Unelmien Talo&Koti

Reean ja Arin hirsitalon joulu on ihanasti itse tehty – ”Kierrätys ja puuhastelu ovat minun juttujani”

Reean ja Arin hirsitalon joulu on ihanasti itse tehty – ”Kierrätys ja puuhastelu ovat minun juttujani”
Reea ja Ari loivat perheelleen kodin vanhan mummolan juurille. Parhaillaan he valmistautuvat ensimmäiseen jouluunsa mummuna ja vaarina.
Julkaistu: 14.12.2018

Oma koti on ympäristö, jossa Reea voi toteuttaa ehtymätöntä luovuuttaan. Aina on vireillä jokin askartelu- tai tuunausprojekti. Jouluvalmistelut hän aloittaa perinteisesti itsenäisyyspäivänä.

Hirsitalo on valmistunut vuonna 1991 Rauman Kortelaan. Huoneita on tupakeittiön lisäksi kolme ja neliöitä sata. Perheen kolme poikaa asuvat jo omillaan mutta käyvät usein lapsuudenkodissaan.

Reea on tehnyt persoonallisen koristeviirin liimaamalla vanhoista kirjoista leikattuja kolmioita juuttinaruun. Niihin voisi vielä painaa kirjaimia sapluunalla.
Reea maalasi eteisen ison kaapin valkoiseksi. Sapluunalla tehty teksti paljastaa sisällön. Kranssin hän sitoi eukalyptuksesta ja naavaisista risuista.
Eteisen seinällä on muistojen galleria. Vasemmalla keskellä on kuvia Arin isovanhemmista. Reea teki siirtokuvakurssilla lampetin vanhasta tarjottimesta ja mustavalkoisesta valokuvasta.
Rauhalliset, maanläheiset värit luovat levollisen tunnelman hirsiseinäiseen tupakeittiöön. Katso lisää kuvia Reean Instagram-tililtä: @villawuori.

”Kortelan tila kuului alun perin Arin isovanhemmille. Kun heistä aika jätti, Ari lunasti talon itselleen. Muutimme tänne vuonna 1984. Lautarakenteinen talo ei ollut kunnoltaan paras mahdollinen, ja meillä oli käytössä ulkovessa, kantovesi ja pulsaattoripesukone. Purimme vanhan talon ja rakensimme tilalle hirsirakenteisen Kontio-talon.”

Glögi höyryää Hobstarin laseissa. Kakkuvuoasta tuli mainio kynttilänjalka. Valkoiseksi maalattu betonivati on Reean valama, muottina oli peltitarjotin.
Kuivatuista mandariininviipaleista, tähtianiksista, rosmariininoksista, kanelista ja kardemummasta saa ihania tuoksupurkkeja vaikka lahjaksi.
Jykevä pormestarinkalusto ja jalkalamppu ovat mummolan aarteita. Arkku löytyi vintiltä. Se on saattanut olla Ida-mummon matka-arkku hänen muuttaessaan aikoinaan Raumalle. Linda viihtyy sohvalla.
Mummolan vanhassa emännänkaapissa säilytetään päivittäin käytössä olevia laseja ja kuppeja. Kannellisesta kukkakulhosta tarjoillaan jouluna puuroa.

”Arin isovanhempien kaikki vanhat huonekalut ovat löytäneet paikkansa täältä. Kierrätys ja itse tekeminen ovat minun juttujani. Seuraan työni puolesta sisustustrendejä ja välillä nappaan niistä omaan kotiin joitakin yksityiskohtia. Haluan sisustaa tavalla, joka sopii hirsitaloon. Myös käytännöllisyys on tärkeää. Uusia hankintoja teemme tarpeen mukaan.

Rakkain kalusteeni on yli kolmimetrinen ruokapöytä. Olen kasvanut Outokummun Harjavallan-tehtaan kupeessa, sillä isäni oli töissä tehtaalla. Pöytä on ollut aikoinaan tehtaan ruokalassa. Välillä hinkkaan sen kuluneen pinnan mäntysuovalla puhtaaksi. Jouluaattona pöydän ääressä istuu noin kymmenen ihmistä. Tässä joulussa erityistä on se, että mukana on ensimmäinen lapsenlapsi, nelikuinen Venni.

