Piha ja puutarha
Kotivinkki

Puutarhan vesiaihe – katso kuvat ja inspiroidu!

Puutarhan vesiaihe – katso kuvat ja inspiroidu!

Vesi tuo puutarhaan peilaavaa pintaa. Puutarhan vesiaihe voi olla pieni keraaminen malja, soliseva puro tai näyttävä suihkulähde.
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Rakenna oma vesiputous. Kallioiselta tontilta voi löytyä puron paikka ihan luonnostaan. Kun tämän puutarhan kalliota puhdistettiin, siinä huomattiin hieno uoma. Uomaan kiinnitettiin muutama kivi, joilla saatiin aikaan putous. Pumppu kuljettaa veden altaan reunustan suihkulähdepatsaalle sekä ylös kalliolle putkea pitkin, josta se valuu putouksena alas muoviseen valmisaltaaseen.

Lumme on puutarhan helmi. Useimmat lumpeet tarvitsevat noin 40–70 sentin syvyisen vesitilan. Tarkista lajikkeen kasvusyvyys ja valitse sille tarpeeksi syvä, sisäpuolelta lasitettu ruukku. Reiätön ruukku on helpoin, mutta voit myös tukkia reiät viinipullon korkilla ja silikonilla.

Ylväs siperiankurjenmiekka sopii altaiden äärelle. Korkeat kukat muodostavat ylvään kontrastin heinämäiselle lehtimättäälle.

 

Karppi-allas omaan pihaan. Jopa 80-senttisiksi kasvavat karpit tarvitsevat suuren altaan. Kala-altaiden syvyyden pitää olla vähintään 80 senttiä, mielellään enemmänkin, jotta allas ei jäädy talvella pohjaa myöten. Kala-altaissa pidetään talvellakin aukko jäässä, jotta lahokaasut haihtuvat ja vesi hapettuu.

Kasvillisuus kruunaa altaan. Kuunliljoilla, kurjenmiekoilla, saniaisilla ja alppiruusuilla reunustettu puolivarjon vesiallas vaikuttaa luonnolliselta. Kivet kuuluvat altaan reunalle ja sammalkin saa rauhassa asettua niiden pinnalle.

Pienen pihan allas. Pieneenkin pihaan mahtuu soliseva suihkulähde. Keraaminen malja vettä suihkuttavan sammakkopatsaan kera on helppohoitoinen vaihtoehto, joka sopisi parvekkeellekin. Lintuja varten maljan pohjalle on asetettu muutamia kiviä, jotka myös peittävät pienen pumpun.

Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari

Julkaistu: 30.3.2012