Maku

Raparperi – vinkit käsittelyyn, käyttöön ja parhaisiin resepteihin

Raparperi – vinkit käsittelyyn, käyttöön ja parhaisiin resepteihin

Raparperi on erinomainen raaka-aine niin leivontaan kuin muuhunkin ruoanlaittoon. Lisäksi sen kasvattaminen on helppoa omalla pihalla tai jopa parvekkeella ruukussa. Poimi jutustamme vinkit raparperin käsittelyyn ja löydä ihanat, maukkaat suosikkireseptit!
Teksti Maku-toimitus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Raparperi kasvaa uskollisesti monen pihamaalla ja on monipuolinen sekä edullinen raaka-aine. Sen kasvatus on helppoa eikä vaadi kotipuutarhurilta erityisosaamista, sillä raparperi kasvaa sitkeästi vuosi toisensa jälkeen vastaroutineesta mullasta.

Raparperi – sadonkorjuu ja käsittely

Raparperin paras satoaika alkaa toukokuussa. Silloin lehtiruodit ovat maukkaita ja mehukkaita, eikä niitä tarvitse edes kuoria. Nuoria ohutvartisia raparperin versoja kannattaakin kerätä heti hyötykäyttöön.

Loppukesän vanhemmat ja paksuvartiset raparperit kuoritaan tyvestä päin, kuori irti vetäisemällä.

Raparperi kerätään tarttumalla varteen tukevalla otteella, kiertämällä ja vetäisemällä varsi irti juuresta saakka, sillä leikattu pinta houkuttelee varsiin tauteja. Lehdet leikataan irti.

Raparperin säilytys

Tuore raparperi säilyy viileässä +2–+5 asteessa muovin käärittynä vähintään viikon ajan.

Pakasta raparperit raakana. Kuori varret tarvittaessa ja leikkaa 2-3 cm:n paloiksi.

Muista nämä raparperin kanssa

Raparperi sisältää omena- ja viinihappoa, ja myös noin 5 % oksaalihappoa lajikkeesta riippuen. Tästä johtuu myös raparperille tyypillinen kirpeys.

Rapaperin oksaalihappo sitoo kalsiumia, minkä vuoksi raparperiruokien kanssa on suositeltavaa syödä samalla jotakin maitotuotetta.

Älä käytä raparperiruokien tai -säilykkeiden valmistamiseen alumiinikattilaa, sillä raparperin hapot irrottavat alumiinia ruokaan. Teräskattilat tai muulla tavoin pinnoitetut kattilat ovat raparperiruokien valmistamiseen parhaita vaihtoehtoja.

Monikäyttöisyydessään ylivoimainen raparperi

Mehevävartinen ja kirpakka raparperi sopii mitä parhaiten leivontaan, säilöntään ja erilaisiin jälkiruokiin. Raparperia kannattaa kokeilla myös suolaisten ruokien valmistuksessa.

Ihanat ja makeat leivonnaiset

Mehevä raparperipiirakka on kestosuosikki vuodesta toiseen! Lisää kaveriksi tilkka vaniljakastiketta tai nokare vaniljajäätelöä – ja kesän paras jälkiruoka on valmis.

Delizioso! Italialainen raparperijuustokakku on yksinkertaisesti älyttömän hyvää. Pehmeän pähkinäinen ja juuri sopivan raikas raparperiherkku suorastaan sulaa suussa.

Näiden muffinien salaisuus löytyy täyteläisen kookoksen ja kirpeän raparperin yhdistelmästä, joka on lähes vastustamaton. Kookos-raparperimuffinit katoavatkin uunipelliltä silmänräpäyksessä!

Raparperi-mantelibriossit ovat alkukesän brunssin ehdoton kruunu! Tarjoile mehevät leivonnaiset kun ne ovat vielä lämpimiä. Briossit voi myös tehdä ennakkoon ja pakastaa, jolloin ne tuodaan tarjolle uunin kautta.

Saammeko esitellä: tässä tulee sitruunapiiraan pikkuserkku, hurmaava raparperi-marenkipiirakka! Tässä reseptissä ei ole raparperitäytteen tai marenkihunnun kanssa säästelty.

Suussasulavat jälkiruoat

Helppoa ja herkullista, voiko jälkkäriltä enempää toivoa? Raparperitriflen kerroksissa vuorottelevat rapsakat pistaasimarengit, vaniljainen mascarponerahka sekä makea raparperi-mansikkahillo.

Oletko koskaan yhdistänyt raparperia ja lakritsia? Viimeistään nyt on oikea aika ryhtyä kokeilunhaluiseksi ja maistaa tätä lakritsaista mansikka-raparperipaistosta. Se on nimittäin taivaallista!

Tässä on jälkiruoka, jossa raikkaat ja makeat maut kohtaavat ihanalla tavalla! Sen lisäksi inkiväärinen raparperijälkkäri on todella helppo valmistaa.

Jos et ole suuri jälkiruokafani, voit loihtia raparperista myös makean, alkoholittoman kesädrinksun! Raparperi-mansikkajuoma saa vastapainoa ja raikkautta inkivääristä, sitruunasta ja kivennäisvedestä.

Suolaista ja hyvää raparperista

Pizzaa rakastavat kotikokit, nyt kuulolla! Tässä on nimittäin uusi hittiherkku, jota on mahdoton vastustaa. Suolainen raparperipizza on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

Raparperi ja vuohenjuusto muodostavat täydellisen makuparin. Lämpimät juustoleivät pääsevät aivan uudelle tasolle voikukkasalaatin ja raparperin rinnalla.

Suolainen pekonipiirakka tuunataan uuteen uskoon lisäämällä täytteeseen raparperia. "Tämä oli mahdottoman hyvää!" eräs kävijämmekin kommentoi – suosittelemme!

Siika ja raparperi ne yhteen soppii, erityisesti cevichen muodossa! Raparperin hapokkuus on muodostaa täydellisen parin kalan miedolle maulle. Raparperi-siikaceviche viimeistellään chilillä ja korianterilla.

Raparperi maistuu myös grillattuna vuohenjuuston ja salaatin seuralaisena. Kepeiden kesämakujen yhdistelmä viimeistellään balsamicokastikkeella.

Julkaistu: 10.5.2018