Ollioules-tulppaani kukkii suurin kukin. Vaaleanpunaisen lajikeen terälehdet ovat laidoiltaan kermansävyisiä.
Tummahelmililjoissa on sävyeroja. Kuvassa etualalla tumma Muscari armeniacum Bright Eyes. Vaaleansininen lajike on Muscari Valerie Finnis.
Hento esikko sopii sinisten helmililjojen joukkoon.
Kerrotut tulppaanit tuovat runsauden tuntua. Vaaleanpunainen lajike on Angelique ja roosanvärinen on Urgyen.
Kun narsissin lehdet kuihtuvat, kuunliljojen lehdet peittävät ne kokonaan.
Kukkapenkin reunuskasviksi istutettiin keijunangervoa. Pienet ja tiheät keijunangervot muodostavat suojavyöhykkeen kukkien eteen. Koirakaan ei välitä lähteä suojavyöhykkeen taakse kukkapenkkiä myllertämään.
Sipulikukkien istuttajan opas
1. Luo kukkapenkeille hyvät raamit ja paranna maata esimerkiksi uudella, hyvälaatuisella mullalla.
2. Voit käyttää jopa 50 sipulia samasta lajikkeesta. Rivitalon pihalla se ei tunnu valtavalta määrältä.
3. Helpointa on levittää sipulit kasvupaikalleen kaivamatta kuoppia. Kaada niiden ylle 5–15 sentin multakerros sipuleiden suuruudesta riippuen. Nyrkkisääntö on, että sipulit istutetaan noin 2,5 kertaa niin syvälle kun niiden halkaisija on.
4. Käytä eri aikoihin kukkivia sipuleita. Varhaisimmin kukkivat lumikellot. Niitä seuraavat krookukset, helmililjat, idänsinililjat, narsissit ja keisarinkruunut. Laukat kukkivat samaan aikaan kuin ensimmäiset perennat.
5. Istuta tulppaaneja noin kolmen vuoden välein, Apeldoorn-lajikkeet ja muutama tulppaanilaji ovat poikkeus. Narsissit, idänsinililjat, isokevättähdet, krookukset ja lumikellot lisääntyvät itsekseen.
Teksti Henrika Arle
Kuvat Hanna Marttinen
Artikkeli julkaistu Kotivinkissä 5/2013.