Unelmien Talo&Koti

Päällystä vanha puurasia simpukkamosaiikilla hohtavan kauniiksi – näin se onnistuu!

Päällystä vanha puurasia simpukkamosaiikilla hohtavan kauniiksi – näin se onnistuu!
Vanha puurasia uudistuu kauniiksi simpukkamosaiikilla. Kokeile erilaisia ladontatyylejä, kuten kalanruotokuviota tai chevron-ladontaa. Parolan asema -bloggaaja Katja Rinkinen näyttää mallia rasioiden tuunaamisessa.
Julkaistu 11.1.2023

Mosaiikkirasiat – tarvikkeet:

 • puurasioita tai -laatikoita
 • askartelumaalia ja pensseli
 • viivoitin, lyijykynä ja mattopuukko
 • tukeva neula, kuminauhaa ja muovipussi
 • simpukkamosaiikkipaloja, 2 × 1 cm ja/tai 2 × 2 cm paloja (2 mm paksua)
 • mosaiikkileikkurit ja -liimaa
 • leveä viila ja karkeaa hiomapaperia
 • mosaiikkisaumausainetta, kumilasta, vaahtomuovisieni ja riepuja
 • suojamuovia, maalarinteippiä ja kumihanskat.
Vanhat puurasiat käyvät hommaan mainiosti. Ohuet mosaiikkilaatat eivät tee rasiasta liian painavaa.
Muotoile mosaiikkia pihdeillä tai sivuleikkureilla. Piirrä leikkaus­viiva lyijykynällä ja katkaise laatta pihdeillä. Kokeile erilaisia ladontatyylejä, kuten kalanruotokuviota. Saumaa halutessasi. Tukikepiksi käy maalattu sytyketikku.

Mosaiikkirasiat – ohje:

 1. Maalaa rasioiden sisustat, alalaidat ja kannen reunat. Poista kannen lukko pihdeillä nyppäisemällä. Piirrä viivoittimen avulla rasian pintaan viivat kolmen sentin välein. Näin mosaiikkikuvio pysyy paremmin linjassa.
 2. Irrota laatat mosaiikkiarkeista käsin. Siisti tarvittaessa reunoista liimajäljet.
 3. Lado mosaiikkilaatat paikoilleen tiiviisti toisiinsa kiinni ilman liimaa. Palojen paikkaa voi vaihtaa helposti neulan avulla.
 4. Nosta muutama laatta kerrallaan pois paikaltaan neulan avulla. Levitä mosaiikkiliimaa rasian pintaan tai laatan pohjaan. Paina laatat hellästi paikoilleen. Pyyhi yli pursuava liima heti pois kuivalla liinalla tai paperilla.
 5. Leikkaa reunalaatat sopiviksi mosaiikkipihdeillä. Viilaa tai hio laatan reuna suoraksi. Laatat voi katkaista ja hioa muovipussin sisällä, jotta hiomapöly pysyy aisoissa.
 6. Saumaa mosaiikki halutessasi. Suojaa rasian pohja ja reunat maalarinteipillä. Sekoita sauma-­aine paketin ohjeiden mukaan, käytä kumihansikkaita ja suojaa pöytä. Levitä sauma-­aine lastalla ja odota kymmenen minuuttia. Hiero pinta kauttaaltaan kostutetulla sienellä ja odota taas kymmenen minuuttia. Pyyhi kuivalla rievulla pinnat puhtaaksi ja anna kuivua.
Maalaa rasian sisälle ripaus yllättävää väriä, kuten mintunvihreää.
Kommentoi »