Tällaisia pihoja suomalaiset haluavat juuri nyt – ”Yhä useampi on halukas jättämään nurmikon kokonaan pois”
Piha ja puutarha
Tällaisia pihoja suomalaiset haluavat juuri nyt – ”Yhä useampi on halukas jättämään nurmikon kokonaan pois”
Pihasta on tullut kodin jatke tulisijoineen ja paljuineen. Myös kasviharrastuksen suosio nousee yhä. Kolme puutarhasuunnittelijaa kertoo, millaisia ovat tämän hetken kiinnostavimmat puutarhatrendit.
Julkaistu 11.7.2022
Avotakka

Pihatoiveiden Top 3 -listalla keikkuu vuodesta toiseen helppohoitoisuus. Puutarhassa halutaan viettää aikaa, mutta aika halutaan käyttää rentoutumiseen ja yhdessäoloon perheen ja ystävien kanssa.

Mieluisia harrastuksia ja pihapuuhia ovat esimerkiksi vihannesten ja marjojen sekä leikkokukkien kasvatus. Myös taloyhtiöissä asuvia kiinnostaa oman ruoan kasvattaminen omalla tai yhteisellä piha-alueella.

Nurmikolla on yhä sijansa pihapelien paikkana, mutta laaja viheriö kuuluu yhä harvemman toivelistalle. Sen sijaan yhä useampi haaveilee robottiruohonleikkurista, joka hoitaa aikaa vievän leikkauksen.

"Helppohoitoisuuden ja mukavien oleskelualueiden rinnalle ja jopa ohitse on nousemassa kasviharrastus."
Sari Lampinen

Varsinkin pienillä pihoilla ja mökkipihoilla nurmikko halutaan korvata kokonaan kiveyksillä, istutusalueilla, kuntalla, niityllä tai luonnonmukaisena säilytettävällä alueella. Monilajinen lajisto pörriäis- ja perhoskasveineen sekä lempeä hoito tuovat pihaan myös luonnonmukaisuutta. Samalla hoitotyöt helpottavat ja piha tarjoaa hetkiä rauhoittumiseen sekä hyönteisten ja muiden luonnon ihmeiden seuraamiseen.

Kysyimme kolmelta puutarhasuunnittelijalta, millaisia asioita omaan pihaan halutaan juuri nyt.

1. Millaisia asioita pihoissa arvostetaan tällä hetkellä?

Maisemasuunnittelija, hortonomi AMK Lotta Mäkinen:

"Toiminnallisuutta, helppohoitoisuutta, viihtyisyyttä, tunnelmallisuutta ja elämyksiä. Valaistukseen halutaan panostaa, ja useimpien toivelistalla on tulipaikka tai tulipata. Myös vesi eri muodoissaan tulee aina vain tärkeämmäksi.

Lotta Mäkisellä on Espoossa yritys ViherForma, joka tekee yksityispihojen puutarhasuunnitelmia pääkaupunkiseudulla.

Pihan halutaan olevan kodin jatke, ja se jaetaan tiloihin käyttötarkoituksien mukaan. Tilojen perustamisessa, samoin kun tunnelman luomisessa, kasvillisuudella on tärkeä rooli. Useimmat haluavat rakenteiltaan selkeän puutarhan. Monen toivomaa luonnonomaisuutta pihaan antavat niittymäiset perenna-alueet, monikerroksiset ja monilajiset istutukset sekä luonnonkasvit, kuten esimerkiksi kotkansiipisaniainen, kanerva, koiranheisi, pihlaja ja tervaleppä. Isojen kasvien alustalla on paikka maanpeiteperennoille tai -pensaille. Yhä useampi etenkin pienen puutarhan omistajista on halukas jättämään nurmikon kokonaan pois."

Puutarhasuunnittelija MSGD Sari Lampinen:

"Helppohoitoisuuden ja mukavien oleskelualueiden rinnalle ja jopa ohitse on nousemassa kasviharrastus. Aina vain useammin ensimmäisenä esiin nousee kiinnostus lajikkeisiin, kylvöön ja kasvatukseen. Kyse voi olla hyötyviljelystä, kuten muutamasta yrttiruukusta keittiön oven lähettyvillä tai kokonaisesta keittiöpuutarhasta kasvihuoneineen. Moni haluaa oppia kasvattamaan leikkokukkia, joista voi sitoa rentoja kimppuja.

