Meidän Talo

Persoonallisia puupintoja ja paluu entisajan tunnelmaan – tutustu tämän hetken suosituimpiin remontointitrendeihin ja nappaa ideat!

Persoonallisia puupintoja ja paluu entisajan tunnelmaan – tutustu tämän hetken suosituimpiin remontointitrendeihin ja nappaa ideat!
Kodeissa näkyy nyt runsaasti puupintoja, vanhanajan tunnelmaa, kierrätysmateriaaleja ja yksilöllisiä ratkaisuja. Poimi parhaat ideat remontointiin!
Julkaistu 23.9.2022

1. Puu on paras

Puu saa taas todellakin näkyä. Lattiassa, seinissä, katoissa ja kalusteissa. Sisällä ja ulkona. Fiksusti tuotettuna ja käytettynä puutuote on useimmiten myös ekologinen.

Puu saa sävyjä

Woodion tuotteet ovat kauniita ja kestäviä. Vedenpitävä puukomposiitti on kehitetty ekologiseksi vaihtoehdoksi perinteisille kylpyhuonemateriaaleille kuten keramiikalle.

Muutama vuosi sitten Habitare-messuilla puista pesuallasta silitellessä ei olisi uskonut, kuinka luontevalta ajatus puisesta wc-istuimesta tai ammeesta nyt tuntuu. Pesualtaista tarinansa aloittanut Woodio on kasvanut kokonaiseksi tuoteperheeksi, johon kuuluu kylppärikalusteiden lisäksi seinäpaneeleja ja pientuotteita. Jos puu kiinnostaa, mutta kaipaat värejä, ilahdut tästä: Woodio lanseerasi Habitaressa Northern Elements -malliston eli jatkossa saat koko kylppärin vaikka vihreänä!

Aitoa ja kestävää

Parky Swing 06 Ivory Oak Premiumin suositushinta on 119,99 €/m2.

Aito puu pitää pintansa myös lattiasuosikkina. Harmillista kyllä, korkokengät, koirankynnet ja vesitipat saattavat olla puupinnalle kohtalokkaat. Parky-puulattia tarjoaa pulmaan ratkaisun. Vain 0,6 millimetrin paksuinen puuviilu tuo lattiaan aidon puun tunnun ja ilmeen. Kahdeksan lakkakerrosta ja kova puukuituydin takaavat kestävyyden. Lattioihin käytetty puu on peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä. Lattialankut ovat täysin kierrätettävät. Saatavilla on useita värejä ja kuoseja, esimerkiksi tammea ja pähkinäpuuta. Tiedustelut Orient Occident.

Paneelia pintaan

Sisustuspaneeli Cello Vilja (15 × 90 × 2 370 mm) on valkovahattua mäntyä, 99,90 €/m2.

Paneeli- tai rimaseinä on trendikkäintä, mitä remontoija voi nyt kotinsa seiniin nakutella. Tottunut tee se itse -henkilö nikkaroi luomuksensa perusrimasta, mutta valmiimpaa ratkaisua etsivä kiittelee yhä runsaammaksi muuttuvaa paneelivalikoimaa. Tämän persoonallisen sisustuspaneelin aaltoileva pinta syntyy erikseen myytävillä välikappaleilla, joilla paneelin voi kääntää haluttuun suuntaan. Tiedustelut K-Rauta.

Designkalusteet omalta verstaalta

Tapio Anttilan suunnittelema DIY-sänky.

Nyt jokainen voi olla oman elämänsä puuseppä. Tapio Anttila X K-Rauta -kalustemallisto kannustaa ihmisiä tekemään itse. Linjakkaat kodin peruskalusteet, kuten ruokapöytä, sänky ja säilytyslaatikot, on suunniteltu kotimaisesta männystä, jonka oksainen pinta saa taas näkyä. Ohjeet designkalusteiden tekemiseen saa näppärästi K-Raudan verkkosivuilta.

