Unelmien Talo&Koti

Räsymaton pesu – kesäinen mattopyykki onnistuu Marttaliiton asiantuntijan selkeillä ohjeilla

Räsymaton pesu – kesäinen mattopyykki onnistuu Marttaliiton asiantuntijan selkeillä ohjeilla
Räsymaton pesu on huoletonta hommaa: tarvitset vain pesuainetta, juuriharjan ja vettä – ja ulkona puuhatessa kauniin poutapäivän. Hyvin hoidettu matto on pitkäikäinen, ja siksi ekologinen, vinkkaa Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku.
Julkaistu: 8.6.2022

Miten räsymaton pesu onnistuu?

Räsymatot ovat pääsääntöisesti vesipestäviä. Matto kastellaan pesuainevedellä ja harjataan kuteen suuntaisesti. Juuriharja sopii hommaan hyvin. Maton eri värit voivat sekoittua pestessä, joten värien irtoamista voi testata esimerkiksi hankaamalla mattoa kostealla ja vaalealla kangaspalalla ja katsoa, irtoaako väri. Märät matot ovat painavia, joten kaveria voi kysyä avuksi maton liikutteluun. Mattoja valmistetaan erilaisista materiaaleista, siksi pesuohjeet on fiksua selvittää jo hankintavaiheessa.

Mitä pesuaineita suosittelet?

Perinteinen mieto mäntysaippua ja -suopa tai neutraali käsitiskiaine sopivat hyvin räsymaton pesuun. Nestemäinen pesuaine liukenee helposti pesuveden joukkoon. Jauhemaiset pesuaineet liotetaan veteen huolellisesti.​

Miten pesupaikka valitaan?

Matonpesu on usein ulkopuuhaa, ja paras päivä mattopyykkiin on lämmin, tuulinen ja pilvinen. Mattoa ei pestä suoraan järvessä tai meressä, vaan vesi kannetaan pidemmälle, jolloin maa suodattaa pesuaine- ja likajäänteet. Monissa kunnissa on pesupaikkoja, joissa vedenpuhdistus on järjestetty fiksusti. Niissä on huomioitu usein pesijän selälle tärkeä ergonomia. Kaikissa taloyhtiöiden pesuloissa ei saa pestä mattoja, ja silloin voi hyödyntää itsepalvelupesuloita.

”Mattoa ei pestä suoraan järvessä tai meressä, vaan vesi kannetaan pidemmälle, jolloin maa suodattaa pesuaine- ja likajäänteet.”

Miten räsymatto kannattaa kuivattaa?

Räsymatto kuivatetaan tangolla tai usealla pyykkinarulla suorana. Kuivauspaikka kannattaa suunnitella etukäteen, jotta kaikki matot mahtuvat myös kuivumaan. Aurinko voi haalistuttaa värejä, ja siksi mattoa käännellään välillä. Monivärinen matto ripustetaan kuivumaan raitojen suuntaan. osa matoista vaatii laaka­kuivauksen. Paikka kannattaa miettiä etukäteen, sillä esimerkiksi öljytyn terassin päällä kuivuvaan mattoon saattaa tarttua raitoja.

Miten räsymattoa hoidetaan muuten?

Kaikki matot kannattaa imuroida ja ravistella säännöllisesti. Vaikka tehokas imuri hoitelee pölyt, matot tykkäävät myös tuulettamisesta. Tamppauksesta ei kannata ottaa paineita, vaikka se tuulettaa mattoa tehokkaasti. Varo tamppaamasta liian rajusti. Maton kääntäminen aika ajoin lisää maton ikää. Kun räsymatot eivät ole käytössä, ne säilytetään puhtaina ilmavassa ja kuivassa tilassa, jonne tuhohyönteiset eivät pääse. Ekologisin matto on aina se jo hankittu: mitä pidempään matto on käytössä, sen ekologisempi se on.

Kommentoi »