Sari Lampisella on Tuusulassa yritys Puutarhasuunnittelu Puksipuu, joka on erikoistunut yksityispihojen suunnitteluun. Kuva: Paula Osenius

Todella kysyttyjä ovat myös pölyttäjät huomioivat pörriäis- ja perhospuutarhat sekä marjapensaat pensasmustikoista karviaisiin. Omasta pihasta halutaan monimuotoinen ja ilmeeltään luonnollinen. Työlääksi koettu nurmialue korvataan pihakäytävillä, kuntalla, laajoilla istutusalueilla tai kukkivalla niityllä."

Hortonomi AMK, rakennusarkkitehti ja yrittäjä Jenna Pelttari:

"Pihan toivotaan olevan ilmeikäs ja monimuotoinen paikka kotoiluun ja vapaa-ajanviettoon. Rentouttava palju ja poreallas ovat olleet pitkään suosittuja, mutta nyt niiden lisäksi toivotaan tulisijoja. Tulen antama tunnelma ja mahdollisuus ruoanlaittoon kiinnostavat pienen ja ison pihan omistajaa.

Jenna Pelttarilla on Riihimäellä yritys Pihaus Oy, joka tarjoaa pihojen ja viheralueiden suunnittelu-, rakentamis- ja hoitopalvelua yksityisasiakkaille, taloyhtiöille ja yrityksille.

Oleskelualueille halutaan luoda tasoeroja porrastetuilla pinnoilla ja istutusaltailla. Rakenteissa ajattomat ja pitkäikäiset luonnonmateriaalit, kuten graniitti- ja liuskekivet, pitävät pintansa budjetin niin salliessa. Betonikivissä suosittuja ovat luonnonkiveä jäljittelevät tuotteet."

2. Miten työssäsi näkyy vastuullisuus, kuten suhde ilmastonmuutokseen ja kuluttamiseen?

Lotta Mäkinen:

"Haluan suunnitella pitkäikäisiä puutarhoja, joista nautitaan ja pidetään huolta. Valitsen kestäviä ja kauniisti ikääntyviä materiaaleja ja ratkaisuja. Aina kun se on mahdollista, suosin lähellä tuotettuja materiaaleja, kuten suomalaista liuskekiveä tai graniittia. Pyrin suunnittelemaan istutukset kasvupaikan olosuhteiden mukaan, jotta kasvit pärjäävät kasvupaikalle kotiutumisen jälkeen ilman kastelua. Se säästää vettä mutta myös puutarhanhoitoon kuluvaa aikaa."

Hyötyviljely on kovassa nousussa.

Sari Lampinen:

"Ruoan kasvattaminen, omilla käsillä tekeminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen ovat pinnalla olevia asioita, jotka vaikuttavat pihan suunnitteluun. Vastuullisuus näkyy esimerkiksi materiaalien kierrätyksenä; olen hyödyntänyt tukimuureissa talon perustuksia louhittaessa syntyneitä lohkareita. Moni haluaa säästää tontilla olevaa luontoympäristöä ja tuottaa kompostoimalla multaa parantamaan maata ja tukemaan sen pieneliötoimintaa. Monet asiakkaani ovat jo hankkineet hyönteishotellin tai perhosbaarin ja haluavat löytää sille sopivan paikan. Suunnittelun ammattilaisena olen sitoutunut Kestävän ympäristörakentamisen toimintamalliin, joka huomioi niin ihmisten hyvinvoinnin kuin olosuhteet tontilla."

Jenna Pelttari:

"Vähäistä hoitoa vaativat niityt ja kukkakedot ovat löytäneet pihoihin. Niiden pörriäisille ja eläimille tuomaa suojaa pidetään tärkeänä ekotekona. Pihan ei myöskään tarvitse olla huolitellun siisti, vaan nykyisin sallitaan monimuotoisuutta ja mukautumista vuodenaikoihin vaikkapa jättämällä pihalle puiden lehtiä maatumaan ja perennoja talventörröttäjiksi. Se helpottaa hoitotöitä ja edistää ravinteiden kiertokulkua. Kotipuutarhurit ovat myös heränneet niin haitallisten vieraslajien, mikromuovin kuin torjunta-aineidenkin haittoihin. Elinympäristö ja vesistöt halutaan pitää puhtaina. Nykyisin ollaan myös kiinnostuneita luontaisista tavoista pitää tuhoeläimet loitolla, mikä on todella hienoa."