Anne Toppinen, Decarbon-Home-hankevetäjä: "Puun avulla pienennämme rakentamisen päästöjä"

”Rakentaminen ja asuminen aiheuttavat melkein 40 prosenttia hiilidioksidipäästöistä ja rakennusmateriaalit noin kymmeneksen. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Meidän on siis pakko pienentää rakentamisen päästöjä, ja yksi keino on käyttää vähähiilisempiä materiaaleja, kuten puuta.

Puurakentamisesta puhutaan paljon, mutta se on kaupunkiympäristössä vielä melko tuntematon materiaali. Vain noin kuusi prosenttia uusista kerrostaloasunnoista on puurakenteisia. Siksi tutkimme Decarbon-Home-hankkeessa kuluttajien mieltymyksiä puuhun.

Puu sopii erittäin hyvin myös kaupunkiympäristöön: puukerrostalot suojataan nykyään hyvin tulipalon varalta ja niiden äänieristys on kehittynyt.

Sementin ja teräksen korvaaminen puulla auttaa hidastamaan ilmastonmuutosta. Puumateriaalin valmistus vie vähemmän energiaa kuin niiden. Puu on uusiutuva ja pitkälti kotimainen raaka-aine. Rakenteissa puu toimii hiilen varastona. Suomessa on niin paljon metsää, että meillä riittää puuta rakennusteollisuuteen."

2. Paluu juurille

Kiinnostus perinteisiä, hyväksi havaittuja materiaaleja ja rakennustapoja on kasvanut kohisten. Vanhaa tunnelmaa ja tyyliä voi tavoitella myös uusilla, aikaa jäljittelevillä ratkaisuilla.

Entisaikojen tunnelmaa

Boråstapeterin Alla tiders hus -mallisto koostuu eri aikakausiin sopivista tapeteista. Se kattaa tyylit 1800–1900-lukujen taitteesta tähän päivään. Kuvan Salängen-tapetin symmetrinen kuosi tuo muiston 1920-luvun huvilatyylistä.

Rakennuksen tyylin kunnioittaminen on kenties suositumpaa kuin koskaan. Yksi keino on valita rakennusajan hengen mukaisia materiaaleja ja kuoseja. Jos alkuperäiset tapetit eivät ole säästyneet, valittavana on vaihtoehtoja, joita voi kuvitella kodissa olleen jo ensimmäisten asukkaiden aikaan. Sopiva löytyy, oli talo sitten yli 100-vuotias tai toissa vuodelta. Tiedustelut Boråstapeter.

Luonnon oma tuote

Savilaasti on monipuolinen sisätilojen luonnonmateriaali, jolla syntyy upeasti elävää seinäpintaa. Lisäksi sitä voidaan käytää muun muassa seinien lisälämmöneristykseen. Savilaastia saa useassa eri sävyssä, ja niitä voidaan myös sekoittaa keskenään. Materiaali on täysin kierrätettävä. Tiedustelut Suomen Luonnonmaalit.

Vaihtoehto kevytsoralle

Foamit-kevytkiviaineksesta on saatavana kahta raekokoa.

Kierrätyslasista valmistettu Foamit-kevytkiviaines on kevyt ja ekologinen materiaali. Sitä voidaan käyttää niin täyteaineena, kapillaarikatkona kuin eristeenä. Kevytkiviaines soveltuu täyttömateriaaliksi myös piharakenteisiin. Levitetyn Foamit-kerroksen päällä voi liikkua jo työskentelyn aikana. Tuotteen ekologisuutta lisää se, että rakenteita purettaessa se voidaan ottaa talteen ja käyttää uudestaan. Tiedustelut Domus Classica.

Arkkitehti Kristiina Kuusiluoma, Collaboratorio: "Massiivisavesta tehdyn lattian voi siirtää uuteen kotiin"

”Ihmiset ovat nykyään tosi kiinnostuneita ekologisista, aikaa kestävistä ratkaisuista. Asiakkaamme haluavat vähentää käytettävän betonin ja teräksen määrää ja välttää muovin käyttöä. Miltei kaikissa projekteissamme käytetäänkin perinteisiä luonnonmateriaaleja eli puuta, olkea tai savea eri muodoissaan.

