Maku

Raparperi

Raparperi

Kevään ensimmäisistä maasta työntyvistä raparpereista syntyy mehukas jälkiruokakakku, joka nautitaan raparperi-mansikkasalaatin ja löysäksi vaahdottun kerman kanssa.
Teksti Katri Schröder
Kuvat Mika Haaranen
Mainos

Raparperi kasvaa uskollisesti monen pihamaalla ja on monipuolinen sekä edullinen raaka-aine. Raparperi tunkee itsensä vuosi vuoden jälkeen esiin vastaroutineesta mullasta. Nuoria ohutvartisia raparperin versoja voit kerätä heti hyötykäyttöön, eikä niitä tarvitse edes kuoria. Loppukesän vanhemmat ja paksuvartiset raparperit kuoritaan tyvestä päin, kuori irti vetäisemällä. Raparperi kerätään tarttumalla varteen tukevalla otteella, kiertämällä ja vetäisemällä varsi irti juuresta saakka, sillä leikattu pinta houkuttelee varsiin tauteja. Lehdet leikataan irti ja levitetään puutarhaan katteeksi estämään rikkaruohoja rehottamasta.

Mehevävartinen ja kirpakka raparperi sopii leivontaan, säilöntään ja erilaisiin jälkiruokiin. Raparperin kirpeys johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta. Oksaalihappo sitoo kalsiumia, minkä vuoksi raparperiruokien kanssa on suositeltavaa syödä samalla jotakin maitotuotetta.

Tuore raparperi säilyy viileässä +2–+5 asteessa muovin käärittynä vähintään viikon ajan.

Julkaistu: 4.6.2007
Katso myös nämä