Viherpiha

Nyt tulevat sirot kukkapilvet, sadepuutarhat & perennaparvekkeet – tältä näyttävät houkuttelevimmat puutarhatrendit

Nyt tulevat sirot kukkapilvet, sadepuutarhat & perennaparvekkeet – tältä näyttävät houkuttelevimmat puutarhatrendit
Mistä koristekasveista tänä vuonna innostumme ja mitä värejä himoitsemme? Millaisia tiloja rakennamme ja mitä puutarhassa arvostamme? Hollannissa asuva maisemasuunnittelija ja hortonomi Suvi Tuokko-Harmoinen kiteyttää kiinnostavimmat puutarhatrendit.
Julkaistu: 11.2.2021

1. Puutarha hyvinvoinnin lähteenä

Puutarhanhoito tuo elämään lisää merkityksellisyyttä riippumatta siitä, mitä kukin puutarhatöillään tavoittelee. Olipa puutarhasi iso pala viljelymaata maaseudulla tai yrttitarha keittiön ikkunalaudalla, se on tärkeä.

Tämän erikoisen pandemia-ajan mainingeissa puutarhanhoito antaa lohtua. Toivoa voi tuoda vaikkapa taimien esikasvatus tai unelmointi kesän tomaattisadosta. Sormien upottaminen multaan ilahduttaa, herättää muistoja ja rauhoittaa.

Rakenna puutarhastasi rohkeasti sellainen, mille sydämesi sykkii. Jos kaipaat tummia ja kohtalokkaita sävyjä, istuta esimerkiksi keijunkukkia, tähkäliljaa, mustaseljaa 'Black Lace' ja purppuraheisiangervoa.

2. Villit, vapaat ja ilmastoystävälliset pihat

Puutarha saa nyt näyttää aidolta ja elävältä palalta luontoa. Minimalististen ja tiukan harkittujen istutusalueiden tilalle halutaan runsasta ja monilajista kasvillisuutta. Pyöreäksi trimmatut puksipuut ja pallotuijat olivat vielä muutama vuosi sitten trendikkäitä, mutta nyt ovat in katajat, männyt ja esimerkiksi aikaisin keväällä kukkiva raita, joka on elintärkeä pölyttäjille ja pieneliöille.

Puutarha antaa voimavaroja itselle, mutta asetelma nähdään nyt myös toisinpäin – mitä minä voin antaa maapallolle hoitamalla puutarhaa. Ilmastonmuutos ja hyönteiskato ovat asioita, joihin voimme yrittää vaikuttaa.

Niittypiha houkuttelee hyönteisiä. Punahattu, tarhaväriminttu ja taustalla pilkottava valkokukkainen virginiantädykkö ovat varmoja mesikasveja.

Mehiläisiä ja perhosia houkuttelevat kukat – tässä 6 kasvia, joita pölyttäjät suorastaan rakastavat!

Aikaisin keväällä kukkiva raita on tärkeä pölyttäjille.
Oma piha halutaan nähdä luonnon monimuotoisuutta syleilevänä keitaana. Puutarhoihin jätetään tarkoituksella hoitamattomia alueita, kantoja ja lahopuita.
Kierrätys, rosous ja rentous hiipivät luonnonmukaisuuden ohella osaksi puutarhaa. Käsillä tekeminen, kekseliäisyys ja kierrätysmateriaalit ovat nyt arvossaan. Kiteeläispuutarhan terassilla on hyödynnetty muun muassa heinäseipäitä ja vanhoja ovia.

3. Niittyjen luonnonkukat istutuksissa

Ketomaisissa istutuksissa nähdään puutarhakasvien lisäksi runsaasti tuttuja luonnonvaraisia kaunottaria, kuten apiloita, keto-orvokkeja, ruiskukkaa ja ohdakkeita, jotka houkuttelevat perhosia ja kimalaisia puutarhaan.

Gerd Karlssonin puutarha on kuin satukirjan sivuilta: "Tämä on minun ja luonnon yhteinen projekti." Kurkista puutarhaan täältä.

Kukinnoissa korostuvat ilmavuus ja herkkyys. Isojen kukintojen sijaan nähdään pieniä ja sirosti kukkivia lajeja, kuten kellukoita, lehtoängelmää, koiranputkea ja niittyleinikkiä. Moninaiset putkikasvit tuovat keveyttä asetelmiin.

Ojakellukka 'Mai Tai'.
Sinipallo-ohdake.
Jätä osa pihasta upeaksi niityksi.

4. Vihreää vihreällä – ja ripaus hopeaa!

Puutarhan trendivärinä vahvistuu vihreä kaikkine sävyineen, joten tärkeään rooliin nousee kasvien koon ja lehtimuotojen vaihtelu. Myös vaaleammat värit, kuten nude ja puuteri, sekä hopeansävyiset lehtipinnat keventävät puutarhaa.

Ei ne kukat, vaan lehdet! Taimistoviljelijät vinkkaavat 9 upeinta lehtiperennaa. Lue vinkit täältä.

Metsämäisyyttä henkivät lehtevät perennat, kuten kilpi- ja sormivaleangervot, sekä trendikkäät saniaiset. Yhdessä erilaisten heinäkasvien kanssa ne luovat rehevän pohjan, josta kukkivat kasvit kurkistelevat läpi kesän.

Hempeästi kukkivat japaninangervot rajaavat istuskeluryhmää. Kotkansiivet, marjakuuset ja tuijat muodostavat suojaavan rehevän taustan niiden taakse.
Lintuallasta ympäröivät kissankäpälät ja koiruohot tuovat kuulautta vehreyden keskelle Ulla Molinin puutarhassa Ruotsissa.
Sormivaleangervo, tuoksumatara ja ruska-alvejuuri.