Olemme arkkitehteinä halunneet suunnitella ikiaikaisista, hyviksi havaituista materiaaleista, mutta tuotteita ei ole ollut. Siksi olemme kehittäneet polttamattoman saven ja kiviaineksen seosta eli massiivisavea Vihdin Betonin kanssa. Kutsumme sitä luonnonbetoniksi. Siitä voidaan tehdä kantavia rakenteita ja lattiavaluja. Massiivisaviseinän hiilipäästöt ovat noin neljä prosenttia vastaavan betoniseinän päästöistä. Lisäksi massiivisaveen voi käyttää täysin kierrätettyjä aineksia, ja se on uudelleenkäytettävä eli esimerkiksi lattian voi siirtää vaikka toiseen rakennukseen verrattain helposti. Valtavalla termisellä massalla on myös kyky hidastaa lämpötilanvaihteluita ja hallita ilmankosteutta, mikä vähentää tarvetta koneelliseen jäähdytykseen.

Olkea ja massiivisavea on Suomessa käytetty pääasiassa omakotitaloissa. Isomman mittakaavan rakentaminen edellyttäisi lisää teollisia tuottajia, koulutusta ja standardeja, kuten betonilla ja puulla. Koska kysyntää alkaa olla, uskon, että niitä saadaan."

3. Hyvä kiertoon

Ympäristöystävällisyys on tärkeämpää kuin koskaan. Siinä auttavat kierrätysmateriaalit ja ratkaisut, jotka ovat käytettävissä uudelleen. Parasta kiertotaloutta on valinta, joka kestää aikaa!

Maapallo kiittää

Kvikin Avolia-keittiön saa mustana, beigenä ja modernissa saven sävyssä. Tyylikäs loppusilaus syntyy integroiduilla vetimillä, joita on saatavana neljässä eri värissä.

Vastuullinen kuluttaja iloitsee, että valmistajat ovat selvästi alkaneet satsata kierrätysmateriaaleihin. Vähintään toisella kierroksella olevien materiaalien osuus kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi Kvikin uusi Avolia-keittiö valmistetaan vähintään 50-prosenttisesti kierrätysmateriaalista. Se on täysin purettava ja käyttöiän päätyttyä liki kokonaan uudelleen kierrätettävissä.

Kestävä kylppäri

Vinyylipinnoissa riittää värejä ja kuoseja. Kuvassa iQ Surface sävyissä Rouge Upper ja Contrast Accent, alkaen 121 €/m2.

Viime vuosina muovi on loistanut unelmakylpyhuoneissa lähinnä poissaolollaan, mutta nyt vinyyli on taas hyvinkin varteenotettava vaihtoehto. Muovi ei ehkä ensimmäisenä pälkähdä mieleen, kun miettii ekologista materiaalia. Ympäristön kannalta ratkaisevaa on kuitenkin pitkäikäisyys ja kierrätettävyys. Tarkettin vinyyliset seinä- ja lattiamateriaalit ovat sekä kestäviä että käytännöllisiä. iQ Surface-, iQ Megalit- ja Aquarelle-tuotteet ovat kierrätettävissä, ja niistä saa täysin vedenpitävän kylpyhuoneen. Vinyyli on myös helppo puhdistaa ja pehmeä jalan alla. Tuotteissa ei ole lainkaan muoveissa laajasti käytettäviä ftalaatteja, joiden epäillään häiritsevän hormonitoimintaa.

Lajittelu haltuun

Flexon II Low -jätemekanismissa (leveys 90 cm) on kolme 19 litran sankoa ja yksi 16 litran sanko. 290,16 €, Lapetek.

