä mökki, möksä, kesäkoti tai lomakoti.
”Etsin pitkään iäkästä huvilaa, jossa on narisevat lattialaudat ja vanhat ikkunanpuitteet. Minua viehätti ajatus kerroksellisuudesta ja tarinoista, joita sen seinät ovat ajan saatossa kuulleet. Miten monessa mökkiehdokkaassa ennätinkään käydä toiveikkaana, mutta turhaan!
Kun tämä talo tuli myyntiin, olin jo seuraavana päivänä katsomassa sitä. Oli huhtikuu, pörriäiset lentelivät ja krookukset kukkivat. Näin heti talon nuutuneet ulkopinnat ja repsottavat nurkat. Maalipinnat olivat kuluneet, tapetit revenneet ja lattioilla oli muovimatot. Kaikki oli rempallaan mutta silti kohdallaan. Talo oli kuin tyhjä taulu, ja sen hyvä henki huokui joka puolella. Remontin tarve tarkoitti minulle mahdollisuutta päästä korjaamaan talo uuteen uskoon. Kun tarjoukseni hyväksyttiin, minut valtasi rauha: vihdoin olin löytänyt oikean mansikkapaikan ja etsiminen sai loppua.
Alkoi hurja remontti, jonka työlista oli pitkä. Sen lisäksi olimme Ella Kannisen kanssa saaneet juuri tehtyä ensimmäisen kirjamme Jokanaisen remonttikirjan, kun suoraan lennosta, yhtä aikaa oman mökkiremonttini kanssa, aloitimme kirjoittamaan Jokanaisen mökkiremonttia. Kirja on minulle eräänlainen ensimmäisen mökkikesän dokumentaatio.
Hikisin urakka remontissa oli talon ulkolaudoituksen maalaus. Ulkomaali repeili lupaavasti irti, joten ajattelin kaiken sujuvan nopeasti. Lopulta vanhan maalin pois kaapiminen oli remontin isoin työ. Sen jälkeen kaikki muu tuntui helpolta ja nopealta. Remontoimme kaikki talon pinnat. Kaikki seinät, nurkat ja katonrajat olivat vinoja, eikä mikään ole suorassa remontin jälkeenkään. Se on vapauttavaa! Talo ei tule koskaan valmiiksi, ja hyvä niin.
Tässä talossa ei ole mitään tylsää. Kunnostin talon meidän perheen näköiseksi. Halusin, että kaikille kolmelle lapselle löytyy talosta oma soppi. Jokaisessa huoneessa on oma tunnelmansa, ja huoneet ovat saaneet nimensä Pihlgren ja Ritolan tapettitehtaan tapeteista. Puhumme kotoisasti appelsiini-, ruusu- tai lintuhuoneista.
Ovemme ovat auki ystäville ja sukulaisille. Täydellinen päivä mökillä on tohinaa täynnä. Saatan olla menossa lämmittämään saunaa, mutta löydänkin itseni maalaamasta seinää. Niin ei koskaan tapahtuisi kaupunkikodissani. Täällä ei ole sääntöjä, tai jos on, ne on varmasti tehty rikottaviksi.”
Näin asennat paperitapetin Jasmiinin ohjeilla
1. Huolehdi, että seinä on tasainen ja kuiva. Irrota katto- ja jalkalistat. Numeroi ne, jotta takaisin kiinnitys on helpompaa.
2. Leikkaa vuodat suorakulmaa ja mattoveistä käyttäen. Lisää varmuuden vuoksi pari senttiä pituuteen. Tee pystysuuntainen, tapettirullan levyinen apuviiva seinään vatupassin avulla ensimmäistä vuotaa varten. Asenna vuota suoraan apuviivan mukaisesti.
3. Levitä liisteriä tasaisesti vuodalle keskeltä reunoille päin. Vältä paksuja kerroksia. Taittele vuota ala- ja yläreunoista kaksin kerroin ja anna vettyä muutama minuutti. Jos vuota menee vinoon, voit hyvin liikutella sitä seinällä varovasti, kun liisteri on märkää.
4. Käytä paperitapetin asennukseen aina tapetointiharjaa. Lasta voi vioittaa haurasta tapettia.
5. Älä leikkaa vuotia ovien tai ikkunoiden aukkojen muotoon. Tapetoi myös ”tyhjän päälle” ja leikkaa aukot vasta, kun liisteri on kuivahtanut. Ikkunoiden ja ovien ylä- ja alapuolet voi leikata valmiiksi mittaansa. Tarkista, saatko hyödynnettyä hukkapaloja. Katkaise mattoveitsen terä usein, sillä tylsä terä tekee rumaa jälkeä.
6. Tupsuttele pienellä paikkaussiveltimellä liisteriä kohtiin, jotka irvistävät liian vähäisen liisterin takia. Sisänurkat saa siistiksi, kun halkaiset nurkkaan tulevan vuodan pituussuunnassa kahtia niin, että vuota ulottuu noin 2 cm kulman yli. Asenna sen jälkeen halkaistu loppukaistale uudelle seinälle suoraan, tarvittaessa vähän limittäin uuden päälle. Näin varmistat, että uuden seinän tapetti lähtee suorassa linjassa.