5. Lomamatka omaan keitaaseen

Matkailu on vaihtunut kotoiluun, joten moni hakee pihaltaan lomatunnelmaa. Yksilöllisyys korostuu: yksi hakee puutarhaansa boutique-hotellin viimeisteltyä tyyliä sekä soppea, johon vetäytyä viinilasin ja kirjan kera, toinen haluaa pihalleen luontoretkipaikan tulipatoineen.

Yhä useammin pihasta halutaan rajata jokin alue yksityisemmäksi vaikkapa pergolarakenteen avulla. Aidat eivät siis kulje enää tontin rajalla, vaan keidasmainen alue tehdään keskemmälle pihaa. Paljujen ja porealtaiden ohella myös uima-altaat yleistyvät hiljalleen.

6. Vihreällä saumatut kiveykset

Laajat, tiukasti saumatut kiveykset menettävät suosiotaan. Niiden sijaan asennetaan erilaisia sora- ja luonnonkivipintoja sekä ilmavia kulkuväyliä isoista askelkivilaatoista, joiden väleissä risteilevät maanpeitekasvit. Kiveyksissä yleistyvät läpäisevät kivimallit, niin sanotut hulekivet, ja esimerkiksi autopaikoitusten alla suositaan nurmikivimalleja.

Ajuruohot kestävät tallausta, joten ne sopivat hyvin polkujen varrelle ja laattojen saumoihin.

Tunnetko jo sadepuutarhan?

Nimi vie ajatukset eksoottisiin retkikohteisiin, mutta kyse on oikeasti tavasta käsitellä hulevesiä. Sadepuutarhassa tontin ylimääräinen sadevesi johdetaan kasvien käyttöön sen sijaan, että se valuisi kovilta pinnoilta viemäriverkostoa kuormittamaan ja kuljettaisi epäpuhtauksia vesistöihin.

Yksinkertaisimmillaan se on kasveilla peitetty painanne, jossa vesi viipyy noin vuorokauden ja imeytyy suodattavien maakerrosten läpi. Sadepuutarhassa voi hyödyntää kuivuuden ja kosteuden vaihteluun tottuneita luonnonkasveja. Ja kyllä, sadepuutarha voi olla myös kaunis!

Lähde: Innogreen

7. Marja- ja perunasato parvekkeelta

Parvekepuutarhojen suosio on kasvanut jo useita vuosia, mutta koronavuosi räjäytti trendin. Parvekkeita sisustetaan ja viherstailataan pieteetillä. Kodin tyylin halutaan jatkuvan myös parvekkeelle.

Tätä ei uskoisi parvekepuutarhaksi! Viidennen kerroksen keitaassa kasvaa puita, pensaita ja upeita lehtiperennoja. Lue juttu huikeasta parvekepuutarhasta.

Moni hoksaa nyt, että parvekkeilla voi kasvattaa kausikukkien lisäksi monivuotisia köynnöksiä, marjapensaita ja puita. Lasitetun parvekkeen kasvihuonemaiset olot mahdollistavat tomaattien ja yrttien kasvatuksen. Perunasadon onnistuu kasvattamaan myös kokematon parvekepuutarhuri. Moni kokeilee haastavampiakin lajeja.

Tällä lasitetulla parvekkeella kiipeilevät monivuotiset siperiankärhö, säleikkövilliviini ja tuoksuköynnöskuusama. Ruukuissa kasvavat kuunliljat sekä monet puut ja pensaat.
Rungollinen herukka mahtuu pieneen tilaan.
Hurmaavalla patiolla kasvaa ajuruohoa, curry-yrttiä ja rosmariinia.
Parvekepuutarhojen myötä isojen ruukkujen ja erilaisten istutuslaatikoiden kysyntä kasvaa.

Nousussa nyt

 • Vihersisustaminen
 • Puutarhanhoito harrastuksena ja kiinnostus oppia uutta
 • Viherseinät, katot ja sadepuutarhat
 • Parvekepuutarhat
 • Luonnon monimuotoisuuden tukeminen, mm. rehevät istutukset
 • Kierrätys
 • Elämän yksinkertaistaminen ja merkityksellisyyden tunteen hakeminen
 • Yhteisöllisyys ja kokemusten jakaminen virtuaalisissa ryhmissä
 • Luonnonmukainen puutarhanhoito

8. Puut kohoavat arvoonsa

Puiden istuttaminen on ilmastoteko, joka on noussut maailmalla suosituksi muun muassa erilaisten tapahtumien yhteydessä. Puita annetaan myös lahjaksi. Monirunkoiset, pensasmaisesti kasvavat puulajit ovat nyt erityisen kiinnostavia.

Yletöntä leikkaamista kartetaan ja puiden annetaan kasvaa luontaiseen kokoonsa ja muotoonsa. Kotimaiset luonnonlajit kasvattavat suosiotaan, sillä ne ovat kestäviä ja terveitä.

Huntuvaahtera on kuin sadusta.
Korkeuksiin kohoava mänty on upea ilmestys.
Vanha omenapuu kaartuu penkin ylle. Edessä kukkii harmaakäenkukka.

Laskussa nyt

 • Yksilajiset istutukset
 • Säännöt puutarhanhoidossa
 • Minimalistinen muotokieli
 • Puutarhan rajaaminen irti luonnosta.
Suvi Tuokko-Harmoinen on Lapissa syntynyt ja nykyään Hollannissa asuva maisemasuunnittelija ja hortonomi, jonka 1880-luvun kodin seinustoilla kasvavat sinisateet ja terassin kaiteilla jasmiinit. Kuva Suvi Tuokko-Harmoinen.
5 kommenttia