Kierrättämistä ei voi välttää enää kukaan. Jo rakennus- ja remonttityömaalla syntyvä jäte pitää eritellä 11 jakeeseen, joita ovat muun muassa kyllästämätön puu, muovi ja mineraalivillaeriste. Valmiissa kodissa fiksu kierrätysjärjestelmä auttaa lajittelussa. Lapetekin kierrätyslaatikkoon mahtuu tiiviin asettelun ja reilun leveyden ansiosta useampi sanko. Koska Blanco Flexon II Low -järjestelmä on myös totuttua matalampi, se voidaan asentaa haluttaessa sekä ylä- että alalaatikkoon. Jätevaunuja saa 50, 60 ja 90 sentin levyisinä ja useilla erilaisilla sankoyhdistelmillä. Tiedustelut Lapetek.

Kytkimiä kalaverkoista

Ocean Plastic -kytkimet alkaen 20,95 € ja -pistorasiat alkaen 22,95 €, K-Rauta.

Merien muoviroska on valtava ongelma. Pelkästään kalaverkkoja jää valtameriin arviolta 640  000 tonnia joka vuosi. Yksi askel parempaan ovat muovijätteestä valmistetut tuotteet. Pohjoismainen Elko hyödyntää niitä ensimmäisenä maailmassa pistorasioiden, kytkinten ja niiden kehysten valmistuksessa. Sähkötarvikkeiden näkyvät osat valmistetaan hylätyistä verkoista, jotka kerätään Intian ulkopuolisilta merialueilta. Kerääminen luo alueelle työpaikkoja.

Teollinen ekologi ja Lassila & Tikanojan ympäristömanageri Lilli Linkola: "Suosi muunneltavuutta ja yksinkertaisia materiaaleja"

”Vaikka purkaminen on harvoin mielessä rakennusvaiheessa, aika nopeastikin saattaa tulla vastaan tilanne, että tarpeet muuttuvat ja tarvitaan erilaista elintilaa. Rakentajan tai remontoijan kannattaakin kiinnittää huomiota muunneltavuuteen. Liitoksista kannattaa tehdä mahdollisimman irrotettavia. Liiman käyttöä välttäisin, mutta esimerkiksi ruuvatut laudat saa helposti purettua ja myytyä eteenpäin.

Kiertotalouden tavoitteena on, että materiaalit pysyisivät käytössämme mahdollisimman pitkään. Siksi suosisin kierrätettäviä eli mahdollisimman yksinkertaisia materiaaleja. Monien eri aineiden sekoitukset ja kemikaalien käyttö aiheuttavat haasteita kierrätysprosessissa. Joutsenmerkki ja muut ympäristösertifikaatit kertovat materiaalin ekologisuudesta.

Oikeaoppinen lajittelu on tärkeää pienelläkin työmaalla, jotta materiaalit saadaan mahdollisimman puhtaina kiertoon – uudelleenkäyttö ja kierrättäminen mahdollistetaan siinä vaiheessa, kun jotain puretaan tai rakennetaan. Heinäkuun alusta asti laki on velvoittanut lajittelemaan työmaalla syntyvän jätteen yhteentoista eri jakeeseen."

4. Uniikit ratkaisut

Unelmakoti on nyt yksilöllinen. Oli kyseessä sitten pintamateriaali, rakenneratkaisu tai kaluste, nykyremppaaja haluaa, että ne sopivat juuri hänelle.

Upeaa ja uniikkia

Boråstapeter Studio -tapetit valmistetaan tilauksesta. Digitaalinen painotekniikka mahdollistaa sen, että kuosi voidaan sovittaa asiakkaan tilaamaan tapettikokoon.

Unohda tapettirullien ja kuviosovituksen laskeminen. Näyttävä tapetti mitoitetaan ja valmistetaan nyt suoraan kotisi seinien mukaan. Paikalleen mitoitettu tapetti on parhaimmillaan kuin uniikki maalaus. Jos taas kaipaat pientä visuaalista hämäystä, kokeile tiili- tai lasiseinää tai vaikka tähtitaivasta imitoivaa tapettikuosia. Seinien sijaan tai lisäksi voit tapetoida myös katon!

Tyyli ilpiin

Toshiba Haori Design -ilmalämpöpumpussa käytetään aiempaa ympäristöystävällisempää R32-kylmäainetta.

