Ranskalaista maalaisromantiikkaa rintamamiestalossa! "Kun näimme tämän talon ensimmäisen kerran, perhoset vatsassa kertoivat, että olin tullut kotiin"
Sisustus
Ranskalaista maalaisromantiikkaa rintamamiestalossa! "Kun näimme tämän talon ensimmäisen kerran, perhoset vatsassa kertoivat, että olin tullut kotiin"
Irene ja Roni Jarva asuvat 1950-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka ranskalaisvaikutteinen sisustus on täynnä suloisia yksityiskohtia. Astiat ovat valkoista posliinia, pöydillä on pitsiliinat, ja tuolilla nököttää monet leikit nähnyt nukke.
13.10.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Irene ja Roni Jarva etsivät pitkään rintamamiestaloa Kouvolasta. He ehtivät kiertää puolitoista vuotta talonäytöissä, ennen kuin oikea osui kohdalle.

– Kun tulimme ensimmäisen kerran tähän taloon, tunsin jo pihalla tulleeni kotiin. Vatsassa lenteli perhosia! Talo aivan säteili rakkautta, Irene muistelee.

Toki talossa oli muitakin hyviä puolia, kuten tarpeeksi tilaa. Neljän huoneen ja keittiön lisäksi rakennuksen lisäsiivessä on sauna. Ulkorakennuksessa on moottoripyörätalli ja parin Vintage Rosalita -sisustusputiikki, heidän yhteinen harrastuksensa. Asuinneliöitä on 124.

Uusi, entistä laajempi terassi rakennettiin toissa kesänä. Terassi yhdistää päätalon ja saunasiiven toisiinsa.
Roni ja Irene viihtyvät oman pihan lisäksi myös luonnossa. Syksyn lempipuuhia on sienestys.

Pariskunta remontoi talon omannäköisekseen uusimalla kaikki pinnat, myös lattiat. Tummat, rustiikkiset huonekalut tuovat kotoista tunnelmaa.

– Olen intohimoinen sisustaja. Uusina olemme ostaneet vain sohvan ja sängyn. Kaikki muu on vanhaa. Kotimme elää vuodenaikojen mukaan. Syksyisin tuon sisustukseen kynttilöitä, lyhtyjä ja taljoja. Teemme löytöjä vanhojen tavaroiden myymälöissä, kirppareilla, huutokaupoissa ja rompetoreilla, Irene kertoo.

Parin lempihuonekaluksi hän nimeää vanhan laatikoston, joka on peräisin entisestä koulusta. Se löytyi edullisesti Facebookin sisustusryhmästä.

– Kaluste on niin painava, ettei sitä siirrellä enää mihinkään. Säilytän laatikoissa papereita ja sisustuskirjoja.

Eteisen vanha penkki on oivallinen paikka asetelmille. Ruskan värittämät vaahteranlehdet tuovat hehkua muuten vaaleaan sisustukseen. Rosa-koira seuraa valppaana tapahtumia. Remontissa säästettiin alkuperäinen sormipaneeli, sillä se tuo uudistettuun kotiin rintamamiestalon tunnelmaa.
Olohuoneen pönttöuuni lämpiää päivittäin syksystä kevääseen. Valkoiseksi maalatussa kaapissa on television piilopaikka.

Tummasävyisestä keittiöstä tuli remontissa vaalea. Ranskalaistyylinen keittiö on paitsi kaunis myös toimiva, sillä Irene ja Roni ovat innokkaita ruuanlaittajia.

– Meille on tärkeää varsinkin viikonloppuisin kokata yhdessä ja kattaa pöytä nätisti. Suunnittelemme menun ja laadimme kauppalistan jo loppuviikosta. Sunnuntaiaamun perinteeksi on tullut syödä kunnon englantilainen aamiainen pekoneineen, papuineen ja kananmunineen, Irene sanoo.

Olohuoneeseen on sisustettu kutsuva lekottelunurkkaus. Irene pitää vuodenaikojen vaihtelusta, mikä näkyy myös kodin sisustuksessa.
Ronin äiti toi koiratyynyn Kreikan-tuliaisena, koska se tuo mieleen pariskunnan Rosa-lemmikin. Kodissa ei ole juuri tauluja, vaan seiniä koristavat hyllyt ja vanhat ranskalaiset ikkunaluukut.
Koulun vanha laatikosto ostettiin edullisesti Facebookin kierrätysryhmästä. Pariskunta pitää sitä parhaana löytönään.
Asetelmaan ovat päässeet rakkaimmat esineet. Oman hääkuvan vieressä poseeraa Irenen mamma morsiamena.

Kaikkia ideoitaan ja visioitaan pariskunta ei ole ehtinyt vielä toteuttaa, sillä he tykkäävät myös matkustella, ulkoilla ja viettää aikaa ystävien kesken.

– Yläkerran kylppäri on vielä remontoimatta. Suunnittelen sen itse, mutta teetämme työn ulkopuolisella. Ronin haave olisi tehdä minulle uusi kasvihuone purkutiilistä ja vanhoista ikkunoista. Myös viinikellari on suunnitteilla, ja yläkertaan haluaisimme kakluunin. Siellä on jo hormi valmiina, Irene kertoo.

Yksi haaveista toteutui, kun Irene ja Roni perustivat pihapiiriinsä vanhojen esineiden ja huonekalujen sisustuskaupan. Vuoden verran he kiersivät huutokauppoja ja kirppareita tavallistakin tiuhemmin ja tekivät hankintoja putiikkiinsa. Irene on myös verhoillut ja kunnostanut vanhoja huonekaluja myyntiin.

Keittiö on kodin sydän. Pariskunta hankki komean ruokapöydän Tanskasta jo edelliseen kotiinsa. Se sopi remontoituun keittiöön täydellisesti. Tiiliseinä antaa tilaan sopivan rustiikkisen ilmeen.
Keittiökaapistot mitoitettiin niin, että tilaa jäi myös vanhalle astiakaapille. Keittiön tiiliseinä on Irenen mieleen.
Keittiön astiakaappi on Tori.fistä, Irene vain maalasi sen valkoiseksi. Arabian mittakannut ja Ronin mummon vanhat jauhoastiat ovat pariskunnan aarteita.
Olohuoneen vieressä on Ronin oma huone. Seinät on tapetoitu vanhojen Suomen Kuvalehtien sivuilla. Niistä voi bongata varsinkin moottoripyörä- ja hajuvesimainoksia.
Askarteluhuoneessa maalataan, ommellaan ja verhoillaan. Kulahtanut tuoli odottaa uutta päällistä. Se on löytö Loviisan vanhat talot -tapahtumasta ja ollut alun perin Loviisan kaupunginjohtajan talossa. Osa kunnostetuista huonekaluista jää kotiin ja osa päätyy pariskunnan sisustuspuotiin.
Makuuhuone sijaitsee yläkerrassa vinokaton alla. Mieleinen sänky löytyi sattumalta pohjoissuomalaisesta kalusteliikkeestä.
Vanhat satukirjat kuuluvat Irenen keräilylistalle. Nostalginen nukke on peräisin Virosta.
Makuuhuoneen kaapissa säilytetään vanhoja liinavaatteita. Kaappi on hankittu aikoinaan Pentikiltä. Pitsit ovat tallessa matkalaukuissa. Rokokootuolin Irene on ostanut Bukowskin nettihuutokaupasta ja verhoillut uudelleen.
Katetun terassin suojissa istutaan iltaa myöhäiseen syksyyn.
Kasvihuoneeseen on istutettu mansikoita ja yrttejä. Ilmojen viiletessä terassikukat saavat siellä jatkoaikaa.
Kommentoi »