Remonttikirjailija Jasmiini Lappalainen näki 30-luvun puutalon repsottavat nurkat ja ihastui heti: ”Kaikki oli rempallaan mutta silti kohdallaan”
Vapaa-ajankoti
Remonttikirjailija Jasmiini Lappalainen näki 30-luvun puutalon repsottavat nurkat ja ihastui heti: ”Kaikki oli rempallaan mutta silti kohdallaan”
Remonttikirjailija Jasmiini Lappalaista ei peltojen keskellä repsottava nuutunut puutalo säikäyttänyt. Päinvastoin, remontti oli upea mahdollisuus saada vapaa-ajankodiksi hankittu talo kukoistamaan.
Julkaistu 31.5.2023
Unelmien Talo&Koti

Peltojen keskellä, päijäthämäläisessä maalaismaisemassa seisoo keltainen, kaksikerroksinen puutalo. Kissa Leia kurkistelee pihalla uteliaana. Talon rakensi puuseppä Aalto perheelleen kodiksi melkein sata vuotta sitten. Nykyään täällä mökkeilee remonttikirjailija Jasmiini Lappalainen yhdessä lastensa Jaden,16, Lukan, 14, ja Leon, 10, kanssa. Hän kunnosti talon huvikumpumaiseksi huvilaksi. Rakas paikka on nyt saanut monta hellittelynimeä, sitä kutsutaan lempeästi nimillä mökki, möksä, kesäkoti tai lomakoti.

Jasmiini Lappalaisen remontointia ja sisustamista voi seurata Instagramissa @yhdennaisenarmeija-tilillä.

”Etsin pitkään iäkästä huvilaa, jossa on narisevat lattialaudat ja vanhat ikkunanpuitteet. Minua viehätti ajatus kerroksellisuudesta ja tarinoista, joita sen seinät ovat ajan saatossa kuulleet. Miten monessa mökkiehdokkaassa ennätinkään käydä toiveikkaana, mutta turhaan!

Kun tämä talo tuli myyntiin, olin jo seuraavana päivänä katsomassa sitä. Oli huhtikuu, pörriäiset lentelivät ja krookukset kukkivat. Näin heti talon nuutuneet ulkopinnat ja repsottavat nurkat. Maalipinnat olivat kuluneet, tapetit revenneet ja lattioilla oli muovimatot. Kaikki oli rempallaan mutta silti kohdallaan. Talo oli kuin tyhjä taulu, ja sen hyvä henki huokui joka puolella. Remontin tarve tarkoitti minulle mahdollisuutta päästä korjaamaan talo uuteen uskoon. Kun tarjoukseni hyväksyttiin, minut valtasi rauha: vihdoin olin löytänyt oikean mansikkapaikan ja etsiminen sai loppua.

Kun Jasmiini kävi katsomassa taloa ensi kerran, hän tiesi, että talosta saisi perheelle toimivan kokonaisuuden.
Lasikuistin viileys Lasikuistin avattavan puusohvan Jasmiini hankki Torista. Talolyhty on Lempi Lifestylestä.

Alkoi hurja remontti, jonka työlista oli pitkä. Sen lisäksi olimme Ella Kannisen kanssa saaneet juuri tehtyä ensimmäisen kirjamme ­Jokanaisen remonttikirjan, kun suoraan lennosta, yhtä aikaa oman mökkiremonttini kanssa, aloitimme kirjoittamaan Jokanaisen ­mökkiremonttia. Kirja on minulle eräänlainen ensimmäisen mökkikesän dokumentaatio.

”Talo oli kuin tyhjä taulu, ja sen hyvä henki huokui joka puolella.”
Olohuoneen vihreä tapetti oli seinällä valmiina, ja Jasmiini päätti säilyttää sen. Mennyttä aikaa henkivät kasvitaulujulisteet on ostettu Torista.
Tärkein huonekalu on olohuoneen kulmassa oleva pieni pöytä, joka on toiminut Jasmiinin äidin kastepöytänä.

Hikisin urakka remontissa oli talon ulkolaudoituksen maalaus. Ulkomaali repeili lupaavasti irti, joten ajattelin kaiken sujuvan nopeasti. ­Lopulta vanhan maalin pois kaapiminen oli remontin isoin työ. Sen jälkeen kaikki muu tuntui helpolta ja nopealta. Remontoimme ­kaikki talon pinnat. Kaikki seinät, nurkat ja katonrajat olivat ­vinoja, eikä mikään ole suorassa remontin jälkeenkään. Se on ­vapauttavaa! Talo ei tule koskaan valmiiksi, ja hyvä niin.

Leia-kissakin osallistui innokkaasti remonttiin kääriytymällä tapettiin ja saalistamalla heiluvaa pensseliä. Edellinen asukas oli kunnostanut keittiönkaapit ja ommellut alaosan verhot.
Puuhellaa ympäröivässä laatta-alueessa käytettiin Musta lintu -saviverstaan punasavilaattoja. Niistä jokainen on uniikki ja erityinen käsityönäyte. Laatoitus muutti kurjan näköisen puuhellakulmauksen houkuttelevaksi.
Vohvelikestit kuuluvat asiaan mökillä. Kesällä lavakauluksiin istutetut mansikat tekivät ison sadon. Herkkukaapista löytyy aina lisää hyvää syötävää, ja kun lapset tulevat mökille, he tarkastavat kaapin ensimmäisenä.
Jasmiini tapetoi keittiön Duron Jasmiini-tapetilla. Kierrätettynä hankittu pöytä maalattiin Uulan maalitehtaan sävyllä Utu. Talon edelliset asukkaat ovat maalanneet kaikkien peiliovien yksityiskohdatkin eri sävyillä. Niistä löytyy oranssia, ruskeaa, keltaista kuin harmaatakin.

