Kotivinkki

Puutarhuri Elina Sauvolalle yrtit ovat arjen voimaterapiaa – tee itse yrttisuolaa ja -teetä Elinan opein!

Puutarhuri Elina Sauvolalle yrtit ovat arjen voimaterapiaa – tee itse yrttisuolaa ja -teetä Elinan opein!
Puutarhuri Elina Sauvolan koti on loppukesällä täynnä kuivuvia yrttejä. Hän tekee niistä mausteöljyä, teetä ja kosmetiikkaa. Yrttiharrastus antaa mahdollisuuden yhdistää rakkaat kiinnostuksenkohteet.
Julkaistu: 23.8.2019

"Rakastan yrttejä ja niiden kanssa puuhailua kasvimaalla ja keittiössä. Yrttien kasvattaminen ja käyttö on arjen aromaterapiaa. Kasvimaalla on ihanaa hipaista ohimennen sitruunaverbenaa, jonka tuoksu täyttää ilman hetkessä. Tuoksut myös jäävät mieleen: pystyn koska tahansa haistamaan vaikkapa salvian pelkästään ajattelemalla kasvia.

Vapaa-ajallani hoidan omaa pientä palstapuutarhaani. Arkena työskentelen Hyötykasviyhdistyksen puutarhurina.

Elina Sauvola työskentelee puutarhurina Hyötykasviyhdistyksessä ja hoitaa Annalan teemapuutarhoja. Hän nauttii rauhoittavaa iltateetä, jossa on sitruunamelissaa, laventelia, tuoksu ampiaisyrttia ja kamomillaa.
Yrtit tekevät arkisesta ruoanlaitosta mielenkiintoista.
Kuivatut kukat sopivat koristeeksi ja yrttiteehen. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi kehäkukka, maurinkilltomalva ja ruiskaunokki.

Yrttiharrastuksessa voin yhdistää kiinnostukseni puutarhanhoitoon, luontoon, kasveihin, ruoanlaittoon ja käsillä tekemiseen. Villiyrttien keruu on ihana tapa tarkkailla ympäröivää luontoa ja viettää aikaa ulkona.

Yrtit tekevät arkisesta ruoanlaitosta ja säilönnästä mielenkiintoista. Rakastan basilikaa ja korianteria. Jälkimmäistä kylvän palstalleni vuosi vuodelta enemmän, mutta silti sato loppuu aina kesken. Lähes kaikki korianteri uppoaa mausteöljyyn, jossa on lisäksi sitruunan mehua ja chiliä.

Anisiiso eli yrtti-iiso tuo teehen anismaista makeutta. Se kylväytyy usein kasvupaikalleen ja saattaa myös talvehtia.
Mäkimeirami eli oregano maistuu voimakkaimmalta kukintavaiheessa. Kukinnot sopivat loistavasti mausteeksi, yrttiteehen, kukkakimppuihin ja kuiva kukiksi.

Esteetikon silmäni lepää kauniissa yrtti-istutuksissa, katonrajassa kuivuvissa kimpuissa ja yrteistä kietaistussa kranssissa. Tosin kotona on loppukesällä tukalaa, kun kaikki paikat ovat täynnä kuivuvia yrttejä, jotka pitäisi riipiä irti varsista ja pussittaa. Osa lajeista menee sekaisin, osa pääsee pölyyntymään ja osan päällä tassuttelee Kiki-kissa. Silloin päätän, etten säilö ja kerää yhtään mitään seuraavana vuonna.

Tuoksuvia yrttisuitsukkeita saat solmimalla yrttien varsia ja lehtiä puuvillalangalla pötkyläksi. Yhteen sopivat esimerkiksi salvia, rosmariini, laventeli ja sitruunaverbena.
Loppukesästä päätän aina, etten säilö ja kerää yhtään mitään seuraavana vuonna.
Orvokin ja laventelin kukkia kannattaa kuivata ja tehdä niistä kukkasokeria. Isossa purkissa olevissa harmaamalvikin kukissa on mieto maku.

Talvella olen kuitenkin kiitollinen kaapista löytyvistä yrttiaarteista ja haudutan yrteistä pannullisen teetä. Suosikkini on yrtti-iiso, joka tuo aniksen makeutta teeseoksiin. Kesällä teen virkistävää juomaa: laitan jääkaapissa olevaan vesipulloon tuoreita yrttejä, kuten minttua tai sitruunaverbenaa.

Harrastan myös luonnonkosmetiikkaa. Teen kasveista kasvovettä tai kosteus- ja kuorintavoidetta sekä palasaippuaa. Rakastan laventelin tuoksua ja teen kuivatuista kukinnoista pieniä tuoksupusseja tyynyliinan alle. Haaveeni on mennä vierailemaan sadonkorjuun aikaan laventeliviljelmälle vaikkapa Ranskaan. Voin vain kuvitella, miten huumaava tuoksu pellolla on."

Yrttitarha on yksi Annalan puutarhan kuudesta teemapuutarhasta. Annala sijaitsee Helsingin syntysijoilla, Vanhassakaupungissa. Elina Sauvola suosittelee käyttämään yrttisatoa koko kesän. Teehen sopivat myös kukkivat ja puisevoituneet kasvit.

Vinkki: tee oma yrttisuola ja hauduta tuoksuvaa teetä Elinan opein

1. Yrttisuola

Hienonna sauvasekoittimella tuoreet yrtit suolan kanssa. Kuivata seosta uunipellillä 50 asteessa muutama tunti, kunnes yrtit ovat kuivuneet. Pakkaa suola tiiviisiin purkkeihin.

2. Yrttitee

Laita mukiin noin teelusikallinen kuivattuja yrttejä, kaada kuumaa vettä päälle ja hauduta 10–15 minuuttia. Juomaa voi säilyttää jääkaapissa 2–3 vuorokautta, ja siitä saa helposti jääteetä.

Kommentoi »