Ilmalämpöpumput tuntuvat yleistyvän suomalaiskodeissa kuin sienet syysmetsässä, mutta moni tuskailee sisäyksiköiden rujon ulkomuodon kanssa. Vaan ei huolta kanssa-esteetikot! Toshiban Haori Design -laite on paitsi parasta energialuokkaa myös sulavalinjainen. Se toimitetaan vaalean- tai tummanharmaalla verhoilulla, mutta kankaan voi helposti vaihtaa itse. Lataa etupaneelin kaava Toshibasuomi.fi-sivustolta, osta mieleisesi kangas ja laita ompelukone surraamaan! Halutessasi saat verhoilun myös Toshiban yhteistyöompelimon kautta. Sopisiko kotiisi hillitty tumma vai sittenkin näyttävä kukkakuosi? Valinta on sinun.

Jotain tuttua, jotain omaa

Prettypegs-mallistossa on useita jalka- ja vedin vaihtoehtoja. Vetimet 19,99 €/2 kpl, Clas Ohlson.

Kohtuullinen hinta ja persoonallinen lopputulos eivät välttämättä kulje aina käsikkäin. Yksi tapa yhdistää nämä kaksi asiaa on hankkia kalusterungot Ikeasta, mutta valita keittiö- ja vaatekaappien näkyvät osat muualta. Tämän ajatuksen ympärille onkin perustettu useita kaapinovia ja -levyjä valmistavia yrityksiä. Ainakin Doorien, Upfrontsin, A.S.Helsingön ja Köksfolkin kautta saa Suomessa valmistettuja kaapinosia, jotka sopivat Ikea-runkoihin. Persoonallisuutta voi lisätä vaihtamalla kalusteisiin jalat ja vetimet. Prettypegs-tuotteet sopivat mm. Ikean kalusteisiin.

Värikkäitä unia

Nest-sängyssä on pesämäinen pääty ja näyttävät Jumbo-jalat. 2 320 €, hakola.fi.

Ennen makuuhuoneeseen sai väriä ja persoonallisuutta maalaamalla seinät. Nyt huoneen väriläiskä voi olla sänky. Sohvistaan tunnettu Hakola on lanseerannut oman sänkymalliston, jossa ei ole merkityksellistä vain se, miltä sänky tuntuu, vaan myös se, miltä sänky näyttää. Oman ja uniikin sängyn voi ”rakentaa” itse valitsemalla mieleisensä päädyn, verhoilun ja jalat. Ilmettä voi myöhemmin muuttaa verhoilua vaihtamalla. Kolme kokoa, 90 cm, 160 cm ja 180 cm, hakola.fi.

Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen: "Suunta on kohti vielä vahvempaa yksilöllisyyttä"

”Mitä paremmin yhteiskunnassa menee, sitä enemmän ihmisillä on aikaa ja rahaa personointiin ja itsensä toteuttamiseen. Aiemmin puhuttiin perheille suunnatuista asunnoista, nyt asunto on suunnattu juuri Hiltusen perheelle. Enää ei ole niin, että valitaan kahdesta valmiista talopaketista, vaan perhe voi itse suunnitella kodin digitaalisten työkalujen avulla.

Tänä päivänä itse tekeminen ja ympäristöasiat ovat kova juttu, mikä näkyy esimerkiksi vanhan kunnostamisena. Ideoita ja ohjeita tuunaamiseen saa entistä helpommin esimerkiksi Youtubessa ja Tiktokissa.

Myös kansainvälistyminen mahdollistaa yksilöllisyyden. Jos tilaa kalusteryhmän ulkomailta, ei sellaiseen välttämättä törmää Suomessa. Kun ihmiset matkustavat, he voivat kerätä kotiinsa ideoita mistä päin maailmaa vain.

Huonekalujen 3D-tulostamisesta on jo esimerkkejä maailmalla, ja tulevaisuudessa pystymme varmaan tuottamaan vielä paljon yksilöllisempiä tuotteita. Onko seuraavassa Ikeassa teollisen mittakaavan 3D-tulostimet, joilla printataan kuluttajan digitaalisesti suunnittelemat huonekalut? "

Kommentoi »