Tässä talossa ei ole mitään tylsää. Kunnostin talon meidän ­perheen näköiseksi. Halusin, että kaikille kolmelle lapselle löytyy talosta oma soppi. Jokaisessa huoneessa on oma tunnelmansa, ja huoneet ovat saaneet nimensä Pihlgren ja Ritolan tapettitehtaan tapeteista. Puhumme kotoisasti appelsiini-, ruusu- tai lintuhuoneista.

Jasmiini ja Jade-tytär tapetoivat eteisen ja portaikon yhteistuumin. Tapetiksi valittiin Pihlgren ja Ritolan Kirsikkapuu. Yläkertaan johdattelevat houkuttelevan sävyiset portaat, jotka maalattiin Uulan maalitehtaan puulattiamaalilla.
Jasmiinin makuuhuone on yläkerran taivekaton alla. Sen vinot katto-osat tapetoitiin Pihlgren ja Ritolan Appelsiini-tapetilla.
”Saatan olla menossa lämmittämään saunaa, mutta löydänkin itseni maalaamasta seinää.”
Yläkerran lastenhuoneen seinät tapetoitiin Pihlgren ja Ritolan Avaruuslintu-tapetilla. Jasmiini osti uudet patjat vanhojen sänkyjen runkoihin. Remontin aikana kaikista yläkerran lattioista poistettiin niitä peittäneet muovimatot. Alta paljastuneet lautalattiat maalattiin Uulan puulattiamaalilla.
Ruusuhuoneen peili löytyi talosta, vanhat kirjat taas Jasmiinin vanhempien varastosta. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Juhannusruusu.

Ovemme ovat auki ystäville ja sukulaisille. Täydellinen päivä ­mökillä on tohinaa täynnä. Saatan olla menossa lämmittämään saunaa, mutta löydänkin itseni maalaamasta seinää. Niin ei ­koskaan tapahtuisi kaupunkikodissani. Täällä ei ole sääntöjä, tai jos on, ne on varmasti tehty rikottaviksi.”

Mökkisijainti kohtuullisen matkan päässä kaupunkikodista oli tärkeää. Käynti täällä on helppoa. Puuseppä rakensi talon yksikerroksiseksi. Myöhemmin 1970-luvulla sitä korotettiin toisella kerroksella
Rakkain näkymä avautuu keittiön ikkunoista. Omenapuiden alla vietetään aikaa kesäiltoina. Puutarhasta löytyy myös luumupuu, erilaisia marjapensaita, raparperia ja keittiöpuutarha, ja peurat vierailevat siellä usein.
”Tässä talossa ei ole mitään tylsää.”
Kaikki remonttiin tarvitut maalit hankittiin Uulan maalitehtaalta. Ulkomaalaus aloitettiin kaapimalla vanha maali pois. Maaliksi valittiin petroliöljymaali, sävy Kaura.
Jasmiini on mökkeillyt koko lapsuutensa ajan. Hän halusi näyttää omille lapsilleen saman kiireettömän elämän rytmin. Aikaa vie hyvällä tavalla veden sisään kantaminen ja saunan lämmitys. Pihasaunalla rentoudutaan lempeissä löylyissä.

Näin asennat paperitapetin Jasmiinin ohjeilla

1. Huolehdi, että seinä on tasainen ja kuiva. Irrota katto- ja jalkalistat. Numeroi ne, jotta takaisin kiinnitys on helpompaa.

2. Leikkaa vuodat suorakulmaa ja mattoveistä käyttäen. Lisää varmuuden vuoksi pari senttiä pituuteen. Tee pystysuuntainen, tapettirullan levyinen apuviiva seinään vatupassin avulla ensimmäistä vuotaa varten. Asenna vuota suoraan apuviivan mukaisesti.

3. Levitä liisteriä tasaisesti vuodalle keskeltä reunoille päin. Vältä paksuja kerroksia. Taittele vuota ala- ja yläreunoista kaksin kerroin ja anna vettyä muutama minuutti. Jos vuota menee vinoon, voit hyvin liikutella sitä seinällä varovasti, kun liisteri on märkää.

4. Käytä paperitapetin asennukseen aina tapetointiharjaa. Lasta voi vioittaa haurasta tapettia.

5. Älä leikkaa vuotia ovien tai ikkunoiden aukkojen muotoon. Tapetoi myös ”tyhjän päälle” ja leikkaa aukot vasta, kun liisteri on kuivahtanut. Ikkunoiden ja ovien ylä- ja alapuolet voi leikata valmiiksi mittaansa. Tarkista, saatko hyödynnettyä hukkapaloja. Katkaise mattoveitsen terä usein, sillä tylsä terä tekee rumaa jälkeä.

6. Tupsuttele pienellä paikkaussiveltimellä liisteriä kohtiin, jotka irvistävät liian vähäisen liisterin takia. Sisänurkat saa siistiksi, kun halkaiset nurkkaan tulevan vuodan pituussuunnassa kahtia niin, että vuota ulottuu noin 2 cm kulman yli. Asenna sen jälkeen halkaistu loppukaistale uudelle seinälle suoraan, tarvittaessa vähän limittäin uuden päälle. Näin varmistat, että uuden seinän tapetti lähtee suorassa linjassa.

2 kommenttia