Mieluinen on myös lumisadepallo, jonka sisällä on seimiasetelma. Sain sen siskoltani joululahjaksi 15 vuotta sitten. Ilahdun joka vuosi tavattomasti, kun otan pallon esiin ensimmäisenä adventtina ja kuuntelen sen sisällä olevan soittorasian sointia.”

Tuvan kolmimetrisen pöydän ääreen kokoonnutaan jouluaterialle. Ensimmäistä kertaa mukana on pikkuinen pojanpoika Venni. Eriparisia tuoleja yhdistää valkoinen maali.
Reea tykkää leipomisesta. Vuokaan leivottu, herkuilla täytetty joulupulla on perheen poikien suosikki. Seinähylly tuli Reealle vaihtokaupassa, hän vain maalasi sen valkoiseksi. Pyöreät pitsiliinat ovat kirpputorilta.
Valkoiset anemonet ovat Reean siskon kukkakaupasta Ulvilasta. Valosarja sädehtii upeasti lasisen hyytelövuoan sisällä.
Askartelumateriaalit ja puiset säilytyslaatikot ovat sellaisenaankin ilo silmälle. Kannellisen kuusikulmaisen rasian teki naapurin Veikko yllätyslahjaksi Reean ja Arin pihalta kaadetusta tuijasta. Rasian kansi on visakoivua.

”Keräilen vanhoja, jo vähän ruosteisia suppiloita. Ne sopivat loistavasti kynttilänjaloiksi. Suurin osa löydöistäni päätyy kasvihuoneeseen, jossa voin hullutella mielin määrin.

Ari ei ole kovin innostunut sisustamisesta, mutta kun teemme jotain kotiin, meillä on hyvä työnjako: minä suunnittelen ja Ari toteuttaa. Erilaiset luonteemme täydentävät hyvin toisiaan. Tosin puoliso valittaa, että minulta tulee uusia ideoita monta kertaa päivässä. Jos olen vuoden päästä vielä samaa mieltä, idean toteuttamista voidaan kuulemma harkita.”

Reealla on aina jokin askarteluprojekti meneillään. Osa kädentöistä päätyy lahjapaketteihin. Laatikossa on vanhojen kirjojen sivuista, helmistä ja narusta tehtyjä paperienkeleitä.
Ruosteiset suppilot ja piirasvuoat ovat kekseliäitä kynttilänpidikkeitä – kunhan muistaa huolehtia paloturvallisuudesta eikä jätä kynttilöitä ilman valvontaa. Valkoiset hyasintit näyttävät upeilta Riihimäen vanhassa lasipurkissa.
Puusohva on ostettu vanhan tavaran kauppiaalta, tuoli jo edesmenneiltä naapureilta. Värikäs täkki on mummolan muistoja. Ovi on muisto mummolasta.
Makuuhuoneen upea valaisin on kuin joutsenen siipi. Se on hankittu Reean työpaikalta Sisustus Ideasta. Sängynpääty on tehty vanhasta ruutuikkunasta.
Vanhat kirjat on sidottu yhteen pitsinauhalla – yksinkertaista ja kaunista! Kipsisen enkelipatsaan antoi vuonna 1952 Reean äiti lahjaksi omalle äidilleen. Nyt on Reean vuoro huolehtia siitä.
Reea rakastaa vanhoja valokuvia ja tunnelmallisia joulukortteja. Kuva-aarteet ovat Arin suvusta. Puurasia kuului aikoinaan hänen isotädilleen.
Reea antaa luovuutensa kukkia myös pihalla. Hänellä on kyky nähdä kauneutta vanhoissa, kuluneissa esineissä.

Reean tunnelmavinkit

Tuo luonto sisään. Jäkäläiset oksat, sammal, mustikanvarvut ja kävyt täydentävät sisustusta. Löydän usein materiaalia omasta pihasta.

Vaali tulta. Jos mahdollista, pidä tulta takassa tai uunissa. Laitamme joka talviaamu tulen keittiön hellaan ja haudutamme puuron.

Valaise. Täydennän asetelman lämminsävyisellä valosarjalla. Yhdistelen mattapintaista ja kiiltävää. Maanläheiset värit rauhoittavat tunnelmaa.

Lämmitä matoilla. Levitä lattialle vanhoja kunnon räsymattoja. Jos suvusta ei löydy kutojia, upeita mattoja saa kirpputoreilta pikkurahalla.

Kommentoi »