40 vuotta roskiksena ollut rehusäiliö muuttui illanistujaisten vetonaulaksi! ”Huoneen tunnelma on lumonnut jokaisen siellä käyneen”

40 vuotta roskiksena ollut rehusäiliö muuttui illanistujaisten vetonaulaksi! ”Huoneen tunnelma on lumonnut jokaisen siellä käyneen”
Jotain kivaa siihen joskus tehdään, miettivät Salossa asuvat Matti ja Heli Saloranta pyöreästä rehusäiliöstä, joka tönötti keskellä heidän vanhaa navettaansa. Rahaa remonttiin meni vain muutama satanen, mutta lopputuloksesta tuli hienompi kuin he osasivat kuvitella.
Julkaistu: 2.6.2022

Miten syntyi idea tehdä rehusäiliöstä oleskelutila?

Ostimme vaimoni Helin kanssa tämän maatilan kesällä 2018 ja olemme pikkuhiljaa remontoineet näitä mestoja mieluisiksi. Tämä pyöreä säiliö keskellä navettaa on kiehtonut pitkään. Ostovuodesta alkaen olemme miettineet, että jotain kivaa siihen joskus tehdään. Vaihtoehtoja on lennellyt puolin ja toisin, aina saunasta alkaen. Mutta tämmöinen tästä nyt tuli.

Tila on kooltaan noin kahdeksen neliötä. Jutun kuvat on ottanut Matti Saloranta.

Mistä huoneen tyyli tuli?

Halusimme ehdottomasti jättää kattoparrut näkyville ja päätimme slammata seinät saneerauslaastilla. Hääriessämme tila näytti pyöreine muotoineen hyvin "meksikolaiselta", ja idea lähti jalostumaan siihen suuntaan. Nimesimme tilan Tijuana Ballroomiksi. Emme ole käyneet Meksikossa, enemmän tämä on sellaista leffaromantiikkaa. Ballroom-nimi tuli mieleen huoneen muodosta, mutta myös vanhanajan viihdepaikoista, kuten tanssisaleista.

"Värit, muoto, valaistus ja detaljit luovat yhdessä mahtavan tunnelman huoneeseen."
Matti Saloranta

Oliko rehusäiliö ollut kauan käyttämättömänä?

Luulen, että ainakin siitä asti, kun tilalla on viimeksi ollut kotieläimiä joskus 1980-luvulla. Aika paljon tilaa oli käytetty jonkinasteisena jätesäiliönä. Sinne oli heitetty vanhoja säkkejä ja puujätettä vuosien mittaan. Aloitimmekin projektin tyhjentämällä säiliön ylimääräisestä roskasta.

Kertoisitko työvaiheista?

Heli aloitti homman sisäseinien puhdistuksella. Hän harjasi teräs- ja juuriharjalla seinät ja imuroi pölyt pois. Kulku säiliöön tapahtui pienestä lapiointiluukusta navetan käytävältä, joten toiselle puolelle piikattiin uusi oviaukko. Sen jälkeen tein uuden lattian koolaukset, villoituksen ja levytyksen. Sitten olikin jo helpompaa puuhastella avarammassa tilassa kovalla lattialla.

Seinillä oli alunperin pelkkä betonitiili ja ohut tasoiterappaus, joten ne slammattiin saneerauslaastilla. Tekeillä on lattian koolaukset.
Uusi oviaukko, josta on kulku navettaan, jonne on jo aiemmin remontoitu kookkaampi oleskelutila. Kattoon käytettiin kierrätettyä raakalautaa, joka öljyttiin ruskealla.

Kun olimme löytäneet tämän meksikolaisen punaisen langan, mietimme värejä. Vaalea hiekanvärinen beige ja oranssi sopivat tilaan hyvin, ja sekoitimme itse sopivat sävyt varastossa olleista jämäpurkeista.

Matilla ja Helillä oli tallessa purettua tammiparkettia, jota käytettiin lattiaan.

Mihin projektissa kului rahaa?

Rakenteisiin kului 300 euroa. Se meni lähinnä saneerauslaastiin, lattian koolinkeihin, eristevillaan, ruuveihin ja puuöljyyn. Kaikki muu on käytännössä kierrätettyä.

Detaljit ja muu sisustus ovat asia erikseen. Niihin on mennyt hieman enemmän. Käytettynä ostettu vintage-simpukkasohvakalusto meillä oli jo, samoin sombrerot. Kattolampun olen ostanut kaverilta myös jo pari vuotta sitten. Olen tällainen vintage-krääsän Sulo Vilén, niin tuota mujua riittää aina varastosta näihin projekteihin.

Vanha jukeboxi ja muita sisustusesineitä Matilla ja Helillä oli jo valmiina.

Miten pitkään remontissa meni?

Homma lähti käyntiin sunnuntaina 27.3. kun Heli päätti lähteä säiliön sisäseiniä puhdistamaan. Alkuviikosta olikin jo seinään piikattu uusi oviaukko. Tarkoitus oli saada paikka valmiiksi jo pääsiäiseksi, mutta sehän oli aivan liian optimistinen tavoite. Lisähidastuksen toi koronavirus, joka pisti minut sänkyyn koko pääsiäiseksi ja vielä toipilaaksi sen jälkeen. Vapuksi saimme paikan valmiiksi. Vaikka en tiedä, valmistuvatko tällaiset projektit koskaan, ainahan näistä löytää jotain pientä muutettavaa tai paranneltavaa.

Miten aioitte käyttää tilaa? Onko luvassa juhlia?

Kyllä aina jonkun kyläillessä siellä vähintään piipahdetaan. Illanistujaisissa tulevaisuudessa varmaan enemmänkin. Itsellä soittajan työt keikkoineen vievät kesäviikonloput, mutta eiköhän tuolla keretä Los Loboseja kuuntelemaan muutaman cervezan kanssa tai ottamaan pienet tequilat saunan jälkeen kavereitten kanssa. Koko tuohon Ladylandia-kombinaatioon (navetta ja rehusäiliö) mahtuu mukavasti nyt parikymmentä henkeä viettämään iltaa.

Navettaan on tehty jo aiemmin oleskelutilaa, jota Heli ja Matti kutsuvat Ladylandiaksi. Se on nähty myös Vintage-valtakunta-ohjelmassa Ylellä.

Tuliko tilasta sellainen kuin haaveilitte ja mikä siinä on parasta?

Tuli. Osittain jopa hienompi kuin osasimme kuvitella. Parasta lienee tuo kokonaisuus ja fiilis. Värit, muoto, valaistus ja detaljit luovat yhdessä mahtavan tunnelman huoneeseen.

Miten vieraat ovat reagoineet tilaan ja sen muutokseen?

Tunnelma on lumonnut järjestään jokaisen siellä käyneen. Ei ole tainnut kukaan mainita mitään negatiivista. Tai sitten ovat olleet vain kohteliaita.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
5 kommenttia