Unelmien Talo&Koti

Päiväunet pitsipeiton alla ja vaahtokylpy tassuammeessa! Suvin perheen puuterinen puutalo kutsuu unelmoimaan

Päiväunet pitsipeiton alla ja vaahtokylpy tassuammeessa! Suvin perheen puuterinen puutalo kutsuu unelmoimaan
”Pidämme aidoista asioista, kuten massiivipuusta ja paperitapeteista” kertoo Suvi Malinen. Hän asuu perheineen 1920-luvun puutalossa Lahdessa. Tämä talo on oikea romantikon unelma!
Julkaistu: 14.2.2020

Suvi ja Petteri Malinen alkoivat jo olla epätoivoisia, onko heidän unelmiensa kotia olemassakaan. Etsiessä oli vierähtänyt seitsemän vuotta. Viimeisenä oljenkortena he jakoivat postilaatikoihin lappuja: Halutaan ostaa talo tältä alueelta.

Tähän viestiin heidän tulevan kotinsa entiset asukkaat tarttuivat seitsemän vuotta sitten. Kaupantekotilanteessa Suvi ja Petteri saivat lapun takaisin. Nyt se on esillä eteisen seinällä ja muistuttaa päivittäin, että unelmat voivat toteutua.

Vuonna 1927 rakennetussa ja vuonna 2001 laajennetussa puutalossa Lahdessa asuvat Suvi ja Petteri Malinen, Lumi-tytär, 5, sekä ragdoll-kissat Nemo Onninen ja Mini Morris. Mini Morris on utelias, mitä herkkuja emäntä on kattanut pöytään. Tarjolla on Suvin leipomaa mutakakkua.
Suvi ja Petteri teettivät keittiökaapiston ovet massiivipuusta Lahdessa toimineessa Puusektorissa. Rungot ja tasot toteutti Kuu-Kaluste. Arkisin perhe syö keittiössä. Pöydän ja penkit on tehnyt joensuulainen Romuritari kierrätystammesta.
Kotona on aina tuoreita kukkia. Herkän kauniit helmililjat ovat Suvin lempikukkia, koska ne tuovat lupauksen keväästä.
Halusimme nykyaikaisen kodin, jossa olisi jäljellä hurmaava 1920-luvun henki.
Entisöity puuhella lämmittää suloisesti. Loppusilauksen tunnelmalliselle keittiölle antavat eläväpintaiset laatat, jotka pariskunta osti Billnäsin Rakennusapteekista.
Suvi poimi värit sisustukseen perinnevärikartasta. "Pidämme aidoista asioista, kuten massiivipuusta ja paperitapeteista", Suvi kertoo.
Alakerran sali on perheen ja ystävien lempipaikka. Kierrätyspuinen pöytä on tehty Suvin suunnitelmien mukaan. Sen toteuttivat Lahden Antiikkitukku ja joensuulainen Romuritari. Tuolit ovat Jeanne d'Arc Livingin.

Talo sijaitsee kulttuurihistoriallisella Anttilanmäki-Kittelä-alueella Lahdessa. Sen rakensi vuonna 1927 Kalle Simolin, jonka aikalaiset tunsivat taitavana kirvesmiehenä. Ehkä juuri siksi rakennus on hyvässä kunnossa edelleen.

Vaikka talo oli asumiskelpoinen Suvin ja Petterin muuttaessa, he eivät selvinneet remontitta.

Pidämme aidoista asioista, kuten massiivipuusta ja paperitapeteista.

Talossa uusittiin lähes kaikki pinnat muutamaa tapettia lukuun ottamatta. Isoimmat kohteet olivat keittiö ja kylpyhuone. Ulos kannettiin ämpäreittäin purueristettä.

– Halusimme nykyaikaisen kodin, jossa olisi jäljellä hurmaava 1920-luvun henki. Se syntyy alkuperäisistä asioista kuten lankkulattioista, tulisijoista ja tapeteista. Vanhaa taloa täydentävät vanhat tai kierrätysmateriaalista tehdyt huonekalut.