Selkeys, kivien käyttö ja luonnonmukaisuus ovat tunnistettavia pihatrendejä.
"Muotoon leikattavien kuusiaitojen suosio on selvästi nousussa."
Lotta Mäkinen

3. Mikä on suomalaisen pihan uusi hitti?

Lotta Mäkinen:

"Toiveissa on usein hyötypuutarha, mutta sen tulee olla pieni ja helppohoitoinen. Sen sijaan perinteisen perunamaan haluaa vain harva. Monimuotoisuus on monelle tärkeä asia. Pihoihin perustetaan pieniä niittyjä, sillä pörriäisille halutaan tarjota ruokaa. Muotoon leikattavien kuusiaitojen suosio on selvästi nousussa. Se saattaa johtua myös siitä, että puhun itse lämpimästi niiden puolesta."

Moni haluaa pihaansa kirsikan kukkaloistoa.

Sari Lampinen:

"Vuodenaikojen kauneus erityispiirteineen. On ihanaa, kun kotipuutarhuri kertoo haluavansa kirsikkapuita, jotta voisi juhlia hanamia eli japanilaista kukkien katselemisen juhlaa. Eräs asiakkaani oli hurmaantunut villiviinin leiskuvan punaisesta syysväristä ja halusi puutarhansa olevan kauneimmillaan ruskan hehkuessa aronioissa ja lamoherukoissa."

Jenna Pelttari:

"Muunneltavuus, kaikille toiminnoille ei tarvitse varata omaa aluetta varsinkaan pienellä pihalla, vaan kalusteita ja rakenteita ollaan valmiita siirtelemään. Nurmikon tai sora-alueen voi valjastaa uima-altaalle, trampoliinille tai puutarhajuhlien pitopöydälle. Myös liikuteltavat seinäkkeet ja istutuslaatikot lisäävät tilojen käyttötapoja. Integroidut hiekkalaatikot ja istuintasot ovat helppoja tapoja ottaa pihan neliöistä hyödyt irti."

Tulisijat ja tasoerot ovat trendikkäitä ratkaisuja.
"Muista ikkunanäkymät!"
Sari Lampinen

4. Minkä suunnitteluvinkin haluat antaa?

Lotta Mäkinen:

"Pysähdy katsomaan pihaa ja ympäristöä toisen ihmisen kanssa, jotta näet puutarhan helmet ja säilyttämisen arvoiset asiat. Omassa pihassa hienot asiat, kuten vaikkapa metsävaahteran kaunis keltainen kukinta, jää helposti huomaamatta."

Sari Lampinen:

"Muista ikkunanäkymät! Tunnelmallinen valaistus yhdessä puutarhan rungon muodostavien ainavihantien kasvien ja puuvartisten lajien kanssa saa aikaan upean ikkunanäkymän myös lehdettömänä aikana. Kun valitset havukasveja, tutustu myös kotimaiseen lajistoon, kuten katajien ja kuusien erikoismuotoihin."

Jenna Pelttari:

"Puumateriaalin saatavuuden heikentyminen ja hintojen nouseminen vaikuttaa terassien rakentamiseen. Hyvin perustettu pohjarakenne voi toimia ensi alkuun esimerkiksi hiekka- tai sorapintana ja saada myöhemmin puupinnan tai kiveyksen. Itse toivon villityksen tuija-aitoihin jäävän pian taka-alalle. Moneen paikkaan kotoperäinen metsäkuusi tai kataja sopii tuijaa paremmin."

Hiekka- tai kivipinta voi korvata puuterassit.

Tätä pihoihin halutaan nyt:

  • selkeä pohja
  • helppohoitoisuutta
  • monilajisia istutuksia
  • eri tasossa olevia tiloja
  • marjoja, vihanneksia ja muita hyötykasveja
  • luonnonmukaisuutta ja monimuotoista elinympäristöä, kuten kukkaniittyjä, lahopuuta ja hyönteishotelleja
  • viihtyisiä oleskelupaikkoja, katettu ulkotila
  • tulisijoja ja ruoanlaittopaikkoja
  • vettä paljuista porealtaisiin ja soliseviin suihkulähteisiin.

1 kommentti