Ompelukone on vuodelta 1927, kuten talokin. Suvi lyhentää koneella housunlahkeet sekä päärmää verhot ja pöytäliinat. Koska kone toimii edelleen, Suvi ei edes haaveile modernista mallista.
Puolateline löytyi kirppikseltä, ja Suvi käsitteli sen pinnan. Puolille on kertynyt jo näyttävä pitsikokoelma.
Sivustavedettävä puusohva löytyi netin kautta Kauhajoelta. Suvi hankki sen pariksi pienen kahvipöydän Fiskarsin antiikkimessuilta. Kaikki alakerran lattiat on maalattu Tikkurilan Betoluxilla värillä 2115, jotta tunnelma pysyy rauhallisena.
Yläkerran aulassa on avointa oleskelutilaa. Ovesta pilkistää vierashuone. Lattia on maalattu valkoisella Betolux Akvalla, tapetti on Pihlgren ja Ritolan mallistosta.
Yläkerran vierashuone on sisustettu romanttiseksi sopeksi. Vierassänky on rakennettu vanhasta talonpoikaissohvasta.
Vanhempien makuuhuone sijaitsee alakerrassa. Suloinen tapetti on Pihlgren ja Ritolan Kirsikkapuu. Sängynpäädyn peili saa huoneen näyttämään todellista suuremmalta. Peltinen vuodekatos on Jeanne d'Arc Livingin mallistosta ja sänkypeitto Porvoon vanhan kaupungin putiikista.

Remontin aikana perheeseen syntyi Lumi-tytär. Lapsi lisäsi haasteita entisestään.

– Lumin vauva-aikana olimme puoli vuotta ilman juoksevaa vettä eikä meillä ollut kylpyhuonetta. Pyykillä ja suihkussa kävimme kymmenen kilometrin päässä Petterin vanhempien luona.

Reki löytyi vuosia sitten imatralaisesta vanhan tavaran kaupasta. Lumin söpöt mekot ovat jo jääneet pieniksi.
Suvi tilasi pupukaapin paikallisesta puusepänliikkeestä, Esan Puuteoksesta. Ovina ovat vanhat ikkunat. Lumi järjestää pupuilleen synttäreitä ja viettää heidän kanssaan joulua pitkin vuotta. Uusia pupuja on tilauksessa jatkuvasti.
Suvi ei malta olla hemmottelematta Lumia uusilla pehmokavereilla. Pupuille pitävät seuraa kissat ja hiiret. Pienet huonekalut ja eläimet ovat Mailegin mallistosta.
Suvi ja Petteri ostivat Lumin sängyn Antiikkiliike Wanhasta Eliaksesta Turusta. Petterin veli kunnosti ja maalasi sen uudelleen.
Lumin lempiväri on helppo arvata. Pöytä ja tuoli löytyivät kirpputorilta. Ne ovat mitoiltaan täydelliset pienelle askartelijalle. Nojatuoli ja rahi ovat Ellokselta ja nukenvaunut Lelukauppa Riimikosta Porvoosta. Tapetti on Boråstapeterin malli.
Eniten suunnittelua vaativat pesutilat. Lopulta kylpyhuoneeseen saatiin mahtumaan jopa tassuamme.
Pesuhuonetila purettiin lattiasta kattoon. Remontissa uusittiin viemäröinti ja käyttövesiputkisto. Perinteinen tassuamme oli Suvin pitkäaikainen haave.

Eniten suunnittelua vaativat yläkerran pesutilat. Ensin vaikutti siltä, ettei lämminvesivaraaja mahdu kapeasta portaikosta. Ongelmia tuotti myös kalusteiden sijoittelu vinokaton alle. Ammattilaisten avulla kylpyhuoneeseen saatiin mahtumaan jopa tassuamme.

– Vanha talo on opettanut, ettei remontille pidä asettaa tiukkaa aikataulua. Jos valmista ei tule pääsiäiseksi, niin ehkä ensi jouluksi. Tai sitä seuraavaksi. Vaikka talo tuntuisikin hetken aikaa valmiilta, aina voi vaihtaa tapetit.

Suvin sisustusvalinnat kestävät aikaa.

– Värit poimin perinnevärikartasta. Lempeät, harmoniset sävyt ovat meidän juttumme.

Katso lisää kuvia Suvin Instagram-tililtä: @willa_tolli1927

Talo sai sinisen värinsä 1980-luvulla. Suvi ja Petteri ovat huoltomaalanneet sen kertaalleen. Rakennusta ympäröi 600-neliöinen tontti, joka rajoittuu puistoon. Talossa on 176 neliötä, jotka sisältävät viisi huonetta ja keittiön.
3 kommenttia